Toimialaa hyvin tuntevat ihmiset väittävät, että huolimattomuus, osaamattomuus ja kyseenalainen asenne työturvallisuus ja -kuormitusasioissa ovat varsin tavallinen tilanne kalataloustyössä. Työtä tehdään (kenties ylisukupolvisen) kokemuksen suomalla varmuudella. Todennäköisyyksistä ei tarvitse välittää, koska "ei ennenkään ole mitään isompaa sattunut". Samasta syystä työohjeita ei tarvitse noudattaa, vaan voi vapaasti tehdä, miten parhaalta itsestä tuntuu. Oi, vapaus - missä vastuu?

Työn tuottavuuden näkökulmasta negatiivinen asenne ja huonot työkäytännöt ovat tuhoisia. Ne myös leviävät kuin kulovalkea, koska ihmisellä on halu kuulua porukkaan. Jos porukka vähättelee, toisin ajatteleva jää helposti yksin - saattaapa joutua jopa naureskelun kohteeksi: "mitä se nyt noista vouhkaa?" 

Haluatko sinä tyhmistyä seuraamalla kyseenalaisia esimerkkejä? Vahingossa voikin sitten käydä niin, että koko toimiala tyhmistyy. Mikäli haluat viisastua, suosittelemme työkaluihin tutustumista ja niiden käyttöönottoa yrityksessäsi.