Flowall-seinä

Suomessa on kasvava elementtivalmisteisten asuinkerrostalojen korjaustarve. Uponor onkin jo pitkään kehittänyt pitkälle teollisesti esivalmistettuja tuotteita korjausrakentamisen muuttuvaan tarpeeseen. Teollisilla esivalmisteilla, kuten tässä tutkimuksessa kohteena olevalla Uponor-seinäelementillä voidaan perinteiseen rakentamiseen nähden saavuttaa merkittäviä etuja valmistumisajan, menetelmien ja kustannusten hallinnassa. Nämä hyödyttävät monipuolisesti niin asukkaita ja asuntojen omistajia kuin suunnittelijoita ja rakennuttajaosapuolia.

TTS tutki Consti Yhtiöt Oy:n urakoiman massiivisen korjauskohteen

Tutkimuskohteena oli saneerattava viisikerroksinen kerrostalo, jossa oli kolme porraskäytävää ja 45 asuntoa. Talo oli tyhjennetty asukkaista ja saneeraus oli normaalia linjasaneerausta huomattavasti massiivisempi. Talossa uusittiin talotekniikka, kylpyhuoneet ja keittiöt kokonaisuudessaan sekä osassa asunnoista toteutettiin muutoksia myös huonejärjestykseen. Erityispiirteenä kohteessa oli, että se toimi pilottikohteena modulaariselle Uponor-talotekniikkaseinälle. Seinä pitää sisällään linjat talotekniikalle ja se korvaa keittiön ja kylpyhuoneen välisen seinän.

Tuloksia hyödynnettiin jo pilottikohteessa

Työtutkimuksen tavoitteena oli analysoida tekniikkaseinäelementin asennus sekä kylpyhuoneen saneeraus työvaiheittain ja esittää tekniset ja työnsuunnittelua koskevat suositukset. Osa suosituksista hyödynnettiin jo samassa kohteessa ja jatkokehitystä tehdään ryhmäkorjaushankkeen seuraavassa vaiheessa. Työtehoseuran toteuttamassa tutkimuksessa seurattiin asennustyön tehokkuutta, turvallisuutta, menetelmien oikeellisuutta, materiaalivirtoja ja tiedonkulkua.

Aikataulusäästöksi arvioitiin noin 10 %, sillä tekniikkaseinä yksinkertaistaa ja nopeuttaa työmaatoteutusta. Koko hanketta optimoitiin alusta lähtien ja pilottikohteesta saatuja kokemuksia hyödynnettiinkin seuraavassa kohteessa.

Lue koko artikkeli Omakotiyhtio.fi >>

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto