Mönkijät, moottorikelkat ja ruohonleikkurit ovat kalataloustyössä yleisesti käytettyjä ajattevia pientyökoneita, joissa ei ole turvaohjaamoa. Pientyökoneiden lisääntynyt käyttö erilaisissa työtehtävissä on lisännyt koneiden kanssa sattuneita tapaturmia. Pahimmillaan tapaturma vie työkyvyn tai hengen.

Suurin riski ajettavien pientyökoneiden käytössä liittyy koneen kaatumiseen ajossa ja käyttäjän jäämiseen koneen alle puristuksiin. Koneen suuren kaatumisriskin taustalla on pientyönkoneille tyypillinen rakenne: akselivälin lyhyys, raideleveyden kapeus ja korkea painopiste. Kun nämä rakenteelliset ominaisuudet yhdistetään pientyökoneen suureen tehoon, massaa ja nopeuteen, riskikattaus on valmis.

Koska pientyönkoneen ajettavuus poikkeaa radikaalisti auton ajettavuudesta, koneen turvallinen käyttö vaatii sinulta tarkkaavaisuutta ja  oikeaa asennetta koneen käyttöön. 

Arvioi omat taitosi rehellisesti. 

Tarkistuslintu

 

Pienkonetarkistuslista (docx) (13.4 KB)

Suhteuta koneen käyttö taitoihisi. Pientyönkoneilla ajettaessa nopeus ratkaisee mahdollisuutesi toimia arvaamattomissa tilanteissa, välttää törmäämistä ja pitää kone pystyssä. Muista sovittaa nopeutesi maastoon, näkyvyyteen ja osaamiseesi sopivaksi.

Pientyönkoneen kunnon tarkistaminen vaikuttaa koneen käytön turvallisuuteen. Tarkasta koneen kunto säännöllisesti. Käytä hyödyksesi seuraavaa tarkistuslistaa:  

·         renkaat/ telat ja telamatto (kiinnitys, ilmanpaine, kunto)

·         hallintalaitteet (kaasu, jarrut, vaihteenvaihtaja)

·         kaapelit, valot ja sähköjärjestelmä (käynnistys ja sammutus)

·         öljy ja polttoaine

·         ketjut, hihnat, vetoakseli ja alusta.

Toistuvista, muistamista vaativista töistä kannattaa tehdä tarkistuslistoja! Varsinkin töissä, jotka toistuvat harvakseltaan, voi olla vaikeaa muistaa ulkomuistista kaikki tarpeellinen. Tarkastuslistaa laatiessasi tulet samalla käyneeksi läpi, mitä kaikkia asioita tietyn työn oikeaoppimiseen tekemiseen liittyy ja missä järjestyksessä työ on hyvä tehdä. Samalla saat materiaalin työn opastamiseen ja perehdyttämiseen. Tehokasta ja tuottavaa!

Aja harkiten, ennakoiden ja välttäen turhien riskien ottamista. Valitse turvalliset reitit. Huomioi luonnonolosuhteiden vaikutukset maastoon ja ajokeleihin. Käytä sopivia suojavarusteita lämpöolosuhteet huomioiden. Älä unohda suojakypärää!