Hyppää sisältöön

Lämmityskausi alkaa – polta puhtaammin

Tulisijoja käytetään monissa suomalaisissa kodeissa päälämmön tai tukilämmön lähteinä kovimpina pakkasjaksoina. Lisäksi ne turvaavat kodin lämmityksen sähkökatkojen yhteydessä. Puulämmityksessä on tärkeää puhdas ja kuiva puu, tulisijan käyttö valmistajan ohjeiden mukaan sekä tulisijan säännöllinen nuohous ja tuhkien puhdistaminen.

Säilytä puut oikein  

Polttopuut tulisi säilyttää kuivassa ja ilmavassa tilassa ja paloturvallisuuden kannalta erillään asuinrakennuksen välittömästä läheisyydestä. Polttopuut voi tuoda sisälle 1—2 päivää ennen käyttöä, jotta pinnassa oleva kosteus kuivuu. Pidempiaikaista säilytystä ei kannata kuitenkaan tehdä asuintiloissa mahdollisten sieni-itiöiden takia.  
 
Käytä lämmittämiseen kuivaa ja puhdasta puuta  

Märkää puuta tai roskia ei tule polttaa, koska ne palavat epäpuhtaasti, nokeavat ja lisäävät riskiä nokipalolle. Epäpuhtaasta palamisesta syntyy kitkerästi haisevaa tumman harmaata, ruskeaa tai mustaa savua ja runsaammin terveydelle haitallisia lähipäästöjä. Vähäpäästöisemmän palamisen tunnistaa siitä, että savupiipun päästä tulee vaalean harmaata savua tai lähes väritöntä lämpöväreilyä. Tällöin lämmittäjä on onnistunut tehtävässään.  

Sytytä päältä   
Tulisijoilla on aina valmistajan ohjeistukset, mitä tulee noudattaa. Useimmissa tapauksissa sytytys kannattaa tehdä poikittain ladottujen puiden päältä. Lado ensimmäisessä pesällisessä puut poikittain korkeintaan tulipesän puoliväliin asti ja irti seinämistä. Käytä mahdollisuuksien mukaan pienempää puuta. Sytykkeet ja pienemmät tikut ladonnan yläosaan. Sytytyksen jälkeen tulipesän yläosaan muodostuu nopeasti kuuma palotila, jossa haitalliset savukaasut palavat tehokkaasti. Seuraava pesällinen lisätään, kun puut ovat palaneet pohjatasolle ja melkein hiillokseksi. Tässä vaiheessa voidaan käyttää isompaakin klapia, kun tulipesä on tarpeeksi kuuma. Noudata valmistajan ohjetta käytettävän puumäärän suhteen.  

Sopivasti ilmaa  

Tehokkaassa lämmittämisessä tulipesään annetaan aluksi reilusti vetoa ja liekki palaa vauhdikkaasti. Kun tulisija on syttynyt kunnolla, pienennetään ilman saantia ja liekki palaa rauhallisesti. Huonolla ilman saannilla syntyvää “kitupolttamista” tulee aina välttää. Silloin liekit ovat laiskoja ja syntyy tummaa savua. Mikäli tulipesästä kuuluu selkeää huminaa, saa tulipesä liikaa ilmaa ja lämmitysvaikutus heikkenee. Pienennä silloin hieman vedon saantia.   

  
 
Lisää tietoa: Polta puhtaasti www.poltapuhtaasti.fi  
Kuivaa asiaa-hankeyhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja TTS Työtehoseura 

Yhteystiedot

Haku