Ruoanlaiton monitaiturit testissä

TTS Työtehoseura testasi seitsemän tehosekoitinta

TTS testit -mustavalkoinen

Tekstit ja kuvat:
Tarja Marjomaa ja Sari Liski-Markkanen,
TTS Työtehoseura

blenderit -tts testaa

Testatut tehosekoittimet selviytyivät hyvin tavanomaisista tehtävistä, kuten smoothieiden, sosekeittojen ja ohukaistaikinan valmistamisesta. Testi osoitti, että tehokkaimmilla sekoittimilla voi tehdä samoja asioita kuin yleiskoneella, edullisimmissa käyttöalue on kapeampi. Kaikilla laitteilla ei voi murskata kuivia aineksia eikä esimerkiksi majoneesin valmistaminen onnistu. Myös käyttöominaisuuksissa on eroja. Ennen kauppojen tekoa kannattaa pohtia, mihin tarpeeseen laite hankitaan.

Testatut tehosekoittimet olivat:

  1. Blendtec Designer 725 Gun Metal
  2. OBH Nordica 7766 Ultimate Blend
  3. OBH Nordica 6700 Hero, 1400 W
  4. Philips Vacuum Blender HR3752/00
  5. Sage BBL915UKM (by Heston Blumenthal – The Boss Blender)
  6. Wilfa Power Fuel PF-1200S
  7. Wilfa Power Crush PB-1600S

TTS:n testissä keskityttiin tehosekoittimien eri ominaisuuksien ja käytettävyystekijöiden arviointiin.  Laitteita ei laitettu paremmuusjärjestykseen, sillä käyttötarpeet ja odotukset ovat talouskohtaisia. Testit toteutettiin vakioiduissa koeolosuhteissa sekä Living Lab-menetelmällä, johon osallistui kymmenen kotitaloutta. Osa kotitalouksista kokeili kaikkia laitteita, osa vain muutamia. Selkeää testivoittajaa ei löytynyt, vaikka koetalouksilla oli omia suosikkejaan.

Käyttötarpeet paras valintakriteeri

Tehosekoitin on parhaimmillaan tehokas ja nopea ruoanlaiton yleislaite. Yksilölliset ruokavaliot ja kiinnostus terveelliseen ravitsemukseen ovat vauhdittaneet tehosekoittimien myyntiä ja lisänneet laitevalikoimaa. Toimintojen monipuolisuus vaikuttaa laitteen hankintahintaan, mutta ostotilanteessa ominaisuuksien hyötyjä voi olla vaikeaa arvioida. Eri toimintojen käytännön merkitys on talouskohtainen. Valintatilanteessa kannattaa miettiä mihin tehosekoitinta käyttää ja minkälainen tila sille on käytössä.

Suorituskyky ei aina kiinni tehosta

Testattujen laitteiden liitäntätehot olivat 1200-2200 wattia. Iso wattimäärä ei automaattisesti paranna sekoitustulosta, sillä siihen vaikuttavat myös kannun ja terän muotoilu, sekoitettava raaka-aine ja sen määrä. Usein parhaaseen tulokseen päästään sekoitusnopeutta vaihtelemalla. Pehmeät raaka-aineet soseutuvat jo matalalla tehonsäädöllä, mutta kovat ainekset vaativat pidemmän sekoitusajan ja hyvää suorituskykyä myös leikkuuteriltä. Käyttöohjeissa annetut suositukset eri raaka-aineiden sekoitusnopeuksiksi ovat usein maksiminopeutta pienempiä. Myös valmisohjelmien sekoitusnopeus vaihtelee ohjelmien eri vaiheissa.

Suuria hetkellisiä tehoja tarvitaan lähinnä kovien ainesten pilkkomisessa. Pyörivän terän synnyttämä kitka on huipussaan maksimiteholla. Laitteen tehontarve laskee, kun sekoitettavat ainekset alkavat soseutua. Raaka-aines saattaa lämmetä huomattavasti, jos sitä sekoitetaan pitkään maksimiteholla.

Tehokkaimmat laitteet sekoittavat suuret annokset nopeasti ja täyttävät monipuolisten ominaisuuksiensa ansiosta vaativan ja kokeilunhaluisen kokkaajan odotukset. Kuitenkin maksimitehoa matalammat tehot riittävät useimpien kovien ainesten murskaamiseen ja esimerkiksi smoothien valmistamiseen. Pienet määrät valmistuvat matalammalla sekoitusteholla jopa paremmin ja hiljaisemmin kuin voimakkaalla teholla, jolloin raaka-aines sinkoutuu helposti kannun reunoille ja jää sekoittumatta. Todelliset tehoerot tulevat esille siinä vaiheessa, kun laitetta kuormitetaan äärirajoille. Tehokas laite käy tasaisesti myös suurimmalla tehonsäädöllä, mutta pienitehoisimmat saattavat alkaa täristä ja haista palaneelle, jolloin ylikuumenemissuoja kytkee laitteen pois toiminnasta. Laitteen suorituskyky näkyy usein sen hinnassa. Testin kalleimmat laitteet olivat isotehoisia ja toiminnoiltaan monipuolisimpia.

Valmisohjelmat helpottavat käyttöä

Testin tehosekoittimissa on valmisohjelmia muun muassa jäiden murskaukseen, kastikkeiden, mehujen ja dippien valmistamiseen sekä jäätelön ja jäisien jälkiruokien valmistamiseen. Neljässä laitteessa on lämpimien keittojen valmistusohjelma, joka kestää kolmesta minuutista kahdeksaan minuuttiin. Muiden valmisohjelmien pituus on noin minuutti, muutamissa laitteissa vain 30 sekuntia. Valmisohjelmat toimivat yleensä intervallisyklillä, eli sekoitusnopeus vaihtelee ohjelman edetessä. Taulukossa 1 on ilmoitettu laitteiden ohjelmavalikoimat.

Philipsiä lukuun ottamatta laitteissa on smoothieohjelma. Philipsin valmisohjelma vakumoi ja sekoittaa ainekset ja sopii myös smoothieiden valmistukseen. Laitteissa on sykäys- eli pulse -toiminto, joka on tarkoitettu nopeaan hetkelliseen silppuamiseen, sekoittamiseen ja vatkaamiseen. Sykäystoiminnolla sekoitettavat ainekset saa irtoamaan kulhon seiniltä ja terästä. Tehosekoittimia voi käyttää myös manuaalisesti sekoitusnopeutta ja -aikaa säätämällä. Valmisohjelmat helpottavat laitteen käyttöä, mutta niilläkään ei aina päästä ihannetulokseen. Manuaalisesti säätämällä voi onnistua jopa paremmin kuin valmisohjelmilla, jos tuntee laitteensa ja osaa valita erilaisille raaka-aineille sopivimmat sekoitusnopeudet ja -ajat. Usein parhaaseen lopputulokseen pääsee painelemalla sekoitettavaa massaa tarvittaessa teriä kohden. Mikäli varustukseen kuuluu painin, sitä voi käyttää kannen täyttöaukon kautta laitteen ollessa toiminnassa. Muussa tapauksessa laite on pysäytettävä painelun ajaksi.

Tehosekoittimien suorituskyky TTS:n testiolosuhteissa

Tehosekoittimien suorituskykyä ja sekoituksen lopputulosta arvioitiin valmistamalla muun muassa erilaisia smoothieita, sosekeittoja, ohukaistaikinaa, majoneesia, banaanijäätelöä ja valkuaisvaahtoa.

Laitteissa olevat smoothie ohjelmat ovat noin minuutin mittaisia lukuun ottamatta Wilfan Power Fuelia (35 sekuntia) sekä Power Chrushia (30 sekuntia). Philipsissä vakuumitoiminnon käyttö lisää valmistusaikaa vielä noin minuutilla. Vakumoinnin todettiin säilyttävän tuotteen värin ja maun intensiivisenä.

