maahanmuuttaja kotouttamiskoulutus

Työtehoseuralla on pitkät kokemukset maahanmuuttajien ammatillisesta koulutuksesta. Nykyinen suomalainen koulutusjärjestelmä tarjoaa maahanmuuttajille ensin kotouttamiskoulutusta, joka keskittyy kielen ja kulttuurin oppimiseen. Kotouttamiskoulutuksen jälkeen saattaa olla usein kuukausia, jopa vuosia kestävä väli, jonka jälkeen maahanmuuttaja vasta pääsee ammattiin tai ammatilliseen koulutukseen.

Työtehoseuran mielestä tämä edellä kuvattu malli ei ole kovin tehokas. Siksi Työtehoseura onkin esittänyt kotouttamiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhdistämistä, ja on tehnyt siitä myös pilot-koulutuksia. Nämä koulutukset ovat onnistuneet erittäin hyvin ja työllistyminen koulutuksen jälkeen onnistunut loistavasti. Myös yrityksiltä saadut palautteet ovat olleet erinomaisia.

Käytännössä kotouttamiskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että koulutuksen alussa painotutaan kielikoulutukseen, erityisesti kyseisen ammattialan sanastoon. Mitä pidemmälle koulutus etenee, sitä enemmän painottuu ammatillinen koulutus. Tällä mallilla kokonaiskoulutusaika lyhenee huomattavasti ja maahanmuuttaja siirtyy nopeasti työelämään.

ammatillinenkoulutusmaahanmuuttajille

Kun malliin lisätään vielä tuettu työssäoppiminen, jossa sekä yrityksen että oppilaitoksen edustaja avustavat tehostetusti työssäoppimisen suorittamista – kokonaiskoulutusaikaa voidaan edelleen lyhentää. Tuetun oppisopimuksen avulla maahanmuuttajat pääsevät kiinni yritysten kanssa työelämään jo koulutuksen varhaisessa vaiheessa.

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Teemu Lähde, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 044 7143 750

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto