Maataloustyö on parhaimmillaan monipuolista arkiliikuntaa. Kohtuuden rajoissa tehtynä maataloustyön koetaan ylläpitävän tuki- ja liikuntaelimistön (tule) terveyttä. Monen maatalousyrittäjän työolosuhteissa ja elintavoissa on kuitenkin tule-terveyttä vaarantavia seikkoja. Tiedot käyvät ilmi TTS Työtehoseuran ja Luonnonvarakeskus Luke:n yhteistutkimuksesta.

Tule-vammat ja -sairaudet aiheuttavat eniten työkyvyttömyysvuosia suomalaisilla maatalousyrittäjillä. Erityisesti vakavat ja toistuvat tule-vammat työuran aikana lisäävät työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskiä. Tämä riski on erityisen suuri kuormittavissa työolosuhteissa työskentelevillä maidontuottajilla ja heistä erityisesti naisilla.

”Positiiviselle tai negatiiviselle urapolulle päätyminen ei kuitenkaan ole ennalta määrättyä”, muistuttaa erikoistutkija Janne Karttunen TTS:stä.

Lypsy- ja lihakarjatiloilla tuotannon laajentaminen sekä työympäristön ja -menetelmien kehittäminen karjanhoitotöissä suojaavat maatalousyrittäjien tule-terveyttä. Lisäksi normaalipainoisuus, mahdollisuus irrottautua työstä lomalle ja riittävä unensaanti suojaavat tule-terveyttä tuotantosuunnasta riippumatta.

Erityisesti työuraansa aloittelevien ja tuotantoaan laajentavien maatalousyrittäjien kannattaa tiedostaa, että he itse ovat tule-terveytensä avaintekijöitä. Maa- ja metsätaloustöiden koneellistaminen ja automatisointi suojaavat tule-terveyttä, mutta tätä ei pitäisi ulosmitata esimerkiksi omilla elintavoilla.

”Tutkimuksen tuottamia tietoja kannattaa hyödyntää esimerkiksi maatalousyrittäjien työterveyshuollossa”, kehottaa Karttunen.

Edellä kuvattu ilmenee TTS:n uudesta tutkimustiedotteesta, joka perustuu Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen ja Maatalouskoneiden tutkimussäätiön rahoittamaan tutkimukseen. Tutkimuksessa tunnistettiin maatalousyrittäjien tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä edistäviä ja uhkaavia tekijöitä.  

Lisätietoja:
Janne Karttunen
Erikoistutkija
TTS Työtehoseura
Puh. 044 7143 6897
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.tts.fi

Tutkimustiedote:
Karttunen, J. ja Rautiainen R. 2016. Maatalousyrittäjien tuki- ja liikuntaelimistön terveyttä edistävät ja uhkaavat tekijät. Työtehoseuran tutkimustiedotteita 7 (7): 1–14.
Luettavissa vapaasti internetissä: http://www.tts.fi/ed/ttt7

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto