Hyppää sisältöön

Erasmus+ vaihto Barcelonassa

”Vaihtoon lähteminen on uniikki tilaisuus”, Barcelonasta palanneet Rebekka ja Erika kertovat

Ensimmäisen vuoden sisustusalan artesaaniopiskelijat Rebekka Koskinen ja Erika Malmström palasivat hiljattain Barcelonasta, missä he osallistuivat Erasmus+ -vaihto-ohjelmaan.

Erasmus+ vaihto Barcelonassa kesti 32 päivää. Kuukauden pituinen vaihto oli heidän mukaansa sopivan pituinen, sillä se ei pidennä muita opintoja ja valmistumista liian pitkälle. Heidän työharjoittelupaikkansa oli monialainen kiinteistökauppaa tekevä yritys Matarossa, lähellä Barcelonaa. Yritys ostaa asuntoja, remontoi ne ja myy eteenpäin.  Rebekka ja Erika iloitsivat, että he saivat tehdä juuri sitä työtä, mitä halusivat: 3D-piirtämistä asunnoista. Heille annettiin asuntojen pohjapiirustukset ja tietyt toiveet sisustuksen suhteen, ja heidän päätyönsä oli piirtää suunnitelmia näiden perusteella.

Rebekka ja Erika majoittuivat upeassa yhteisessä asunnossa Badalonassa, joka löytyi Airbnb kautta. Asunto sijaitsi lyhyen junamatkan päässä sekä Barcelonan keskustasta että työharjoittelupaikasta.

Vaihto-ohjelman aluksi, opiskelijat yrittivät aluksi löytää työharjoittelupaikkaa muualta Euroopasta, mutta lopulta Espanja valikoitui sopivimmaksi vaihtoehdoksi. Työharjoittelupaikka löytyi espanjalaisen välitystoimiston kautta. Välitystoimiston pedagoginen johtaja Mónica huolehti siitä, että kaikki sujui hyvin ja varmisti, että tytöillä oli kaikki tarvittavat arjen asiat järjestettynä koko vaihdon aikana.

Pieni ja ihana yritys

”Pieni, ja ihana yritys”, he iloitsevat suunnittelutoimistosta, jossa he suorittivat työharjoittelujakson. Toimitusjohtajan lisäksi yrityksessä työskenteli viisi työntekijää. Englanti oli pääasiallinen työkieli, mutta kielimuuri aiheutti aluksi haasteita, sillä esimerkiksi heidän pomonsa ei puhunut englantia. Kääntäjän avulla he kuitenkin selvisivät tilanteista ja saivat tarvittavat tiedot. Työpäivien pituus oli keskimäärin viisi tuntia päivässä ja ne alkoivat aamulla klo 8. Siestan alkaessa heidän työpäivänsä loppui ja he ehtivät tutustua Barcelonaan mitä erilaisempia nähtävyyksiä katsellen. Lisäksi vapaa-aika kului ruokaa laittaessa.

”Vaihdon päätyttyä, yritys järjesti meille läksiäisjuhlan, jossa tarjolla oli herkkuja ja illan kruunasi kasarirokkibändin konsertti”, he summaavat onnistunutta työharjoittelujaksoa. He kertovat saaneensa myös rohkaisuja ja kannustusta viestien muodossa vielä jälkeenpäin sekä työharjoittelupaikastaan että arkkitehtitoimistosta.

Skandinaavista suunnittelua Barcelonassa

Rebekka ja Erika yllättyivät siitä, kuinka helppoa oli tuoda skandinaavista suunnittelua espanjalaisiin asuntoihin. Yritys halusi vaaleita, beigen sävyisiä ja minimalistisia tyylejä, jotka ovat luonnollisesti hyvin käytettyjä tyylejä Suomessa. He yrittivät tuoda mukaan myös värikkäämpiä elementtejä, kuten vihreä keittiö erääseen suunnitelmaan, mutta lopulta kaikki seinät ja keittiöt pidettiin valkoisina, koska ostajat suosivat neutraaleja ratkaisuja.

”Neutraaleista sisustussuunnitelmista huolimatta vaikutteita Barcelonan arkkitehtuurista ja espanjalaisesta kulttuurista jää varmasti tulevaisuuden sisustussuunnitelmiin”, toteaa Erika. Molemmat toivovatkin ammatillisesti, että Suomessa sisustustyyli tulisi muuttumaan värikkäämmäksi ja koristeellisemmaksi eli rohkeutta sisustamiseen he peräänkuuluttavat oppimastaan.

Mieliinpainuvimmaksi kokemukseksi molemmat kertovat vierailun arkkitehtitoimistossa ja oman suunnitelman näkeminen konkreettisesti asunnossa kalusteiden kanssa. He huomauttavat, että käynti paikan päällä asunnossa auttoi heitä suunnittelutyössä, koska he pystyivät konkreettisesti havainnoimaan ja mittaamaan tiloja. Uuden, ammattilaisten käyttämän suunnitteluohjelman opettelu oli myös merkittävä kokemus heille molemmille.

Erasmus+ -vaihdon tuomat hyödyt ja haasteet

Rebekka ja Erika kokevat, että vaihto-ohjelma toi heille itsevarmuutta ja rohkeutta tarttua uusiin haasteisiin. Haasteellisinta oli aluksi yhteisen kielen puuttuminen ja kulttuurierot.

Rebekka ja Erika kannustavat kaikkia opiskelijoita lähtemään vaihtoon. Heidän mukaansa vaihto on kaiken selvittelyn ja työn arvoista. TTS Työtehoseuran Teemu Lähde saa heiltä erityiskiitoksen avusta valmisteluissa. ”Tuli tunne, että meille rullattiin punainen matto valmiiksi”, naurahtaa Rebekka valmisteluista, joita he kävivät läpi yhdessä TTS Työtehoseuran Erasmus+ koordinaattorin Teemu Lähteen kanssa ennen vaihtoon lähtemistä.

Vaihto-ohjelman kustannukset, kuten lennot ja majoitus, katettiin, ja lisäksi he saivat avustusta ruokaan ja matkustamiseen, mistä he iloitsevat yhteen ääneen.

”Välitysyrityksen käyttö työpaikan haussa osoittautui erittäin hyödylliseksi”, lisää Erika tyytyväisenä siitä, miten he löysivät oman työharjoittelupaikkansa ja hän suosittelee sen käyttöä lämpimästi muillekin vaihto-opiskelijoille.

”Vaihtoon lähteminen on uniikki tilaisuus, joka tarjoaa paljon hyötyjä sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti.  Vaikka työharjoittelupaikasta ja tehtävistä ei tiedetty etukäteen paljon, tämä toi mukanaan positiivista jännitystä ja mahdollisuuden kasvaa henkisesti”.

Rebekka Koskinen ja Erika Malmström

Suunnitelmat tulevaisuudelle

Molemmilla opiskelijoilla on nyt vielä puoli vuotta opintoja jäljellä. Rebekka aikoo palata kaupan alan työhönsä opintovapaan jälkeen, mutta hän haaveilee myös oman sisustusalan yrityksen perustamisesta. Erika taas haluaa jatkaa opintojaan ammattikorkeakoulussa ja tähtää sisustusarkkitehdiksi. Molemmat opiskelijat ovat menossa seuraavaksi alan harjoittelujaksoon Suomessa.

”Eikä poissuljettua ole myöskään työn teko Barcelonassa tai jossain toisessa maassa tulevaisuudessa”, summaavat he onnistunutta kokemusta innostuneesti.

Voit seurata myös heidän portfolio-Instagram -tilejä:

Teksti: Eija Lilja-Vuori, markkinointi Kuvat: Erika Malmstöm ja Rebekka Koskinen

Tule kuulemaan Erikan ja Rebekan kokemukset Erasmus+ -vaihdosta!

Voit tavata Erikan ja Rebekan 5.9.2024 Erasmus+ vaihto-ohjelma kojulla Valtakunnallisessa yrittäjätapahtumassa. Tervetuloa kysymään Erasmus+ vaihtokokemuksista heiltä itseltä!

Lisätietoja Erasmus+ vaihto-ohjelmasta

Haku