Leena Saarela

Opon blogi

 

Paljastin heti otsikossa opinto-ohjaajan ammattitaidon salaisuuden. Kaikkea ei voi osata, eikä kannatakaan yrittää hallita. Sitä varten kilautetaan kaverille ja kysytään neuvoa.

Koska opinto-ohjaajan työssä on pysyttävä ajan hermolla, tätä on tukemassa erilaiset hankkeet, joissa kukin TTS:n opinto-ohjaaja on mukana. Esimerkkeinä OPH:n rahoittamat hankkeet: Ohjauksen Apajilla –hankkeessa kehitetään hakeutumisvaihetta ja hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamista; Optima-hankkeessa kehitetään erityisopetusta ja tuetaan jokaisen opiskelijan valmistumista.  

Kaikki asiat, joita ihminen mielessään kantaa, ovat painolastina niin yksityiselämän puolella kuin oppilaitoksella opintojen parissa. Opiskelijalla voi olla esimerkiksi haasteita taloudellisen toimeentulon kanssa, terveysongelmia, kriisitilanteita perheessä, asunnottomuutta ym. voimavaroja kuluttavia tilanteita elämässään. Jotta opinnot sujuvat, täytyy elämän perustukset olla kunnossa. Opinto-ohjauksen tarkoitus on auttaa ihmistä selviämään opinnoista siitäkin huolimatta, että elämässä ja opinnoissa tulee mutkia matkaan. Opinto-ohjaaja tukee opiskelijaa kuuntelemalla, auttamalla löytämään ja sanoittamaan ongelmien ydinkohdat, miettimällä yhdessä ratkaisukeinoja päästä eteenpäin tilanteesta. Opinto-ohjaajan tukena on kattava verkosto eri koulutusalojen kouluttajia ja koulutuspäälliköitä sekä opiskeluhuollon ammattilaisia: terveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi. Terveydenhoitajan palvelut kattavat kaikki koulutusmuodot, kuraattori- ja psykologipalvelut kuuluvat ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskeleville (nuorisoaste). Opinto-ohjaajilla on myös apuna kuntien ja kaupunkien palvelut ja hankkeet, esim. Ohjaamo-hankkeen työntekijöitä, Te-toimistojen, poliisin, erityisammattioppilaitosten, seurakunnan sekä kolmannen sektorin yhteistyöverkostoja, joihin opiskelijan luvalla voidaan olla yhteydessä.    

Ole aktiivinen omien opintojesi suhteen, apua voi ja pitääkin pyytää!

ps.
Tästä linkistä >> löydät YTY-hankkeen päätösseminaariin kuvaamani videon, jonka kollega Pekka Koivisto editoi. Tämä on aivan ensimmäinen kokeiluni videon tekemisessä, johon olen inspiraatiota hakenut nuorten suosimilta vloggaajilta. Nostan hattua nuorille, jotka oppivat mainioita viestintätaitoja leikin/harrastusten ohessa – keski-ikäiselle tämä on haastavaa. Se jännittää ja hermostuttaa, mutta uusien juttujen kokeileminen ja heittäytyminen kuitenkin piristää.  

Terveisin Leena-opo
(26.4.2016)

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto