Hyppää sisältöön

Puhutteleva muistutus Keskisarjan esityksessä 

Nurmijärven pääkirjastolla 9.9.2024 järjestetty yleisötapahtuma keräsi salin täyteen historian ystäviä. Historioitsija Teemu Keskisarjan esitelmä Suomalaisen raadannan ja työtehon historiasta innosti yleisöä keskusteluun.

“Työ on kansallisomaisuutta ja sitä ei saa tuhlata”. Tämän ajatuksen ympärille perustettiin vuonna 1924 Maatalouden Työtehoseura. Jo sadan vuoden ajan Työtehoseura on tehnyt työtä työn tuottavuuden parantamiseksi ja uusien ammattilaisten kouluttamiseksi.

– 1900-luvun murroksessa työn tehostamiseen kasautui totisesti taloudellista ja sosiaalista painetta. Oltiinpa kaupungissa, maaseudulla tai korvessa, ei tehoja voinut loputtomasti repiä työläisen selkänahasta. Kun työpäivä lyheni 1900-luvun alussa kahdeksantuntiseksi, ei tämä heikentänyt työn tuottavuutta, vaan päinvastoin, taustoitti Teemu Keskisarja.

Erityisen mielenkiinnon tilaisuuteen toi vilkas yleisökeskustelu. Heräsi kysymys työn arvostuksesta ja muisteltiin sanontaa ”hyvästä työihmisestä”. – Hyvä työihminen nautti huomattavaa arvostusta. Hyvä työihminen oli avioliittomarkkinoilla paljon menestyvämpi kuin hyvännäköinen. Kiinnostaakohan nykyisin ketään avioitujaa muijan tai äijän työteliäisyys, pohti Keskisarja.

Esitelmä ja keskustelut pitivät sisällään puhuttelevan muistutuksen: työstä on runsaasti hyvää kerrottavaa. 

Kiinnostuitko työn historiasta? Teemu Keskisarjan artikkeli Aika ennen Työtehoseuraa Työtehoseura 100-vuotisjuhlajulkaisussa.

Työn muutos -valokuvanäyttely Nurmijärven pääkirjaston kirjastosalissa 14.9. saakka.

Haku