Täällä yli satavuotiaassa puistopihassa luonto, rakennettu puutarha ja kulttuuri lomittuvat toisiinsa luontevaksi kokonaisuudeksi. Puistoalueen vanhat jalopuut ja keväällä hedelmä- ja koristepuiden kukinta levittää tuoksua ympäristöönsä. 1958 arkkitehti Irma Paasikallion suunnitteleman koulurakennuksen piha-alue on muotoutunut vuosien saatossa omintakeiseksi ja ajallisesti kerrokselliseksi puistopihaksi muodostaen merkittävän miljöökokonaisuuden. Paikkaan liittyvät tapahtumat ja henkilöt lisäävät alueen mielenkiintoisuutta ja muistuttavat historiallisesta jatkuvuudesta. Virkistyspuutarhan nimessä huomioidaan pala maaseudun kulttuurihistoriaa. Koulun historiassa oli suurmiehen lisäksi monia vahvoja naisia, joiden elämäntyötä virkistyspuutarha ilmentää.

Virkistyspuutarhaan koostuu luontopolusta, kasvihuoneesta, yrttitarhasta, laavusta, tuoksujen puistosta, kuntoilupuistosta, puutarhalammesta ja Männistönmökistä. Puutarha tarjoaa monenlaisia elämyksiä eri-ikäisille kävijöille. Kasvihuoneella voi nähdä omin silmin, missä ruoka kasvaa. Eliaksen yrttitarhassa on esillä Lönnrotin rohdoskasvit ja muut yrtit.

sammatin-perennamaa
Puutarhalammella voi hiljentyä kuuntelemaan veden solinaa. Luontopolku ja pihakuntoilualue soveltuvat kaikkien kuntalaisten hyödynnettäviksi muodostaen yhdessä ympärivuotisen lähiliikuntapaikan.

Piha-alueella olevat geokätköt soveltuvat sekä kokouksen virkistäväksi taukoliikunnaksi että koko perheen ulkoiluun. Etsiessä pääsee perhetymään myös alueen historiaan.


Kastrullimampsellin kierros

Lyylin Ansari -kasvihuoneKastrullimampsellin kierros alkaa oppilaitoksen takana olevalta terassilta, jossa voi pistäytyä kasvihuoneessa. Kasvihuoneessa vaihtuu kasvukauden mittaan näkeminen ja tekeminen.

Kierros jatkuu polun varrella olevalle laavulle.


Eliaksen_yrttitarhaEliaksen yrttitarha

Eliaksen yrttitarhassa yrtit on istutettu lehtikuusesta valmistettuihin laatikoihin. Laatikot on sijoitettu siten, että luontopolku kiertää ympyränmuotoon sijoitetut laatikot. Yrtteihin on helppo tutustua esteettä.

Yrtit ovat osa suomalaista kansanperinnettä. Niitä on käytetty lääkkeeksi, säilöntäaineeksi, ruuan jatkeeksi, hätäravinnoksi, kaunistautumiseen ja taikoihin.


Laavu-nuotio2Laavu

Laavulla voi kiehauttaa vaikka nokipannukahvit ja paistaa tikkupullat tai makkarat.
Tuoksujen puisto

Ruusut_ EliasLönnrotin virkistyspuutarha TTS Työtehoseura _Sammatti

Tuoksujen puistossa voi huumaantua kärhöobeliskien ja ruusujen tuoksusta. Tämä osa pihasta toimii koko pihapuiston käyntikorttina, sillä se sijaitsee sisääntulotien oikealla puolella navettaa vastapäätä.

kuntoilupuisto_LönnrotSammatti TTS Työtehoseura

Puutarhalampi

Puutarhalammen äärellä voi istahtaa ja antaa veden solinan rauhoittaa mieltä.

Geokätköt

Alueelle on sijoitettu geokätköjä, joita etsiessäsi saat tietoa paikan historiasta.

Geokätköily (geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, ja sisällä olevasta lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä sekä käyntipäivän. Kullakin geokätköllä on Internetissä oma kätkökuvaus, joka voi varsinaisten ohjeiden lisäksi sisältää myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä. Kätkön koordinaatit voidaan joko antaa suoraan (peruskätkö) tai jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna. Geocaching.com-sivustolla koordinaattien näkeminen edellyttää rekisteröitymistä sivustolle.

Mannistonmokki_ja_ulkokeittio


Ulkokeittiö

Ulkokeittiö sijaitsee aivan männistönmökin läheisyydessä. Ulkokeittiön varusteista löytyy leivinuuni ja rosvonpaistikuoppa. Ne mahdollistavat monenlaiset ruokaelämykset javiereinen männistönmökin terassi luo hyvät ruokailutilat sekä yhdessäolon ruoanvalmistuksen äärellä.