Hyppää sisältöön

Rakennusalan perustutkinto, Maarakennuskoneenkuljettaja, TYÖVOIMAKOULUTUS

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on antaa työllistymisen edellytyksenä olevat perustaidot ja -tiedot maarakennusalan työtehtäviin, sekä rakennusalan perustutkinnon maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisalan, tai yksittäisten tutkinnon osien suorittamiseen.

Sisältö

Alussa laadittavan HOKSin mukaisesti suoritetaan joko maarakennuskoneenkuljetuksen osaamisala, tai yksittäisiä tutkinnon osia. Osaamisalan suorittaminen edellyttää 180 osaamispisteen (osp) suorittamista (=kokotutkinto).

- Yhteiset tutkinnon osat 35 osp (ammattitaitoa tukevia yleisiä opintoja: viestintä ja vuorovaikutusosaaminen, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen ja yhteiskunta- ja työelämäosaaminen)
- Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat: Rakennustyömaalla toimiminen, 25 osp, Maarakennuskoneiden kuljettajana toimiminen, 30 osp
- Valinnaiset ammatilliset tutkinnon osat 6 kpl, 90 osp

Valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia ovat mm.:
Maarakennuskoneen käyttö (konetyyppi 1 ja 2), Maarakennuskoneen huolto, Liikennealueiden hoitokoneiden käyttö talvella/kesällä, Maarakennuskoneiden 3D -ohjaus, Rakennuksen pohjatyöt, Maa-ainesten kuljetus (suoritetaan tarvittaessa myös C- luokan ajokortti) ja Kuljetusalan perustason ammattipätevyys

Tietyin edellytyksin (esim. aiempi osaaminen, tai soveltuva työssäoppimispaikka) tutkintoon sisällytettäviä valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia voivat olla myös:

- Muut valinnaiset tutkinnon osat rakennusalan perustutkinnosta esim asfaltointi, Tutkinnon osa jostain muusta perustutkinnosta, Tutkinnon osa ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta tai Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa (kunnallistekniset työt)

Saavutettu osaaminen arvioidaan näytöissä. Näytöt suoritetaan pakollisista ja valinnaisista ammatillisista tutkinnon osista (yhteensä 8 kpl) ensisijaisesti työssäoppimispaikoilla. Arviointiasteikko on 1-5.


Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli et osallistu valintatilaisuuteen, tai perut koulutukseen osallistumisen ilman pätevää syytä, TE-toimisto selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (Työttömyysturvalaki 2 a luku 12 §).

Kohderyhmä

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa.

Toteutus

Suuri osa opiskelusta suoritetaan joko koulutus- tai oppisopimuksella rakennustyömailla tai vastaavissa tehtävissä, joissa tutkinnon osien ammattitaidon oppiminen ja osaamisen osoittaminen on mahdollista. Opiskelija voi erikoistua johonkin tiettyyn osa-alueeseen, tai hankkia osaamista useilta erityyppisiltä osa-alueilta.

Koulutus: Rakennusalan perustutkinto
Toimiala: Maarakentaminen
Koulutuksen ajankohta: Koulutuksen kesto ja hankittava osaaminen määrittyvät kaikille koulutukseen valituille laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan. HOKS laaditaan aina joustavasti ja sitä päivitetään opintojen edetessä, esimerkiksi työssäoppimisjaksojen työskentelymahdollisuuksien mukaan.
Ilmoittautuminen: 23.10.2024 - 04.11.2024
TE-palvelut linkki: https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/721642?searchPhrase=ty%C3%B6tehoseura&&&announced=0&sort=1

Kustannukset opiskelijalle

Koulutus on opiskelijalle maksuton.

Valintaperusteet

Koulutukseen valittavalta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, B-, C- tai LT-ajokorttia, hyvää terveyttä ja huomioimiskykyä, riittävää suomen kielen taitoa, valmiutta fyysiseen ulkotyöhön, vahvaa motivaatiota maarakennusalalla toimimiseen sekä soveltuvuutta alalle. Koulutus on SORA -lainsäädännön alainen, ja opiskelijavalintaa koskevat lainsäädännössä määritellyt vaatimukset mm. terveydentilan suhteen. Alan aikaisempi koulutus tai työkokemus on hakijalle eduksi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon pitkään työttöminä olleiden kasvanut koulutustarve työllistymisen näkökulmasta

Koulutuksen yhteystiedot

Opintosihteeri Riikka Paara, puh. 050 387 0067 riikka.paara@tts.fi

Haku