Hyppää sisältöön

Elintarvikealan kasvu, huoltovarmuus ja datatalous puhuttivat Ruoka Akatemia-seminaarissa

Ruoka-ala hallitusohjelmassa oli kärkiaiheena Ruoka Akatemia 2023-seminaarissa. Päättäjien ja vaikuttajien keskustelufoorumissa kuultiin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin ja useiden kansanedustajien puheenvuoroja. Tilaisuuden päätti painokas nuorten keskustelu.

TTS Työtehoseuran järjestämässä Ruoka Akatemiassa ruodittiin hallitusohjelmaa ruoka-alan näkökulmasta. Yhteisenä tavoitteena hallitusohjelmassa on sitouduttu alkutuotannon ja elintarvikealan kehittämiseen.

Huoltovarmuus ja ruuantuotannon turvaaminen näkyvät vahvasti hallitusohjelmassa. Erityisenä nostona kiitosta sai suomalainen vahva omavaraisuusaste, johon kaikki maat eivät suinkaan yllä. Omavaraisuuden ohessa painotuksena on elintarvikeviennin parantaminen. Vuonna 2022 suomalaisia elintarvikkeita vietiin 2,3 miljardilla eurolla ulkomaille. Tavoitteena on jopa tuplata suomalaisen elintarvikkeiden vienti.

Kansanedustajien keskustelussa Ritva Elomaa (PS), Tiina Elo (Vihr.), Tuomas Kettunen (Kesk.) ja Anders Norrback (RKP) nostivat keskusteluun kansanterveyden, markkinalähtöisyyden ja maataloustuotannon kannattavuuden.

Nuoret äänessä

Päivän päätöksenä käytiin seminaarin juontajan Jaakko Loikkasen johdattelemana painokas nuorten keskustelu. Äänessä olivat Arvi Tolvanen Kokoomuksen Nuorten Liitosta, Emilia Kangaskolkka Sosialidemokraattiset Nuoret ry:stä sekä Selinä Nera Vihreistä Nuorista. Tulevaisuuden ruokajärjestelmän elinehtoina nähtiin kestävyys, vastuullisuus ja innovaatiot.

Hallitusohjelman lisäksi kuultiin esityksiä tekoälyn, datan ja digitaalisuuden mahdollisuuksista tulevaisuuden ruokajärjestelmässä.

Videotallenne on tulossa lähipäivien kuluessa Ruoka Akatemia – YouTube-kanavalle.

Yhteystiedot

Haku