TOIMIVUUS

    • suora yhteys eteiseen, olohuoneeseen ja ulos
    • ikkuna sekä keittiössä että ruokailutilassa
    • liesi ja vesipiste samalla seinällä
    • riittävät jätteiden lajittelutilat esimerkiksi allaskaapissa (sekajäte, kartonki, lasi ja metalli)
    • biojätteelle oma laatikosto käyttökorkeudelle
    • kompostori lähellä keittiötä ja helposti saavutettavissa myös talvella
    • tila keräyspaperille ja pulloille
  • kaasu- ja/tai induktiokeittotasot
  • koneet sijoitettu ergonomisesti oikealle korkeudelle (ainakin astianpesukone)
  • koneiden ympärillä lasku- ja käyttötilaa
  • kylmäsäilytyslaite ei lämmönlähteen (apk, uuni) lähellä, riittävä ilmankiertotila
  • keittotasollisessa saarekkeessa vesipiste
  • kestävät ja ekologiset materiaalit
  • lattiamateriaalin siivottavuus ja sopivuus keittiötilaan
  • kodinkoneet vähintään A-energiatehokkuusluokkaa
  • tulisija, esim. leivinuuni, puuliesi tai varaava takka ja tilaa puukoreille
  • ruokapöydässä tilaa oman perheen lisäksi myös vieraille (ruokailutilan riittävän väljä mitoitus)
  • ruokailutilan valaistukseen himmennin
  • tilaa astiakaapille (keittiössä tai ruokailutilassa)
  • 2tilat_keittio



    TTS:n tutkimusten mukaan keittiön koneiden
    suositeltavat sijoituskorkeudet ovat:

    -       kalusteuuni 700–900 mm
    -       astianpesukone 300–450 mm
    -       jääkaappi ja pakastekaappi 400–900 mm
    -       mikroaaltouuni 900–1100 mm
    -       pienkoneet 600–1100 mm

keittio3d-1

 

keitto3d-2

Esimerkki keittiön muuntojoustavuudesta. 12,6 m2:n keittiö on suunniteltu lapsiperheelle, mutta uudella tavalla kalustettuna se soveltuu myös pyörätuolia käyttävän keittiöksi. Keittiön yhdellä seinällä on ikkuna ja yksi sivu on avoin olohuoneeseen.

 

ELINKAARIASUMINEN

Lapsiperheen tarpeet

  • tilaa syöttötuolille ja sen säilytykselle
  • pintojen helppo puhdistettavuus
  • näköyhteys keittiöstä ulos lasten leikkipaikalle
  • lattiapintojen joustavuus, astiat eivät hajoa ensimmäisestä pudottamisesta
  • keittiöön kannattaa varata tila lasten läksyjen lukupaikalle ja tietokoneelle
  • mikroaaltouuni sijoitetaan sopivalle käyttökorkeudelle (900-1100mm)
  • kodinkoneitten ja pöytäkaappien lapsilukkomahdollisuus (kiinteä tai irrallinen)

Senioriperheen tarpeet

  • esteettömyys
  • riittävän leveät kulkuväylät, myös pöydän ympäri
  • huomioitava myös mahdollisen avustajan tarvitsema tila
  • keittiökalusteiden ja koneiden säädettävä käyttökorkeus
  • pintojen helppo puhdistettavuus
  • kytkimien, painikkeiden ja kahvojen oltava tarpeeksi helppokäyttöisiä ja suuria
  • hyvä valaistus ilman häikäisyä
  • näkymä ulos luontoon
  • tilaa lääkekaapille / kodinhoitajan lukittavalle työpisteelle

EKOTEHOKKUUS

  • yleissuunnittelu
    • tilasuunnittelu ja koneiden valinta käyttäjän todellisten tarpeiden mukaan
    • työpisteiden sijoitus toisiinsa nähden suunniteltava mahdollisimman toimivaksi
    • kylmälaitteet kannattaa sijoittaa erilleen lämpöä tuottavista laitteista

    materiaalit

    huomiota kiinnitettävä materiaalien ympäristöselosteisiin: paljonko energiaa ja hiilidioksidipäästöjä a) raaka-aineen tuottamiseen, b) tuotteen valmistukseen ja c) tuotteen kierrätykseen sitoutuu suhteessa tuotteen elinkaareen ja hintaan

    materiaalien huoltoväli ja korjattavuus on yksi ekotehokkuuden kriteeri

  • keittiökalusteissa pitkä elinkaari ei aina ole optimi, koska asukkailla on tarve uusia keittiön ilmettä tyylisuuntausten mukaan
  • haaste keittiökalusteiden suunnitteluun: miten luodaan ajatonta ilmettä?
  • haaste kalusteiden elinkaaren optimointiin: käyttöikä suhteessa ympäristövaikutuksiin
  • kannattaa suosia materiaaleja, joiden tuotanto aiheuttaa mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä (esim. kotimainen massiivipuu)
  • 2tilat_keittio-ja-ruokailutila

    koneet ja laitteet

    • energiankulutus mahdollisimman alhainen, tavoitteena energialuokka A (linkki: TTS:n ohjeet )
    • ekotehokasta on valita helposti huollettavia ja vaihdettavia laitteita
    • huomioitava koneiden vaatimat ilmankiertotilat
    • kylmälaitteiden kestoikään ja energiankulutukseen vaikuttaa sijoittaminen lämmönlähteiden lähelle
    • valaistus: led-valot säästävät sähköä, mutteivät tuota lämpösäteilyä – ekotehokkuus arvioitava suhteessa talon lämpökuorman hallintaan
    • vesikalusteet: suosittava laitteita, jotka säästävät vettä, ja joiden energialuokka on mahdollisimman hyvä
    • hyvä liesituuletin
    • keittiön ilmanvaihto riittävän hyvä, jottei ruuanvalmistuksesta syntyvä käry leviä muihin tiloihin
    • puuliesi / leivinuuni harkittava tapauskohtaisesti, niillä on merkitystä myös tilan lämmityksessä

    huollettavuus

    • pintojen, kalusteiden ja koneiden tulee olla helposti huollettavia
    • pintojen ja kalusteiden tulee olla pääasiallisesti asukkaan itsensä huollettavissa
    • huollon ekologisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota: jos laitetta pitää huoltaa usein ja varaosia haettava lentokoneella kaukaa, lisää huolto merkittävästi laitteen ympäristökuormaa

     2tilat_keittio-ja-tuokailutila-3

    kierrätys ja lajittelu

    • elintarvikkeiden pilaantuessa syntyvä metaani on hiilidioksidia vaarallisempi kasvihuonekaasu
    • jätteiden lajittelu kompostoitaviin, kierrätettäviin ja kaatopaikallle vietäviin on tehtävä eri ikäisille ja esimerkiksi vammaisille asukkaille mahdollisimman helpoksi, lisäksi jätteiden lajittelulle on varattava riittävästi tilaa
    • keittiön kalusteiden ja varusteiden tulisi olla kierrätettävissä kokonaan tai osina
    • keittiökalusteiden runkojen laatuun on kiinnitettävä erityistä huomiota, ovet ovat helpommin vaihdettavissa jos kalusteita halutaan muunnella tai jopa käyttää kodin muissa tiloissa

     2tilat_keittio-XX

     Ruoanlaitto ja ruokailu >>