Kuuntele:

Ammatillista koulutusta on kohdennettu erityyppisillä koulutusmuodoilla ja rahoituksilla joko nuorille, aikuisille tai oppisopimusopiskelijoille. Useimmiten puhutaan valmistavasta tai valmentavasta koulutuksesta. Kaikkiin ammatillisiin koulutuksiin kuuluu myös työssäoppiminen alan yrityksissä. Opiskelijat suorittavat valmistavan koulutuksen lisäksi työpaikalla myös tutkinnon tai tutkinnon osia. Opiskelijan osaamista arvioidaan erikseen sekä valmistavan koulutuksen, että tutkinnon osalta myös työssäoppimisjaksolla. Koulutuksen päätteeksi opiskelija saa erikseen dokumentin koulutuksestaan ja tutkinnon suorittamisestaan.

Tästä taulukosta löydät edelleen linkkejä, jos haet tietoa eri koulutusmuotoihin liittyvistä asioista.

 

  Nuorten koulutus Oppisopimus Aikuiskoulutus
Perustietolähteitä OPH / Ammatilliset perustutkinnot Oppisopimus.net OPH / Näyttötutkinnot
Valmistavan tai valmentavan koulutuksen muoto ja paikka Ammatillinen peruskoulutus, ammatilliset oppilaitokset, sisältää työssäoppimista työpaikalla Työssäoppiminen työpaikalla, lähiopetus voi olla yhdistetty joko nuorten tai aikuiskoulutukseen. Ammatillisen perustutkinnon lisäkoulutus, aikuiskoulutuksen järjestäjät, sisältää työssäoppimista työpaikoilla
Tutkinnon suoritustapa Ammattiosaamisen näytöt, Näyttötodistus Tutkinnon suorittaminen pääsääntöisesti työpaikalla, useimmiten aikuisten näyttötutkinnon perusteiden mukaisesti Aikuisten näyttötutkinnot: Ammatillinen perustutkinto PT, ammattitutkinto AT tai erikoisammattitutkinto EAT näyttötutkintona.
Tutkinnot muodostuvat pakollisista ja valinnaista osista. Henkilökohtainen näyttösuunnitelma (Hensu) tutkinnon osittain
Opiskelijan maksut ja tuet
Koulutus on opiskelijalle maksutonta. Mahdolliset alakohtaiset lisäkulut Koulutus on opiskelijalle maksuton. Opiskelija saa työehtosopimuksen TES mukaista palkkaa.
Mahdolliset alakohtaiset lisäkulut.
Työssäkäyvälle monimuotokoulutus. Työttömälle omaehtoinen tai työvoimakoulutus. PT maksuton, AT ja EAT tutkintokohtaiset maksut.
Työnantajalle koulutuskorvaus. Tutkintomaksu 58 € vuonna 2015. Mahdolliset alakohtaiset lisäkulut.
Kela / Opintotuki Oppisopimus.net / rahoitus TE-Palvelut / Palvelut ja kulukorvaus
Kela / Opintotuki
Muuta huomioitavaa Nimetty työpaikkaohjaaja Vastuunalainen työpaikkakouluttaja Nimetty työpaikkaohjaaja
Opintoaika max 3 v. Opintoaika max 2-3 v. Opintoaika max 2 v.