Valmisohjelmat toimivat hyvin ja marja-hedelmäsmoothieiden lopputuloksessa ei ollut merkittäviä eroja. Vihersmoothiet valmistuivat nopeimmin Blendtecillä, OBH Nordica Ultimate Blendillä ja Sagella, joilla massa oli tasaista jo 20 sekunnin sekoituksen jälkeen. Muissa laitteissa ohjelma toistettiin kahdesti, jotta ainekset saatiin sekoittumaan tasaiseksi vihersmoothieksi.

värierot blendertestaus tts testaus

Kuva 1 a, b ja c. Philipsin vakuumitoiminnolla kannusta poistetaan ylimääräinen happi. Toiminnon luvataan parantavan tuotteen väriä ja makua. Philipsillä valmistettujen tuotteiden väri ja maku olivat hieman voimakkaampia kuin muilla laitteilla valmistetut (näyte nro 4, muissa kuvissa oikeanpuolimmainen näyte).

Banaanijäätelön valmistuksessa testaajia yllätti se, että jäisten banaaninpalojen sekoitukseen tarvittiin reilusti nestelisäystä. Sekoitukseen käytettiin laitteiden jäätelö-, frozen desserts- tai ice cream-ohjelmaa, tai niiden puuttuessa smoothie-ohjelmaa. Valmistusta kokeiltiin kahdella eri banaanimäärällä, mutta banaanit eivät soseutuneet kunnolla ja massaa jäi kannun reunoille. Banaanit oli ehkä pilkottu liian isoiksi palasiksi ja ne olivat mahdollisesti myös liian jäisiä, joten banaaninpalojen on hyvä antaa sulaa hetken ennen valmistusta. Koetta jatkettiin painelemalla massaa lähemmäs teriä ja käyttämällä pulse -toimintoa. Testaajien mielestä massan paineleminen valmistuksen yhteydessä on välttämätöntä.

banaanijäätelöt blenderien testaus tts  

Kuva 2 a ja b. Kaikilla tehosekoittimilla saatiin lopulta valmistettua kelvollista, mutta melko löysää banaanijäätelöä.

 


Jäämurskaa valmistettiin jäänmurskausohjelmalla (Ice Crush, jäänmurskatoiminto), tai sen puuttuessa pulse- toiminnolla. Sagen Ice Crush -toiminnolla tulos oli testin paras. Kokeissa jääpalat jäivät usein pomppimaan kannun keskelle, kun reunoilta jää jo muuttui vetiseksi jäähileeksi. Joissakin laitteissa jäät murskautuivat sohjoksi.   jääpalat blenderien testaus tts


Kuva 3 a ja b. Monessa laitteessa jäämurskasta tuli sohjoa. Jääpalapusseissa jäädytetyt jääpalat olivat muodoltaan soikeita. Tulos olisi saattanut olla erilainen, jos murskattava jää olisi ollut erimuotoista ja isompaa. Tulos antaa viitteitä siitä, miten laite murskaisi esimerkiksi jäiset mansikat.

Blendtecissä, OBH Nordica Ultimate Blendissä, Sagessa ja Wilfan Power Fuelissa on Lämmin keitto -valmisohjelma, jossa sekoitusterä hienontaa raaka-aineet ja terän pyörimisestä syntyvä kitka lämmittää seoksen. Laitteilla valmistettiin hernesosekeittoa ja kaakaojuomaa. Ohjelma käynnistettäessä seoksen lämpötila oli noin 25 astetta. Blendtec lämmitti keiton ja kaakaojuoman kolmen minuutin ohjelman aikana noin 50 asteisiksi. Valmistajan mukaan ohjelman lämpötila ei nouse yli 50 asteen, jolloin se täyttää raakaruoan normit. Mikäli haluaa keitosta kuumempaa, ohjelman voi toistaa.  Kolmannella kerralla lämpötila nousee noin 100 asteeseen.

