Keittiöliinat

Keittiöliinat, kotoisammin tiskirätit, kuuluvat kodin perusvarustukseen ja jokaisella meistä on niistä kokemusta. TTS:n keittiöliinatestissä mikään liina ei osoittautunut kaikilta ominaisuuksiltaan ylivertaiseksi. Valinnassa ratkaisevat omat mieltymykset ja keittiörutiinit.

 Hyvä keittiöliina on kestävä, pestävä ja sillä pyyhkii hyvin. Siinä on hyvä imu- ja tahranpoistokyky, se kuivuu nopeasti, ei nukkaa eikä jätä pisarajälkiä. ”Ohuet ja huokoiset keittiöliinat oli helppo huuhtoa ja pusertaa nihkeiksi ja ne kuivuvat nopeasti. Toisaalta ohuet liinat hiertyvät melko nopeasti. Sieniliinat kuivuvat ohuita liinoja hitaammin, mutta imivät parhaiten. Mikrokuituliinat vaativat napakan pusertamisen, mutta olivat kestäviä ja tahranpoistossa parhaita”, tiivistää testin tuloksia tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.


Neljä pääryhmää
Testin valittiin sellaisia liinoja, joiden nimessä viitattiin keittiöön. Ohuita, Chifonet -tyyppisiä liinoja testattiin viisi, sieniliinoja yhdeksän ja mikrokuituisia keittiöliinoja kuusi. Ryhmään muut valittiin neljä keittiöliinaa, jotka olivat uuden ajan mikrokuituliina, hamppuliina, kuitukangasliina ja itse virkattu bambuliina.

Monia materiaaleja ja liinakokoja
Sieniliinat valmistetaan pääosin puuvillasta ja selluloosasta. Ohuet keittiöliinat valmistetaan viskoosista ja polyesteristä. Mikrokuituliinat ovat polyesteriä, jonka lisäksi niissä on jonkin verran esimerkiksi polyamidia tai nylonia. Keittiöliinoja myydään määräkokoisina ja rullatavarana, josta voi leikata sopivia paloja. Testissä oli mukana myös ekologiset, luonnostaan antibakteeriset hamppuliina ja itse virkattu bambuliina.

Paksu liina imee hyvin, mutta kuivuu hitaasti
Sieniliinat imivät vettä parhaiten, mutta kuivuivat melko hitaasti. Sinituotteen ja Euroshopperin sieniliinat kuivuivat kahdessa tunnissa, joskin jälkimmäinen oli kooltaan ryhmänsä pienin ja imi vettä vähiten. Parhaiten vettä imivät testin isoin ja paksuin sieniliina Aquapur sekä Rainbow- ja Pirkka, joiden kuivuminen kesti neljä tuntia. Chifonet -tyyppiset keittiöliinat kuivuivat tunnissa. Vedenimukyvyltään ne olivat yhdenveroisia, mutta selvästi sieniliinoja huonompia. Mikrokuitu-, hamppu-, bambu- ja kuituliinat sijoittuivat vedenimukyvyltään sieniliinojen ja ohuiden keittiöliinojen välimaastoon. Mikrokuituliinojen kuivuminen kesti 3-4 tuntia. Virkatun bambuliinan kuivuminen kesti yli viisi tuntia.

Sieniliina ei jätä raitoja, mikrokuituliina poistaa tahrat
Terästiskipöydän pyyhkimisjälki oli kaikilla liinoilla hyvä. Sieniliinat ja mikrokuituisista Sini ja Clas Ohlsonin ohut mikrokutuliina pyyhkivät hyvin myös laminaatti- ja puuviilupinnat. Ohuista liinoista laminaatin ja lakatun puuviilun pyyhki parhaiten Sinifinet, joka päihitti niukasti Chifonetin ja Aquapurin. Mikrokuitu-, hamppu- ja bambuliina jättivät laminaatti- ja puuviilupinnoille raitoja. Parhaiten pyyhki perinteisen mikrokuituliinan haastaja, Vileda Actifibre, jonka pyyhkimisjälki oli erittäin hyvin kaikilla testipinnoilla. Myös Eskimon kotimaisen kuituliinan pyyhkimisjälki oli hyvä.

