Siivousrobotin kokeilua

– Robottisiivouksen kehittämisen moniasiakasprojekti käynnistynyt

Laitossiivouksessa on jo käytössä siivousprosesseihin suunniteltuja älysovelluksia ja siivousrobotit tekevät tuloaan. Robottiyhdistelmäkoneiden käyttö laitossiivouksessa on Suomessa edelleen vähäistä, vaikka siivoustyössä on runsaasti toistuvia ja raskaita työvaiheita. Työvoimavaltaisella puhtauspalvelualalla digitaalisten ratkaisujen hyödyntämisellä on mahdollista parantaa siivoustyön ja -palvelun laatua, henkilöstön työhyvinvointia ja lisätä myös työn tuottavuutta.

TTS Työtehoseura ja Kivisto Consulting Oy toteuttavat yhteistyössä hanketta, jossa kehitetään robottiteknologiaa hyödyntäen uusia työmenetelmiä ja organisointitapoja puhtauspalvelusektorille. Hankkeessa tarkastellaan robottisiivouksen laatua ja kustannustehokkuutta, siivoustyön ergonomiaa ja henkilöstön työssä jaksamista. Lisäksi selvitetään, mihin siivousrobotit nykyisellään soveltuvat ja minkälaista tuotekehitystä niihin tarvitaan. Hankkeessa kokeillaan myös pienten siivousrobottien soveltuvuutta erilaisten kohteiden siivoukseen.

Tietoa hankinnan tueksi tarvitaan

Suomessa siivousrobotteja käytettään vielä vähän, mutta muualla maailmassa niistä saadut kokemukset ovat rohkaisevia. Siivousrobotti voi vaikuttaa hitaalta ja kömpelöltä, mutta toisaalta se voi työskennellä vuorokauden ympäri, myös pimeässä. On arvioitu, että vuoteen 2018 mennessä palvelurobotiikka kasvaa viisitoistakertaiseksi. Siivousrobotit ovat vasta kehityskaarensa alussa, joten tuotekehitystä tapahtuu koko ajan. Toistaiseksi siivousrobottien laitetarjonta on melko suppea. ”Laitossiivoukseen suunnitellut robotit kiinnostavat, mutta niiden hankintaa ovat jarruttaneet muun muassa kokemusten puute sekä epätietoisuus siitä, miten robotti toimii erilaisissa tiloissa ja käytännön tilanteissa. Tietoa on kaivattu myös siitä, miten robotin suorituskyky ja muut mahdollisesti saavutettavat hyödyt suhteutuvat laitteen hankintahintaan ja siivoustyön kustannustehokkuuteen” toteaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia TTS:n ja Kivisto Consulting Oy:n yhteistyöhankkeessa, jossa yrityskumppaneina ovat Tampereen Voimia, Liikelaitos Porvoon Tilapalvelut, Tekme Oy, Vaasan Siivouspalvelut ja Mikkelin Ruoka- ja Puhtauspalvelut. Hankkeen toteutus on alkanut ja lopputuloksia odotetaan keväällä 2017. Projektiin on saatu rahoitusta Työsuojelurahastolta.

Lisätietoja hankkeesta:
Johtava konsultti Timo Kivistö, Kivisto Consulting, puh 0400 508907 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
tutkija Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura, puh 044 7143698 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto