Huoltoyrittäjä Teho Atula

Noin viisi vuotta sitten Tero Atula päätti jättää palkkatyöt taakseen ja perustaa oman huoltoyrityksen. Kauaa ei Tero ehtinyt yksin yrittää. Yritys laajeni nopeasti kolmen toimipisteen ja kymmenen asentajan ja yhden toimistotyöntekijän yritykseksi. Nyt yritys on myös perheyritys, sillä Teron puoliso Sanna Haukilakin työskentelee yrityksessä.

Yrittäjän vapaus?

Tero Atulan mielestä yrittäjyys on melko vaikea laji, joka ei varmasti kaikille sovi. ”Vaikea sitä on itseäänkin ajatella yrittäjäksi ja työnantajaksi. Edelleen tulee ajatus, että mä tässä vaan vähän itse ruuvailen”, Tero sanoo. Yrittäjän vapaus naurattaa päivittäin, sillä kyllähän tässä työssä on aamusta iltaan täysin kiinni. Sesonkiaikoina päivää venytetään pitkällekin ja vapaapäiviä ei silloin vietellä. Mutta toisaalta työ on kivaa ja töihin on mukava tulla.

Sekä Sanna että Tero sanovat yrittäjyyden vaikeimpia haasteita olevan sen, mihin käyttää oman aikansa. Teron mielestä toisaalta yritys on niin pieni, ettei ole niin pientä tai suurta asiaa, jota toimitusjohtaja ei tiedä, mutta toisaalta pitäisi pystyä keskittymään johtamiseen, suunnitteluun ja kehittämiseen. ”Pariskuntana pystymme kyseenalaistamaan päätöksiä, olemme hyviä toinen toistemme sparraajia”, kertoo Tero. Sannan mielestä vuosien varrella on myös yrittäjyydestä paljon opittu. Nyt esim. osataan pyytää kirjanpitäjältä päätöksenteossa tarvittavia tietoja. Aikaisemmin tyydyttiin vain siihen, mitä sieltä valmiina saatiin.

Osaava asentaja on kaiken perusta

Hyvän asentajan tulee olla ammattilainen alallaan, mutta myös hyvä asiakaspalvelija ja myyjä. Se ei kuitenkaan ole ihan tyypillinen yhdistelmä, sillä hyvät asentajat ovat usein hiljaisia yksinpuurtajia. Myös kuuntelutaitoa tarvitaan, sillä asiakkaan tarkka kuunteleminen voi vian määrityksessä säästää useita tunteja. Toisaalta on osattava erottaa ne asiakkaat, jotka vain luulevat tietävänsä koneensa vian.

Laajan huollettavien koneiden repertuaarin takia, asentajat ovat keskittyneet jonkin alueen asiantuntijoiksi. Toisaalta yleistä uutta ja ajantasaista tietoa tarvitaan. Konehuolto Atulan kolme asentajaa ovat parhaillaan TTS Työtehoseuran koulutuksessa, josta he valmistuvat raskaskalustomekaanikoiksi. Koulutus ei ole merkkikohtaista, mikä on Tero Atulan mukaan hyvä, koska yleistietouttakin tarvitaan. Päämiehet antavat sitten merkkien yksityiskohdista lisäkoulutusta. Tämä TTS:ssä suoritettava tutkinto tuo syventävää osaamista työkonealalle. Osaava asentaja on kaiken perusta, sanoo huoltoyrittäjä Tero Atula.