Kalataloustyöhön liittyy monenlaisia työkykyä uhkaavia riskejä. Työkykysi voi alentua yhtäkkisen tapaturman seurauksena tai se voi hiipua erilaisten oireiden vähitellen lisääntyessä. 

Seuraava kertomus perustuu tositapahtumiin. Vain henkilön nimi on muutettu. 

"Osmo huomasi aamulla herätessään, että vasen silmä rähmi. Hän huuhtoi silmänsä, teki tavanomaiset aamutoimet ja lähti huolettomana kalataloustöihin. Silmä kuitenkin vaivasi, ja päivän mittaan se alkoi muurautua umpeen. Aamuyöllä Osmo havahtui horkkaan. Kuume nousi 40 asteeseen.

Aamulla Osmo hakeutui työterveyshuoltoon, joka määräsi Osmon sairauslomalle ja antibioottikuurille. Kuume ei laskenut. Silmää jomotti ankarasti. Osmon oli pakko ajaa sairaalan ensiapuun.

Osmolla todettiin yleistulehdus. Hänet laitettiin antibioottitippaan. Kuume ei laskenut ja silmää särki. Lääkärit olivat ihmeissään, mistä on kysymys. Osmo alkoi pelätä ensin näkönsä, ja kun vointi entisestään huononi, myös henkensä puolesta.

Vasta kolmas suonensisäinen antibiootti lannisti Osmoon levinneen bakteerin. Osmo vietti sairaalassa viikon ja toipui vielä kotona viisi päivää ennen kuin oli työkuntoinen. Bakteerin alkuperä oli kalassa, josta se päätyi Osmoon hänen käsiensä välityksellä.


Osmolle kävi onneksi hyvin. Hän toipui ja palasi takaisin työhönsä. Muuttuiko mikään?

Jos Osmo olisi sinun työntekijäsi, yrityksellesi olisi syntynyt tapahtuneesta mittavat kustannukset. Vakuutusturvan avulla tapaturmista aiheutuvia kustannuksia jaetaan, mutta jokainen tällainen tapahtuma syö veronmaksajan käteen jääviä ansioita. Vahinkotapahtuma ei ole yksin Osmon asia, vaan koskee meistä jokaista.