Hanna Aaltonen valmistui torninosturinkuljettajaksi keväällä 2017. Hän pääsi heti töihin Trenox Oy:lle ja joutui saman tien vastailemaan rakennusmestareiden kysymyksiin vaarallisista nostoista. Torninosturityö on tiimityötä ja alamiesten kokemus ja rakennusmestarien tietämys nostoista estävät onnettomuuksia yhtä paljon kuin itse torninosturikuljettajan ammattitaito.

hanna1
Hanna Aaltonen valmistui torninosturinkuljettajaksi keväällä 2017 TTS:sta

Hanna Aaltonen pääsi huhtikuussa 2017 TTS:n näyttökoe näyttökokeelta tiukentuneen tornikoulutuksen läpäistyään heti töihin kuten muutkin opiskelukaverinsa. Vuoden torninosturinkuljettajan intensiivisen työrupeaman jälkeen hänellä on takanaan kaksi omaa työmaata sekä keikkoja eri torninostureilla eri puolilla Suomea. 

Toisistaan riippumattomat lähteet vahvistavat, että Hannan ajotaito, varsinkin sujuva ja pehmeä vinssin käyttö, on huipputasoa nosturin merkistä, laadusta tai korkeudesta riippumatta. Miten se voi olla alle vuoden työtä tehneellä torninosturinkuljettajalla, jolla ei ole edes pitkää rakennusalan työkokemusta?

”No kyllä tässä on menty ihan koulun oppien soveltamisella käytäntöön sekä opiskelukavereideni jo opiskeluaikana kehittyneillä yhdessä oppimisen konsteilla. Ei koulussa voi harjoitella jokaisen ylisuuren ja epäsymmetrisen kierreportaan tarkkaa kiinnitystä ja nostoa etukäteen. Koulun perusopeilla, opiskelu- ja työkavereiden avulla sekä omalla pohdinnalla on pärjättävä”, Hanna vastaa.

TTS:n torninosturikoulutuksessa opetellaan torninosturin kuljettamisen perusasioita sellaisella pedagogisella mallilla, jossa yhdistyvät kokemuksellinen oppiminen, mallioppiminen sekä opiskelijan oman todellisuuden hyödyntäminen reflektion avulla tarkoituksenmukaisesti. Keskeinen tavoite on se, että opiskelijan huomio suuntautuu oikeisiin asioihin koulussa ja työmaalla ja että hän harjaantuu pohtimaan ydinasioita eri näkökulmista. Ajoluvan saanut torninosturinkuljettaja oppii ammattilaiseksi työmaan haasteissa, jos hänen huomionsa, energiansa ja pohdintansa ovat oikeissa kohteissa työturvallisuuden ja työmaan tarpeiden palvelun kannalta.

”Torninosturikurssillemme valittiin rakennusalan ammattilaisia. Oman alansa osaajina heillä jokaisella oli toisille opiskelijoille ja opettajalle myös paljon annettavaa. Opimme yhdessä kurssilla ja yhä vielä nyt, kun olemme kaikki töissä", Hanna sanoo.

ontelo1

Teksti: Mika Karkulahti
Kuvat: Hanna Aaltonen