Hyppää sisältöön

TTS-Manageriin uutta sisältöä  

Viljapelto - TTS manageri yleiskuva

TTS-Manager on Työtehoseurassa kehitetty monipuolinen laskentaohjelma maatilan töiden suunnitteluun sekä työmäärän ja -kustannusten laskentaan. Kevään aikana ohjelmaan on lisätty uusia toimintoja ja sisältöä maatilan työvoiman resurssointiin ja työmäärän hallintaan. Myös TTS-Kone -laskentaohjelmasta on julkaistu päivitys.

TTS-Manager tarjoaa kasvintuotannossa monipuoliset vertailumahdollisuudet viljelykasvi-, kone- ja menetelmävalintojen sekä viljelyalojen ja peltolohkojen sijainnin vaikutuksista työmäärään, töiden ajoittumiseen, työn tuottavuuteen ja kustannuksiin. Ohjelmalla voi myös tarkastella töiden ulkoistamisen tai palkatun työvoiman käytön vaikutuksia kasvikohtaisiin työkustannuksiin. Lisäksi sillä voi selvittää kasvinviljelyn konetöiden polttoaineen kulutusta ja siitä aiheutuvia hehtaarikohtaisia CO2-päästöjä. Kotieläintuotannon osalta ohjelma sisältää työajan laskentapohjat nauta- ja sikatiloille. Ohjelmalla voi vertailla mm. eläinten hoitotöissä käytettävien menetelmien ja koneiden sekä eläinten lukumäärien vaikutusta hoitotöiden työmäärään, työn tuottavuuteen ja kustannuksiin. 

Ohjelma on tarkoitettu ensisijaisesti maatalousyrittäjien ja neuvojien käyttöön, mutta sitä voidaan hyödyntää monin tavoin myös alan koulutuksessa ja tutkimuksessa. Oppilaitoksia varten TTS-Manageriin on kehitetty omia toimintoja, joiden avulla opettajat voivat jakaa perustamansa maatilan lähtötiedot halutuille opiskelijatunnuksille. Tämä on kätevää esimerkiksi harjoitustöissä, joissa opiskelijat tekevät laskelmia saman maatilan lähtötiedoilla. 

Kasvinviljelyn sesonkitöiden suunnittelu 

Maatilan töiden suunnittelussa erityistä huomiota vaativat kasvinviljelyn sesongit. Etenkin kylvöön ja sadonkorjuuseen on varattava riittävästi työvoimaa ja konekapasiteettia, jotta työt saadaan tehtyä suunnitellussa ajassa sadon laadun ja määrän varmistamiseksi. TTS-Managerin avulla voidaan mitoittaa konekapasiteetti järkeväksi tilan tuotantomäärään ja töihin käytettävissä olevaan aikaan verrattuna. Ohjelmalla on helppo havaita suunniteltujen koneketjujen pullonkaulat ja vertailla töiden eri organisointitapojen (oma työ, tilayhteistyö, urakointi) taloudellisuutta. 

Ohjelman lähtötietoihin syötetään maatilan töihin päivittäin käytettävissä oleva oma ja palkattu työvoima työntekijöittäin. Näistä tiedoista luodaan päiväkohtainen työvoimaresurssi. Kasvilaskelmiin on lisätty kentät töiden keskimääräisten aloitusajankohtien syöttöön. Ohjelma antaa maatilan sijainnin mukaan oletukset kasvikohtaisista kylvö- ja sadonkorjuutöiden aloitusajankohdista. Tietokantaan on tätä varten lisätty Ilmatieteen laitoksen dataa tehoisan lämpösumman keskimääräisestä kertymästä yli viideltätoista sääasemalta ympäri Suomen.  

Ohjelma näyttää tulossivuilla havainnollisen aikajanan maatilan päivittäisestä työvoimasta, töiden ajoittumisesta ja työmäärästä yhden kalenterivuoden aikana. Aikajanasta näkee nopeasti, jos suunnitelmaa pitää tarkistaa ja ratkaisuja muuttaa työmäärän hallitsemiseksi. Lisäksi tulossivuille on lisätty taulukot maatilan työvoiman käytöstä. Tauluista nähdään maatilan töihin resursoitu oma ja palkattu työvoima kuukausittain ja laskelmavuotena sekä työvoiman käyttö kasveittain ja kotieläimittäin töiden organisoinnissa tehtyjen valintojen mukaan. Lisäksi sivulla on vuositason vertailutaulu oman ja palkatun työvoimaresurssin riittävyydestä työmäärän nähden.  

TTS-Koneen päivitetyt esimerkkilaskelmat 

TTS-Kone on selainpohjainen laskentaohjelma, jolla voi laskea työkoneiden ja koneketjujen kustannuksia. Ohjelma sisältää yli 280 esimerkkilaskelmaa koneista ja laitteista, joiden pohjalta omien kustannuslaskelmien laadinta on helppoa. Esimerkkilaskelmien lähtötiedot, kuten koneiden hankintahinnat, ajajan palkat ja polttoaineen hinnat, on toukokuussa päivitetty ohjelman tietokantaan. Samalla ohjelmaan on lisätty TTS:n urakointihintakyselyn tulokset viime vuoden toteutuneista urakointihinnoista. 

TTS-Kone on suunniteltu erityisesti koneurakoitsijan kustannuslaskennan ja hinnoittelun työkaluksi. Ohjelmalla voidaan esimerkiksi laskea, mikä on kustannukset kattava urakointitaksa tai kuinka paljon urakointitöitä pitää koneelle vuodessa kertyä, jotta koneinvestointi olisi kannattava. Laskelmia voidaan käyttää myös vertailtaessa oman koneen kustannuksia urakointipalveluiden käyttöön. Ohjelma sisältää myös konekohtaisen sähköisen huoltokirjan, johon voi kirjata huollot ja korjaukset sekä seurata koneen toteutuneita kunnossapitokustannuksia. 

Tutustu ohjelmiin ilmaiseksi 

TTS-ohjelmiin voi tutustua ilmaiseksi kahden viikon ajan rekisteröitymällä niiden koekäyttäjäksi. Koekäytössä ohjelmien toimintoja on rajoitettu. Kaikki toiminnot saa käyttöönsä tilaamalla vuosilisenssin ohjelmien verkkosivulta. TTS-Managerin vuosilisenssin hinta maatalousyrittäjälle on 130 € ja TTS-Koneen 90 € (alv. 0 %). Oppilaitoksiin ja muihin organisaatioihin räätälöidään sopiva ratkaisu tapauskohtaisesti. 

Tutustu lisää

TTS-Manager https://ttsmanager.tts.fi   
TTS-Kone https://ttskone.tts.fi  

Lue koko juttu Teho-lehdestä https://issuu.com/tts4/docs/teho-lehti_2_2025  

Haku