Jere Hänninen

Kaivukoneen 3D-koneohjaus yhdistää kaivutyön piirustuspöydän tuotoksiin. Menetelmä helpottaa kuljettajan työtä, mutta vaatii uutta osaamista.
”Kaikkien ominaisuuksien hyödyntäminen helpottuu ja nopeutuu koulutuksen kautta. Samalla järjestelmän toimintaperiaatteet tulevat selviksi, joten esimerkiksi häiriötilanteissa vianetsintä helpottuu ja viallisella järjestelmällä työskentelyn riski pienenee”, kertoo koulutuspäällikkö Jere Hänninen Työtehoseurasta.

Kaivukoneeseen asennettavan 3D-koneohjauslaitteiston tarkoituksena on auttaa kuljettajaa toteuttamaan suunnittelijan tekemiä piirustuksia. Menetelmässä työkohteen suunnitelmat tuodaan järjestelmän tietokoneelle, joka yhdessä antureiden ja satelliittipaikannuksen avulla auttaa ja opastaa kuljettajaa kaivutyössä.

Järjestelmä tuo merkittäviä säästöjä

”Koneohjausjärjestelmä tuo säästöjä esimerkiksi rakennekerrosten kustannuksissa, sillä tarkalla kaivutyöllä vältytään ylimääräisiltä massojen vaihtamisilta. Ei tule varmuuden vuoksi kaivettua hiukan liikaa, joka taas vaatisi suurempia täyttömääriä”, kertoo Jere Hänninen.
Järjestelmän käyttö parantaa myös työn laatua ja tarvittavien korjausten tekeminen vähentyy, kun kerralla tehdään piirustusten mukaan oikein. Samoin vahinkojen määrä vähenee, jos käytettävissä on taustakarttana esimerkiksi johtokartat ja kiinteistörajat.

Suosittu koulutus

Maarakennusalan opiskelijoiden keskuudessa 3D-ohjausjärjestelmän koulutus on suosittua. ”3D-koulutus kuuluu valinnaisiin kursseihin, mutta lähes kaikki valitsevat sen”, arvio Hänninen.

”Järjestämme mielellämme tarpeen mukaista 3D-koulutusta myös yrityksille, jotka ovat laitteita hankkimassa, tai haluavat tehostaa jo olemassa olevien järjestelmien käyttöä ja kasvattaa henkilöstön osaamista. Koulutus voidaan räätälöidä tarpeen mukaan esimerkiksi 2D -piirustusten mallinnukseen 3D:ksi, tai vaikkapa yksinkertaisten mallien tekemiseen suoraan koneohjausjärjestelmällä”, muistuttaa Hänninen.

Lue koko juttu Teho-lehdestä >>

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto