Naismetsänomistajat raivaussahaopissa Rajamäellä

Huhtikuun lopulla kokoontui Työtehoseuraan Rajamäelle innokas joukko naismetsänomistajia oppimaan raivaussahan käyttöä taimikonhoitotöissä. Idea koulutuspäivän järjestämiseksi tuli Suomen Metsäkeskukselta, jonka metsänomistajakursseilla oli kyselty mahdollisuutta oppia taimikonhoitoa teorian lisäksi myös käytännössä. Niinpä Työtehoseuran metsäkoulutuksen raivaussahat ja metsätyönopettaja Rauno Karjusilta valjastettiin yhdeksi lauantaipäiväksi metsänomistajakoulutukseen.

Raivaussahatyössä on tärkeää oppia heti aluksi tehokkaat ja turvalliset työskentelytavat. Turvallinen työskentely lähtee oikeanlaisista varusteista ja varusteiden säädöistä. Näitä asioita opiskeltiin aamupäivän ajan hallitiloissa Rajamäellä.

Teoriaosuuden jälkeen siirryttiin käytännön harjoituksiin metsään, missä kaikki pääsivät kokeilemaan raivaussahan käyttöä alustan raivauksessa. Hakkuualueen ennakkoraivaus on tärkeää korjuuvaurioiden vähentämiseksi, mutta se on erittäin hyvä tapa opetella myös puiden kaatamista haluttuun suuntaan.

Kun sahaustekniikka on hallussa, voidaan siirtyä taimikonhoitokohteelle ja keskittää huomio varsinaisen sahauksen sijasta puiden valintaan ja oikean harvennustiheyden hallintaan. Harvennustiheyden mittauksessa neljän metrin ongenvapa on edelleen vertaansa vailla.

Kaikilla naisten raivaussahapäivään osallistuneilla ei vielä koulutuspäivän aikana ollut omaa raivaussahaa, mutta päivän päättyessä kommentit olivat sellaisia, että sahakauppiaat saavat tänä keväänä uusia asiakkaita.

Lue koko juttu Teho-lehdestä

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto