Hyppää sisältöön

Ukrainasta Suomeen: Dennisin opiskelijatarina uuden alun rakentamisesta rakennus- ja kiinteistöpalvelualalla

Dennis, nuori mies Ukrainasta, kävi läpi lyhyen ja intensiivisen Kotoudu töihin rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle -koulutuksen. Koulutuksen tavoitteena oli valmentaa maahanmuuttajataustaisia henkilöitä rakennus- ja kiinteistöpalvelualojen avustaviin työtehtäviin, opettaa suomalaisen työelämän keskeiset taidot ja vaatimukset sekä tutustuttaa heidät työelämän keskeiseen sanastoon. Lisäksi opiskelijat suorittivat tarvittavat lupa- ja korttikoulutukset työpaikan saamiseksi.

Kestoltaan 65 päivän koulutuksen jälkeen Dennisin ilme kirkastuu, kun häneltä kysytään koulutuksen päättymisen tunnelmia. ”Tuntuu hyvältä”, hän vastaa hymyillen. ”Olen oppinut paljon uutta ja kokenut, että tämä oli oikea päätös hakeutua tähän koulutukseen.”

Koulutus kattoi monipuolisesti kiinteistöhuoltoa, siivousta ja rakennuspuolen perusasioita. Dennis kertoo innostuneena, miten he ensimmäiseksi pääsivät kokeilemaan erilaisia rakentamiseen liittyviä työvälineitä rakentamalla oman pukin ja harjoittelivat myös erilaisia maalaustöitä. ”Mitään haastavaa ei ollut, kaikki oli todella mielenkiintoista. Pidin kaikesta, mitä harjoittelimme.”

”Olen oppinut paljon uutta ja kokenut, että tämä oli oikea päätös hakeutua tähän koulutukseen.”

Dennis, Kotoudu töihin rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle koulutuksesta

Dennisin tausta ei ole rakennusalalta. Ukrainassa hän työskenteli sähköinsinöörinä tehtaalla, huoltaen sähkölaitteita. Suomeen tulo oli pakon sanelema päätös, kun pommitukset Ukrainassa alkoivat ja hän oli perheineen viettänyt pommisuojassa pitkän ajan raskaissa olosuhteissa. Heidän matkansa vei heidät Viron kautta Suomeen.

”Olemme hyvin tyytyväisiä siitä, miten meidät otettiin vastaan”, hän kertoo kiitollisena. ”Suomessa meillä on nyt mahdollisuus alkaa uudelleen rakentamaan tulevaisuutta.”

Kun kysytään tulevaisuuden suunnitelmista, Dennisin katse muuttuu vakavammaksi. ”Haluaisin tehdä töitä ja tuoda tuloja perheeseeni”, hän sanoo. Perheeseen kuuluu myös pieni 5-vuotias lapsi, joka on nyt päiväkodissa Suomessa.

”Suunnitelmissa on myös opiskella lisää ja oppia kieli paremmin”, hän jatkaa. ”Haluaisin laajemman koulutuksen täältä. Haluaisin opiskella syvemmin johonkin ammattiin, jota tekisin työkseni. Saisin myös paremman suomen kielen taidon. Ymmärrän nyt joitakin sanoja suomen kielestä, mutta haluan oppia enemmän. ”

Dennisin tarina kertoo sopeutumisesta uuteen ympäristöön ja uuden ammatin oppimisesta. Vaikka hän on vasta ponnistellut ensimmäisen vuoden Suomessa, hänellä on selkeät suunnitelmat tulevaisuudelleen ja halu oppia lisää. Juuri päättynyt lyhyt koulutus myös vahvisti hänen tavoitteitaan jatkossa.

Kotoudu töihin rakennus- ja kiinteistöpalvelualalle -koulutus

Koulutuksen tavoitteena oli valmentaa maahanmuuttajataustaisia henkilöitä rakennus- ja kiinteistöpalvelualojen avustaviin työtehtäviin, opettaa suomalaisen työelämän keskeiset taidot ja vaatimukset sekä tutustuttaa heidät työelämän keskeiseen sanastoon. Lisäksi opiskelijat suorittivat tarvittavat lupa- ja korttikoulutukset työpaikan saamiseksi. Koulutus kesti 65 päivää, josta oppilaitoksessa tapahtuvan koulutuksen kesto oli 35 päivää ja työssäoppimispaikalla tapahtuva koulutus oli kestoltaan 30 päivää. Koulutus oli työvoimakoulutusta.

Kysy lisää koulutuksesta

Haku