 Mikrokuituliinat olivat selvästi parhaita tahranpoistossa ja tehokkain niistä oli Viledan Microfibre. Myös iiSi -merkkiset mikrokuituliinat sekä virkattu bambuliina ja Eskimon kuitukangasliina poistivat testitahran. IiSi 2 in 1- ja Vileda -mikrokuituliinoissa toinen puoli oli toista karkeampi ja osoittautui tehokkaaksi hankalille tahroille. Hyväksyttävään tulokseen yltivät myös Sinin ja Clas Ohlsonin mikrokuituliinat, Viledan Actifibre ja Hamppuliina. Huonoiten tahranpoistosta selviytyivät sieniliinat ja ohuet keittiöliinat.

Mikrokuituliinat kestäviä, sieniliinat biohajoavia
Mikrokuituliinat sekä Vileda Actifibre ja virkattu bambuliina kestivät testikäytön hyvin. Testin kallein, kotimaisena käsityönä valmistettu hamppuliina kesti myös melko hyvin. Sieniliinoista kestävimpiä olivat Sini sekä Aquapur. Ohuisiin liinoihin tuli testin aikana kulumaa ja joihinkin liinoihin jopa reikiä.

 Liinan vaihtoväli riippuu käytöstä. Käyttöikä pitenee, jos liinaa ei säilytetä likaisena. Toiset vaihtavat liinan viikoittaan, toiset kerran kuussa. Keittiössä voi käyttää kahta liinaa vuorotellen, jos niiden kuivuminen vie aikaa. Samoja liinoja voi kierrättää pesusta käyttöön niiden kestävyyden mukaan ja sen jälkeen käyttää ne loppuun likaisissa töissä, esimerkiksi parvekkeen tai auton siivoamisessa. Keittiöliinat hävitetään pakkauksen ohjeiden mukaan, jos sellaisia löytyy. Sieni- ja kuitukangasliinat voi yleensä hävittää kompostijätteen mukana.

Huolellinen huuhtominen, pesu ja ripeä kuivaus vähentävät hajuhaittoja
Keittiöliina on hyvä huuhtoa käytön jälkeen ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä, joka hidastaa hajua aiheuttavien mikrobien toimintaa. Liina ripustetaan kuivumaan ilmavaan paikkaan, sillä nopea kuivuminen vähentää hajuhaittoja. Lähes kaikki testin keittiöliinat voi pestä pyykinpesukoneessa 40, 60 tai 95 asteen lämpötilassa. Valkaisu- ja huuhteluaineita ei kannata käyttää, sillä ne lyhentävät liinan kestoikää ja heikentävät imukykyä. ”Liinan voi pestä astianpesukoneessa, kuten neuvotaan Sinituotteen talousliinarullan ja sieniliinan pakkaustekstissä. Tosin uudet astianpesukoneet käyttävät niukasti huuhteluvettä, joten imukykyiseen liinaan imeytynyt likavesi voi teoriassa heikentää koneen huuhtelutulosta. Vanha konsti on keittää liinaa, ja samalla astianpesuharjaa, kattilassa pari minuuttia pyykinpesuaineliuoksessa”, vinkkaa Marjomaa.

Suorituskyky ja helppokäyttöisyys keskeisiä valintakriteereitä
Keittiöliinan imu- ja tahranpoistokyky, pyyhkimisjälki, kuivumisnopeus, hygieenisyys ja kestävyys ovat oleellisia suorituskykyyn liittyviä valintakriteereitä. Käyttömukavuuteen vaikuttavat muun muassa liinan huuhtelun ja nihkeäksi pusertamisen helppous, liukuminen erilaisilla pinnoilla sekä koko ja tuntuma omaan käteen. Myös liinan ulkonäöllä on merkitystä etenkin, jos se ripustetaan kuivumaan näkösälle.

Keittiössä on astianpesualtaiden ja erilaisten tasopintojen lisäksi pyyhkimistä vaativia kalusteovia, välitiloja, kodinkoneita ja -laitteita sekä ruokapöytä. Harvoin kaikki hyvät ominaisuudet yhdistyvät samassa liinassa, joten ostotilanteessa kannattaa miettiä hyötynäkökohdat omien valintakriteerien kautta. Raadin mielestä uudenlaisessa Vileda Actifibre -keittiöliinassa yhdistyvät hyvänä kompromissina keittiöliinan tärkeimmät ominaisuudet ja liina toimii kaikilla keittiön pinnoilla. Myös molemmat testin rullaliinat ovat hyvä kompromissi imukyvyn ja kuivumisajan suhteen ja rullasta voi leikata haluamansa kokoisia liinoja.

 Lisätietoja testistä.
 tutkija Tarja Marjomaa, p. 0447143698   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


NÄIN TESTI TEHTIIN

Kuivumisnopeus:
Liina punnittiin kuivana, kasteltiin lämpimään, noin +40 asteiseen veteen ja puserrettiin kuivaksi. Puserruksen voima pyrittiin vakioimaan siten, että sama henkilö teki kaikki puserrukset. Liinat ripustettiin kuivumaan hyvin ilmastoituun, noin +20 asteiseen tilaan. Kuivumista seurattiin tunnin välein kokeilemalla kuivuutta kädellä ja punnitsemalla liina. Neljän tunnin jälkeen kuivumista seurattiin puolen tunnin välein.

Vedenimemiskyky:
Liina punnittiin kuivana. Liinaan imeytettiin +40 asteista vettä minuutin ajan niin paljon, kuin sitä imeytyi. Liinan annettiin valua viisi minuuttia, jonka jälkeen märkä liina punnittiin. Imeytynyt vesimäärä laskettiin grammoina kuiva- ja märkäpainon välisestä erotuksesta. Testi toistettiin myös imeyttämällä vettä valmiiksi nihkeään liinaan.

Pyyhkimisjälki:
Pyyhkimistulosta testattiin kostuttamalla liina +40 asteiseen veteen, pusertamalla se kuivaksi ja pyyhkimällä arvioitava pinta. Pyyhkimistuloksessa keskityttiin pinnalle jääneeseen kosteuteen ja siihen, jäikö pintaan pyyhkimisjälkiä sen kuivuttua. Testin suoritti kolme henkilöä. Pyyhkimistulos arvioitiin silmämääräisesti kolmelta tasopinnalta, jotka olivat terästiskipöytä, laminaattityötaso ja lakattu puuviilupöytä.

Tahranpoistokyky:
Likatahrat tehtiin kaurapuurosta, jota levitettiin vakiokokoisiksi tahroiksi työpöytätasopinnalle vuorokautta ennen pyyhkimistestiä. Keittiöliina kastettiin +40 asteiseen veteen, puserrettiin kuivaksi ja taiteltiin käteen sopivaksi. Tahranpoistokykyä arvioitiin kolmivaiheisesti siten, että ensin tahrakohtaa pyyhittiin liinaa tasaisesti painaen niin, että se ylitti tahran viisi kertaa. Tämän jälkeen pinnan puhtaustulos arvioitiin silmämääräisesti. Testiä jatkettiin hankaamalla tahrakohtaa voimakkaasti 15 sekunnin ajan, jonka jälkeen puhtaustulos arvioitiin uudelleen. Testiä jatkettiin vielä 15 sekunnin hankauksella, sillä monet testipinnat olivat edelleen tahraisia. Keittiöliinojen tahranpoistokyky arvioitiin lopuksi viiden edestakaisen vedon ja kahden 15 sekuntia kestäneen hankausjakson jälkeen. Sama henkilö teki kaikki koesarjat. Kolmen hengen testiryhmä arvioi tahranpoistotulokset silmämääräisesti.

Liinan kuluminen:
Kolmen hengen testiryhmä arvioi liinojen kulumisen silmämääräisesti testin päätteeksi. Kaikkia liinoja oli silloin käytetty saman verran.

 Käyttöominaisuudet:

 Kolme henkilöä arvioi liinojen käyttöominaisuudet. Liinoja tarkasteltiin kokonaisuuksina niiden koon, pusertamisen helppouden, pinnalla liukumisen, konepesun keston ja muiden käytännön ominaisuuksien kannalta.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto