Puunkorjuu

Energiatehokas toiminta on nykyään paitsi trendikästä myös liiketaloudellisesti järkevää, sillä jokainen energiakuluissa säästetty euro näkyy suoraan yrityksen tuloksessa. Puunkorjuussa on monia vaiheita, joissa toiminnan energiatehokkuuteen voidaan vaikuttaa.


Energiapanos puunhankinnassa
Polttoainekulujen osuus metsäalan kone- ja autoyritysten kokonaiskustannuksista vuonna 2014 oli Tilastokeskuksen mukaan noin 12 prosenttia. Puunhankinnan energiankulutukseen vaikuttaa koko toimitusketjun organisointi sekä yksittäisten toimitusketjun osien tehokkuus.

Toimitusketjun kokonaisohjauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi puunhankinnan energiatehokkuuteen. Merkittäviä tekijöitä ohjauksessa ovat mm. puutavaran ja koneiden kuljetus- ja siirtomatkat. Viime vuosina esimerkiksi koneiden siirtoja on pyritty vähentämään laajavastuisen puunkorjuuyrittämisen mallilla, jossa yrittäjällä on aikaisempaa laajempi mahdollisuus ohjata työmaiden ketjutusta ja siten koneiden siirtoja. Myös moniasiakasmalli, jossa koneyritys urakoi aiempaa useammalle urakanantajalle voi vähentää koneiden siirtotarvetta.

Myös koneiden ohjaus niille parhaiten sopiville työmaalle vaikuttaa energiatehokkuuteen. Esimerkiksi liian pieni hakkuukone järeässä päätehakkuukohteessa kuluttaa hakattua puumäärä kohti enemmän polttoainetta kuin suurempi hakkuukone. Pienirunkoisessa ensiharvennuskohteessa tilanne voi olla päinvastainen.

Oma erityistapauksensa energiatehokkuusmielessä on energiapuu, jossa ainespuun logististen kysymysten lisäksi on otettava huomioon varastoinnin vaikutus raaka-aineen energiasisältöön. Hyvällä varastoinnilla energiasisältö kasvaa, huonolla varastoinnilla se pienenee. Tämä vaikuttaa paitsi yksittäisen puuerän kannattavuuteen ja energiatehokkuuteen myös laajemmin metsäenergian kilpailukykyyn fossiilisia polttoaineita vastaan. Metsähakkeen vaihteleva energiasisältö aiheuttaa lämpölaitoksella haasteita, joita esimerkiksi kivihiilen kanssa toimittaessa ei tule vastaan.

Lue koko juttu Teho-lehdestä: http://www.tts.fi/ed/teho16-4/#/article/26/page/1-1
Lisätietoja Pertti Hourunranta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto