Hyppää sisältöön

Ruokaketjun logistiikka näkyväksi  

Logistiikka on merkittävä ja kriittinen osa ruokaketjun kokonaisuutta. Tie alkutuotannosta kuluttajalle saakka kattaa monta mutkaa, niin raaka-aineiden, tuotantopanosten kuin valmiiden elintarvikkeiden kuljetusta, varastointia, tiedonhallintaa ja jakelua. TTS Työtehoseura yhdistää ruokaketjun ja logistiikan näkökulmat uudessa Tehokkuutta ruokayritysten logistiikkaan -hankkeessa.   

Harvoin tulee ajateltua, kuinka paljon elintarvikkeet liikkuvat tien päällä. Ruokaketjun logistiikka on elintärkeä aihe, sillä sujuvat logistiikkapalvelut ovat kriittinen osa elintarvikkeiden huoltovarmuutta. Juuri tässä hetkessä on tärkeää nostaa julkiseen keskusteluun logistiikan merkitys elintarvikkeiden huoltovarmuudelle, tuoda esille jo olemassa olevia hyviä esimerkkejä ja ylipäätään tehdä näkyväksi ruoka- ja logistiikkaketjujen kokonaiskuvaa ja ympäristönäkökulmia.   

Ruokajärjestelmä + logistiikka  

TTS Työtehoseura on lähtökuopissa ryhtymässä työhön ruokayritysten ympäristöviisaiden logistiikkaratkaisujen puolesta. Työtehoseuralla on pitkä historia maatalouden, ruokajärjestelmän ja logistiikan aloilta, ja karttunut tieto yhdistyy nyt Tehokkuutta ruokayritysten logistiikkaan -kehittämishankkeessa Uudenmaan alueella.   

– Tekemisen ytimessä ovat tutustumiset käytännön kohteissa kenttä- ja hautomopäivillä ja tiedonvaihto ruoka- ja logistiikkaketjun eri toimijoiden kesken. Kutsumme mukaan ruokayrityksiä ja logistiikka-alan toimijoita, kuntasektoria, tutkijoita ja kehittäjiä. Kun tunnetaan ketjun eri tekijöitä ja ymmärretään kokonaisuus, on mahdollista löytää kehittämiskohteita, jotka parantavat ketjun tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä, arvioi TTS:n tutkimuspäällikkö Markku Lätti. Kustannustehokkuus, harkitut logistiikkaketjut ja optimoidut reitit ovat tavoitteita, joista hyötyvät niin elinkeino kuin ympäristö.   

Tiedonvaihtoa puolin ja toisin   

Ruokayritysten logistiikkaa lähdetään ruotimaan yhdessä asiantuntijoiden ja yritysten kanssa. Erityisinä näkökulmina hankkeessa ovat digitaalisten ratkaisujen mahdollisuudet, jäljitettävyys, data ja uusi teknologia. Tekoälyn mahdollisuudet ulottuvat laajalle, niin datan käsittelyyn kuin logistiikan optimointiin.  

– Monesti ratkaisu tehokkuuteen voi löytyä siitä, ettei viimeiseen asti yritetä pitää totutuista tavoista ja malleista kiinni, vaan uskalletaan uudistua. Tuntumana on, että ruokayritysten logistiset ratkaisut ovat toimintatavoiltaan melko vakiintuneita. Kustannustehokkuutta ja ympäristönäkökulmia ei ehkä aina huomioida tarpeeksi, tai ei ole tietoa, miten logistiikkaa voisi kehittää vaihtoehtoisilla uusilla tavoilla, arvioi Markku Lätti.   

Herättelyjen ja selvityksen kohteita on monia. Esimerkiksi maatilatasolla on useita logistiikan ketjuja, kun tuotantopanoksia tuodaan ja tuotteita viedään, oli kyseessä viljanviljely tai maatilakauppa. Sovelluksia ja appeja on jo käytössä, mutta miten niitä voi hyödyntää entistäkin tehokkaammin? Välikäsien vähentäminen ja jakeluiden yhdistäminen ovat konkreettisia tekoja, joilla ketjun tehokkuutta voi parantaa. Entä voisiko tilaus-toimituslogistiikkaa ajatella kokonaan uudella tavalla ja onko rakennettavissa malleja, joissa tuottajilta haettaisiin useita tuotteita kerralla, ja toimitettaisiin keskitetysti eri suuntiin kuluttajille, lähikauppoihin, muihin kauppoihin, rekorinkeihin, jalostajille, välittäjille, suurkeittiöille, ravintoloihin tai jopa vientiin? Tämän kaltaiset kysymykset ovat herätteleviä syötteitä kenttä- ja hautomopäivissä pohdittaviksi.  

Tehokkuutta ja ympäristöviisautta  

Ensimmäisenä askeleena on tehdä selvitystyö, jossa perehdytään kotimaisiin ja ulkomaisiin esimerkkeihin ja tavoitetaan kiinnostuneita mukaan toimintaan. Yhteyttä tullaan ottamaan alueen ruoka- ja logistiikkahankkeisiin, yrityksiin ja kuntiin. Kevätkaudella 2026 starttaavat kenttä- ja hautomopäivät, jotka eivät ole vain tutustumiskäyntejä, vaan niissä ammennetaan tietoa puolin ja toisin, läpi ruokaketjun. Tutustumiskohteina ovat alkutuotanto, maatilayritykset, elintarvikkeiden jatkojalostus, logistiikkakeskus, kuljetusyritys, kauppa, suurkeittiö sekä muut koko ketjua edustavat toimijat. - Kiteytetysti voisi sanoa, että sloganina on ”tämä jokaisen täytyy vähintään tietää koko ruokaketjusta ja sen logistiikasta”. Tavoitteena on, että hanke hyödyttää yrityksiä ja kehittäjiä näkemään logistiikkaketjun kokokuvaa sekä kiinnittämään entistä enemmän huomiota tehokkuuteen ja ympäristönäkökulmiin, toteaa Markku Lätti.  

Tavoitteena on tehdä näin näkyväksi logistiikkaketjujen moninaisuutta, myös visuaalisessa muodossa. Projektin loppuvaiheessa julkaistaan sähköinen julkaisu, joka kokoaa yhteen saadut tulokset. Pienikin säästö kilometreissä tai materiaaleissa kertaantuneena tuo säästöä niin taloudelle kuin ympäristölle.  

Tehokkuutta ruokayritysten logistiikkaan  

TTS Työtehoseura   
Uudenmaan Liitto, Euroopan unionin osarahoittama (EAKR) 
1.9.2025 – 31.12.2027  
Lisätietoja: Tehokkuutta ruokayritysten logistiikkaan

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!   

Haku