Kalataloustyö on sää- ja työolosuhteista riippuen kylmätyötä. Kylmä haittaa erityisesti kehon ääreisosien verenkiertoa. Sormien ja varpaiden iholämpötilan lasku alentaa suorituskykyä ja lisää tapaturmavaraa, kun puristusvoima ja tunto raajoissa heikkenee, mikä lisää tapaturmariskiä.
 

Kokemuksen ja tutkimuksen mukaan kylmä altistaa kudokset revähdyksille. Lämpimällä pukeutumisella säästät itsesi paitsi kudosten revähdyksiltä myös kylmäkyhmyiltä ja paleltumilta. Kylmillä alustoilla työskennellessä lämpöeristetty työjalkine suojaa kehoasi kylmältä.

Talvikalastuksessa puuvillapohjainen kumihanska, jossa on resori, on todettu käytännössä toimivan hyvin. Pinnoitetuilla lämpökäsineillä suojaat käsiäsi kylmältä ja estät kylmän aiheuttamaa epämiellyttävää tunnetta sekä ihon värin voimakasta vaihtumista sormissa. Raynaud'n ilmiö on hyvänlaatuinen tila, jossa jokin ulkoinen tekijä laukaisee verenkiertohäiriön. Sen oireena sormet menevät ensin valkoisiksi, sitten sinisiksi ja lopuksi helakan punaisiksi. Se voi aiheuttaa kipua ja tunnottomuutta ja siten hyvänlaatuisuudestaan huolimatta haitata työntekoa ja lisätä tapaturmariskiä.

Veden läheisyydessä tehtävässä työssä jalkasi voi livetä kylmään veteen. Käytännössä on havaittu, että öljyhousu saappaan päällä estää tehokkaasti veden virtaamisen saappaaseen.

Pahimpana kylmätyöhaittana kalanviljelyssä pidetään työskentelyä kylmässä vedessä seisten. Neopreenistä valmistetuissa kahluuhousuissa on muita kumihousuja parempi lämmöneritys. Kumihousujen ja -saappaiden alla on hyvä käyttää kosteutta siirtäviä alusasuja ja kosteutta imeviä väliasuja. Väliasut kannattaa tarvittaessa vaihtaa kuiviin jopa kesken työpäivän. Viljelyaltaiden pintojen lämpöeristys ja käsille suunnattu kohdelämmitin kohottavat sormien lämpötilaa. Lämpöeristys vähentää myös lämmityskustannuksia.

Muista, että kylmää veteen joutuminen ei koske vain vesillä työtään tekeviä. Maastoon kaivettujen kalanviljelyaltaiden liukkaat reunat ja altaiden päälle asennetut lintuverkot aiheuttavat sinulle veden varaan joutumisen riskin. 

Kuva10Horjuvakalastaja

Kylmä vesi kangistaa nopeasti. Vedestä ylös kiipeäminen vaikeutuu. Siksi kastumiselta suojaavan kuivapuvun käyttöä kannattaa vakavasti harkita kylmissä sääolosuhteissa ja yksin työskenneltäessä. Varsinkin kylmään ja pimeään aikaan työskennellessäsi varmista, että saat ajoissa apua pulaan joutuessasi ja pääset nopeasti pois kylmästä vedestä. Lue lisää aiheeseen liittyen täältä