Kalataloustyötä joutuu ajoittain tekemään hankalissa kohteissa. Se sisältää paljon yli 25-30 kiloisten materiaalien nostoja ja siirtoja ihmisvoimalla.

Esimerkiksi kalalaatikoiden siirtämisessä lähtönostokorkeudesta riippuu, kuinka kova kuormitus syntyy selän kudoksiin. Nostaminen selvästi lattiatason yläpuolelta vähentää selän kuormitusta.

Väärä selän asento aiheuttaa lisäkuormaa, eivätkä lihakset pysty suojaamaan selän rakenteita. Seurauksena voi olla vähittäinen tai äkillinen selän vaurioituminen. Älä vähättele vaivojasi, vaan korjaa työympäristöä ja nostotekniikkaasi!

Vetäminen, narun kiinni jääminen ja yllättävä narun irtoaminen on esimerkki riskistä, joka toteutuessaaan  heittää sinut kirjaimellisesti selälleen. Seuraukset riippuvat siitä, mihin kaadut ja mihin iskeydyt. Muista siis:

  • Ole valppaana, kun käytät voimaa
  • Kiinnitä köydet ja narut huolellisesti 
  • Huolla työvälineet säännöllisesti
  • Pidä työympäristösi siistinä ja järjestyksessä

Kala-altailla ja perkaamoissa tapahtuva nuotanveto, haaviminen, kalanruokinta ja kalanperkuu kuormittavat olka-hartiaseutua, käsiä ja ranteita. Työtehtävät sisältävät paljon toistuvia yläraajojen liikkeitä.

Voit vähentää kehoosi kohdistuvaa ylikuormaa, vaiheistamalla ja tauottamalla työtä sekä vaihtamalla työskentelysuuntaa työpisteessä. Pituuteesi nähden sopiva työskentelytaso ohjaa sinua ergonomiseen työskentelyasentoon.

Hyvin käteesi sopivilla ja kädessäsi pysyvillä työvälineillä voit vähentää tarvetta puristaa. Kätesi rasittuvat vähemmän.

Vältä toistuvia nivelten, kuten ranteiden ääriasentoja. Muista, että kylmätyö altistaa sinut kudosvaurioille. Lue lisää täältä.

kuva11käsivoimin

Verkon kokeminen ihmisvoimin on esimerkki erittäin rankasta työvaiheesta kalataloustyössä. Harkitse, voiko verkon laskeminen onnistua myös istualtaan työskennellen. Verkonvetokoneella vähennät ihmistyön määrää ja sinuun kohdistuvaa työkuormaa.

Väsyessä työ hidastuu, ja lihasten voimantuotto vähenee. Joudut ponnistelemaan enemmän.

Alentunut voimantuotto houkuttaa riuhtoviin työliikkeisiin huonoissa työasennoissa.  Väsyminen altistaa ruumiillisille kuormitusvaurioille, kun lihaksesi eivät enää jaksaa kannatella ja tukea sinua oikeaan työasentoon. Kunnioita työkykyäsi ja pidä tauko, jonka aikana kehosi elpyy.

Kaltevilla, epätasaisilla ja epävakailla alustoilla työskentelyyn liittyy tapaturmavaaran lisäksi kova kuormitus alaraajoille ja selälle. Lihaskunnostasi huolehtimalla suojaat polvi- ja lonkkaniveliäsi ja selkääsi. Ikääntyessä meistä jokainen tarvitsee fyysistä harjoittelua enemmän kuin nuorempana, jotta lihaskunto säilyy ja vastaa työn kuormitusvaatimuksiin.