OBH Nordica Ultimate Blendin ohjelma kesti seitsemän minuuttia ja se kuumensi raaka-aineet noin 90 asteisiksi. Sagen valmisohjelma kesti myös seitsemän minuuttia ja raaka-aineiden lämpötila saavutti 70 astetta. Wilfa Power Fuelin ohjelma kesti kahdeksan minuuttia ja seokset lämpenivät kiehuviksi eli noin 100 asteisiksi.

 blenderien testaus tts lämpötila

Kuva 4. Wilfa Power Fuelin ohjelma lämmitti seoksen lämmin keitto -ohjelmalla testin kuumimmaksi, noin 100 asteiseksi.


Kasvissosekeiton valmistaminen sujui kaikilla laitteilla hyvin ja tulos oli erittäin kuohkea ja tasainen jo 15 sekunnin täysteholla sekoittamisen jälkeen. Ohukaistaikinasta tuli kaikilla laitteilla tasaista ja taikinan kaataminen kannusta paistinpannulle sujui kaatonokan kautta hyvin.

majoneesin valmistus blenderillä tts testaus

Kuva 5. Majoneesin valmistaminen onnistui ainoastaan Sagella, jonka käyttöohjeessa oli myös ohjeet sopivan sekoitusnopeuden valintaan. Muissa laitteissa sekoitusnopeutta jouduttiin hakemaan, mutta yrityksistä huolimatta majoneesia ei saatu onnistumaan.


 valkuaisvaahto blendertesti tts tastaa

Kuva 6. Valkuaisvaahtoa ei saatu syntymään yhdelläkään laitteella.

 Kasvisten pilkkomista hakkelukseksi kokeiltiin säätämällä sekoitustehoa manuaalisesti. Blendtecillä ja Sagella käytettiin chop -nopeutta ja muilla yritettiin löytää sopiva nopeus havainnoimalla sekoitustapahtumaa. Massaa paineltiin välillä lastalla tai laitteen omalla painimella, jotta se saatiin painumaan kannun seinämiltä terää kohti.

 pilkottuja juureksia blendertesti tts testaaKuva 7. Paras tulos kasvisten pilkkomisessa saavutettiin Sagella, jolla kasviksista saatiin toivottua hakkelusta eikä niistä alkanut irrota nestettä. Muilla laitteilla tulos oli epätasainen siten, että päällimmäiset vihannekset olivat osin pilkkoutumatta, kun alla oleva massa oli jo sosetta ja nestettä oli alkanut irrota.

Tehosekoittimien käytettävyys ja käyttöturvallisuusominaisuudet

 

Monipuoliset ominaisuudet tehon- ja nopeudensäädöissä ovat hyödyllisiä erilaisia aineksia soseutettaessa, mutta niiden tarpeellisuus on käyttäjäkohtaista. Nordica 6700 Hero on tarkoitettu nestemäisten ainesten sekoittamiseen, joten esimerkiksi pähkinöitä ja muita kuivia aineksia ei sillä voi hienontaa. Philips Vacuum blenderin vakuumiohjelmalla ei myöskään saa sekoittaa kuivia aineksia. Muilla testin laitteilla kuivien ainesten käsittely onnistuu. Kaikkien testin laitteiden käyttäminen oli helppoa ja valitsimet olivat selkeät. Liitäntäjohto on muutamissa laitteissa melko lyhyt, joka on hyvä ottaa huomioon laitteen sijoittamista mietittäessä. Laitteet ovat melko isokokoisia ja kaikki eivät välttämättä mahdu säilytykseen seinä- ja pöytäkaapin väliseen tilaan. Taulukkoon 1 on koottu laitteiden tekniset tiedot ja taulukossa 2 on yhteenveto laitteiden keskeisistä käyttöominaisuuksista.

OBH Nordica Heron lasikannu arvioitiin painonsa takia hieman kömpelöksi, mutta sen kansi oli helppo laittaa paikoilleen ja avata. Muiden laitteiden kannut on valmistettu Tritan-muovista ja ne ovat kokoonsa nähden melko kevyitä. Kannen kiinnittäminen ja avaaminen koettiin joissakin laitteissa hankalaksi. Philipsiä lukuun ottamatta kannet olivat kaksiosaisia siten, että myös täyttöaukolle oli oma kantensa. Täyttöaukon kannessa on yleensä mitta-asteikko, joten sitä voi käyttää mitta-astiana.

mitta-asteikot blendertestaus tts testaa   

Kuva 8 a ja b. Kannuissa oli mitta-asteikkoja, mutta ne eivät näkyneet kaikissa selkeästi. Mittayksikköjä oli useita, mikä teki merkinnöistä jopa sekavan näköisiä. Kaikissa kannuissa ei ollut merkitty max-täyttörajaa, joka kuitenkin on tärkeä tieto käyttäjälle.

 

Kannut oli helppoa laittaa paikoilleen koneen runkoon ja niitä voitiin käyttää sekä vasemmalla että oikealla kädellä. Philipsin ja OBH Nordica Heron kannuja kierrettiin kevyesti, jotta ne lukkiutuivat paikoilleen. Muissa laitteissa kannut vain asetettiin rungon päälle. Kannu voidaan esipuhdistaa laitteen puhdistusohjelmalla tai käyttämällä esimerkiksi pulse-toimintoa, joka ajaa saman asian. Kannu, teräosa ja kansi voidaan pestä pesukoneessa lukuun ottamatta Wilfa Power Fuelia, joka pestään käsin. Koetaloudet pitivät tärkeänä sitä, että kannu kestää konepesun. Käyttöohjeissa on neuvoja puhdistamiseen.Nokka valuttaa 1


Kuva 9. Kannujen kaatonokat toimivat hyvin, mutta kahvan muotoilu ja pito ei ollut kaikissa kannuissa paras mahdollinen. OBH Nordica Herossa olevan lasikannun reuna oli niin paksu, että kaatonokka valutti välillä.


 

Putsaaminen blendertestaus tts testaa


Kuva 10. Kannujen tyhjentäminen on pohjan muodon ja kiinteiden terien vuoksi työlästä. Terien alle jää kaikissa kannuissa melko paljon ruokaa, jota on vaikeaa kaapia pois.

  

Kannun tyhjentäminen ja putsaaminen blendertestaus tts testaaKuva 11 a ja b. Philipsin (vasemmalla) ja OBH Nordica Heron kannun tyhjentämistä ja puhdistamista helpottaa irrotettava pohja.

Neljään laitteeseen kuuluu vakiovarusteena painin, joka on tarpeellinen, sillä monet ruoka-aineet sekoittuvat nopeammin, kun niitä painelee sekoittamisen aikana. Koneet ovat melko painavia ja pysyivät hyvin paikoillaan käytön aikana. Philipsin ja OBH Nordica Heron pohjassa on pitävät imukupit.

Laitteiden käyttöohjeet olivat melko hyvät, mutta suuri puute oli se, ettei niissä ollut edes suuntaa antavia ohjeita erilaisten raaka-aineiden sekoitusnopeuksien ja -aikojen valintaan. Sagen käyttöohjeessa on selkeä sekoitusohjetaulukko, joka helpottaa käyttöä ja rohkaisee käyttämään erilaisia raaka-aineita monipuolisesti. Muutamissa tehosekoittimissa on reseptikirjoja, jotka eivät kuitenkaan ole suomenkielisiä ja osa käytetyistä raaka-aineista saattaa tuntua vieraalta. Myös erilaiset mittayksiköt voivat aiheuttaa hämmennystä.

Käyttöohjeissa oli runsaasti turvallisuusohjeita. Kuumat ruoka-aineet neuvottiin jäähdyttämään ennen soseutusta, sillä tiiviissä kulhossa höyrynpaine voi nousta korkealle ja lennättää kannen paikoiltaan, vaikka kannessa onkin höyrynpoistoaukot.

Selkeä turvallisuusriski syntyy siitä, että laitteet käynnistyvät ilman kantta. Blendteciä lukuun ottamatta laitteiden turvatekniikka estää koneen käynnistymisen, jos kannu ei ole paikoillaan. Toisaalta Blendtecin näyttötaulu opastaa turvallisuusasioissa ja kertoo ylikuormitustilanteista. Tehosekoittimissa on ylikuumenemissuoja, joka katkaisee toiminnan häiriötilanteessa. OBH Nordican tehosekoittimille ja Philipsille ilmoitetaan yhtäjaksoiseksi maksimitoiminta-ajaksi kolme minuuttia, jonka jälkeen laitteen on annettava jäähtyä ennen uudelleen käynnistämistä. Wilfan Power Fuelia neuvotaan käyttämään kerrallaan enintään 10 minuuttia. Wilfan Power Crushia voi käyttää kerrallaan kaksi minuuttia, mutta paininta käytettäessä 30 sekuntia.

Laitteiden käyntiääni

Laitteiden melutasot mitattiin TTS:n testitilassa metrin korkeudelta ja puolen metrin etäisyydeltä laitteesta. Kannuun laitettiin vettä maksimitäyttörajaan asti, laite käynnistettiin 30 sekunnin ajaksi. Kaikki laitteet olivat kovaäänisiä. Mitatut äänitasot vaihtelivat 80-87 desibelin välillä. Jotkut laitteet pitivät korvia ärsyttävää ääntä, joka ei kuitenkaan ollut desibeleissä mitattuna muita laitteita kovempi. Melun kokemukseen vaikuttaa käyntiäänen taajuussisältö, eli se miltä ääni korviin kuulostaa.

Suurin mittausjakson aikainen äänitason vaihtelu mitattiin Blendtecissä, 80-86 dB(A). Testin äänekkäin laite oli Wilfan PowerCrush, 85-87 dB(A) ja hiljaisin Wilfan Power Fuel, 80-83 dB(A).

Living lab -koetalouksien käyttökokemukset

Koetaloudet kokeilivat tehosekoittimia monipuolisesti. Smoothieita valmistetiin eniten ja sekoitettavat määrät vaihtelivat muutamasta desilitrasta lähelle litraa. Myös sosekeitot olivat suosittuja. Laitteita kokeiltiin erilaisten mehujen, dippien ja levitteiden valmistamiseen sekä hiutaleiden, korppujauhon, kahvin, tomusokerin ja kuivattujen marjojen sekä sienien jauhamiseen, juuston ja keksien hienontamiseen, kohmeisten ja sorbettimaisten jälkiruokien sekä banaanijäätelön ja piirakkataikinan valmistamiseen.

Taloudet vertasivat tehosekoittimia tavallisesti käyttämiinsä sekoitusvälineisiin, joita olivat muun muassa taloudessa jo käytössä oleva tehosekoitin, sauvasekoitin ja yleiskoneen tehosekoitin. Sauvasekoitin koettiin näppäräksi etenkin keittojen soseuttamiseen suoraan valmistusastiassaan ja myös pienten, yhden hengen annosten sekoittamisessa. Käyttäjät totesivat, että tehosekoitin sopii parhaiten aktiivikäyttäjille, jotka vaativat huipputulosta, hyödyntävät laitteiden ominaisuuksia monipuolisesti ja valmistavat kerrallaan hieman isompia annoksia.

Käyttäjille valikoitui omia suosikkilaitteita sen mukaan, mitä ominaisuuksia he pitivät hyödyllisinä omassa taloudessaan. Yleisiä kommentteja käytöstä saatiin paljon ja niistä muutamia on nostettu taulukkoon 2.

Living Lab -testitalouksien kokemuksia tehosekoittimien käytöstä:

-          ”Yhden hengen tarpeisiin tehosekoitin on turhan iso, työläs ottaa käyttöön ja puhdistaa. Helpommin ja nopeammin tekee sauvasekoittimella. En näe hirveästi käyttöä itselläni. Isommassa taloudessa, jossa smoothieta ja mehuja tehdään usein ja isoja määriä kerrallaan, tehosekoitin on kätevä.”

-          ”Blenderit oli pakko täyttää melkein puolilleen, jotta ne toimivat kunnolla. Kannut olivat turhan isoja yhden hengen tarpeisiin ja tuotetta syntyi valtavia määriä. Haluaisin pienemmän kannun, sillä juuri koskaan ei tarvetta ole näin isolle satsille. Toimisivat loistavasti, jos pitäisin esim. brunssia kavereille ja haluaisin tehdä upeita smoothieita ja jäisiä jälkkärismoothieita monelle hengelle.”

-          ”Tekemäni smoothie ja jäätelö olivat todella samettisen sileitä, se oli mahtavaa. Sinkkutalouteen kannu on aika suuri, toki kaikkia se ei haittaa.”

-          ”Valmiit ohjelmat melko pitkiä, mutta helpottavat käyttöä. Parhaiten onnistuu, kun tuntee oman laitteensa ja oppii käyttämään sitä. Sekoitusnopeuden säätely sekoittamisen aikana parantaa usein lopputulosta (intervalli).”

-          ”Smoothiet ja sosekeitot onnistuvat kaikilla laitteilla, rakenne hyvin sileä ja samettinen – jopa liian sileä makuuni. Muistuttaa vauvanruokaa.”

-          ”Mehun vaahtoisuus ja mahdollinen lämpeneminen tekevät suutuntumasta vähän epämiellyttävän.”

-          ”En koe tarvitsevani lämmitysominaisuutta. Jos teen sosekeittoa en halua ensin jäähdyttää kasviksia ja odottaa että ne ovat riittävän viileitä laitettavaksi kulhoon ja sitten taas kuumennettaviksi.”

-          ”Jäämurskasta tulee useimmilla laitteilla liian hienojakoista sohjoa.”

-          ”Jäiset marjat ja hedelmät vaativat pidempää sekoittamista ja reilusti nestettä.”

-          ”Yllätys, ettei nicecream (banaanijätski) onnistu kunnolla ilman nesteen lisäämistä millään laitteilla.”

-          ”Kannuihin jää aika paljon tavaraa pohjalle, terän alle, joskin kaavin helpottaa tyhjentämistä. Kulmikkaan kannun tyhjentäminen helpompaa kuin pyöreän. Lasikannut painavia ja vanhanaikaisia.”

-          ”Jos kannua ei tarvitse lukita moottoriosaan, sitä on näppärä käyttää.”

-          ”Silikoniset, ”pehmeät” kannet olivat selkeästi parempia käyttömukavuudeltaan, kuin kovat paksut muoviset. Kansien kiinnittämiset vaativat usein voimaa ja sorminäppäryyttä.”

-          ”Puhdistusohjelmat helpottavat puhdistamista, mutta eivät riitä pelkästään. Puhdistuksen voi tehdä yhtä hyvin esimerkiksi pulse-toiminnolla tai manuaalisesti tehoa säätämällä. Kannu on helpompi puhdistaa, jos pohjan saa irrotettua.”

-          ”Laitteiden koko ja korkeus rajoittaa sijoittamista. Jotta laitetta tulee käytettyä, sen pitäisi olla käyttövalmiina työtasolla. Lyhyet liitosjohdot hankaloittavat sijoittamista ja käyttöä.

-          ”Imukupit joidenkin laitteiden pohjassa varmistavat paikoillaan pysymisen käytön aikana, mutta hankaloittavat käsittelyä.”

-          ”Käyttöohjeet olivat melko suppeita. Kaipasin suosituksia siitä, mihin eri ohjelmia käytetään. Kaikkien laitteiden mukana ei ole reseptikirjaa ja käyttöohjeissa oli parhaimmillaankin vain pari reseptiä.”

-          ”Kaikki olivat todella kovaäänisiä, joka on iso miinus.”

 

NÄIN TESTI TEHTIIN

Laitteiden toimintojen merkitystä ja käytännön hyötyjä selvitettiin vakioiduissa koeolosuhteissa sekä Living lab -menetelmällä.

Laboratoriokokeiden suoritus

Testeissä selvitettiin laitteiden teknisiä ominaisuuksia ja suorituskyky-, käytettävyys- ja käyttöturvallisuusominaisuuksia. Suorituskykyä arvioitiin valmistamalla muun muassa smoothieita eri raaka-aineista, vaahdottamalla munanvalkuaista, lämmittämällä kaakaota ja sosekeittoa, soseuttamalla ja pilkkomalla kasviksia, valmistamalla ohukaistaikinaa, majoneesia, ja banaanijäätelöä sekä murskaamalla jäitä. Lopputuloksen tasalaatuisuus, kuohkeus, koostumus sekä raaka-aineiden pilkkoutuminen arvioitiin aistinvaraisesti.

Kokeissa valmistetut ruoat ja niissä käytetyt raaka-aineet:

Valmistettava tuote

Valmistusaineet

Marja-hedelmäsmoothie

75 g jäädytettyjä, pilkottuja banaanipaloja, 2 dl puolukkaa (pakastettuna), 2 dl maitoa, 1 rkl sokeria, 1 rkl kaurahiutaleita

Vihersmoothie

1 dl vettä, 2,5 dl jäämurskaa, 1rkl sitruunanmehua, 20 g lehtikaalia, 70 g lehtisalaattia, 175 g omenaa, 200 g kurkkua

 

Banaanijäätelö

Koe 1: 200 g jäädytettyjä, pilkottuja banaanipaloja, 1 rkl (15 ml) maitoa.                                         Koe 2: 400 g jäisiä banaaninpaloja, 1 dl maitoa

 

Kasvissosekeitto

300 g perunaa, 200 g porkkanaa, 100 g sipulia, 3 dl nestettä

Ohukaistaikina

½ litraa vettä, 1 muna, 2,5 dl vehnäjauhoja

Hernesosekeitto

250 g pakasteherneitä, 3 dl vettä

Kaakao

3 dl vettä, 20 g kaakaojuomajauhetta

Majoneesi

Koe 1: 2 munankeltuaista, 2 dl öljyä, 1 rkl etikkaa, 1 tl sinappia                                     Koe 2: 4 munankeltuaista, 4 dl öljyä, 2 rkl etikkaa, 2 rkl sinappia

Valkuaisvaahto

Koe 1: 2 munanvalkuaista       Koe 2: 4 munanvalkuaista

Vihannesten pilkkominen

300 g kesäkurpitsaa, 100 g porkkanoita

Jääpalat

20 kpl jääpalapussissa jäädytettyä jääpalaa

Käytettävyysominaisuuksia selvitettiin kokeilemalla muun muassa sitä, miten helppoa tehosekoitin on täyttää, tyhjentää ja puhdistaa. Lisäksi arvioitiin käyttöohjeiden ja ohjauspaneelin selkeys, käyttömukavuus, laitteen liikuteltavuus ja säilytys. Melu mitattiin testitilassa dB-mittarilla. Eri toimintojen käyttömahdollisuuksia selvitettiin laitteisiin sekä niiden käyttöohjeisiin tutustumalla, maahantuojilta saatujen lisätietojen perusteella sekä käytännössä kokeilemalla.

Käyttöturvallisuusominaisuuksia arvioitaessa tarkasteltiin muun muassa laitteiden sähkö- ja käyttöturvallisuus (esimerkiksi varoitussymbolit, kannun lukitseminen moottoriosaan ja kannun tasapaino-ominaisuudet).

Living lab -käyttäjätestin toteutus

Testiryhmään valittiin kymmenen erilaista taloutta, jotka kokeilivat tehosekoittimia kotonaan, arvioivat niiden sopivuutta omiin käyttötarpeisiinsa ja vertasivat niitä tavallisesti käyttämiinsä hienonnuslaitteisiin, esimerkiksi sauvasekoittimeen. Kotitaloudet raportoivat tulokset testilomakkeelle.

KUVIA LIVING LAB -TESTAUKSISTA ERI KÄYTTÄJÄTALOUKSISSA  

Kuivattujen sienien jauhaminen

Kuivattujen mustikoiden jauhaminen

Sosekeittojen valmistus

Appelsiinimehun valmistus   

Keksien jauhaminen     

Lihan jauhaminen.

Kulhon tyhjennys kaavinta apuna käyttäen.

Smoothien valmistus, vihannesten soseutus ja kovan juuston silppuaminen onnistuivat hyvin.