manniston mokki

Männistön mökkiin sijoittuu Elias Lönnrotin emännyyskoulumuseo, kesäkahvila- ja joulun ajan elämysmökkitoimintaa. Mökissä on 14 hengen kahvilasali, keittiö, museohuoneet ja kuisti. Kahvilasalia voi käyttää juhla- ja kokoustilana.

Elias Lönnrotin emännyyskoulumuseo

Alakerran toiseen päätykammariin eli museohuoneeseen on koottu esineistöä Elias Lönnrotin emännyyskoulusta. Emännyyskoulumuseo tuo mieleen muistoja menneen maailman arjesta ja vuosisadan alun arjen askareista. Samalla voi nauttia kahvia tai jouluglögiä kodikkaassa historiallisessa miljöössä. Museoon on koottu näyttely led-valoilla valaistuihin lasivitriineihin. Yläkerran toiseen huoneeseen on sisustettu 1920-luvun asuntolahuone, ”Impivaara” ja toiseen emännän työtila kangaspuineen. Jo tämän arvokkaan esineistön näytteille asettaminen on kulttuurihistoriallisesti merkittävää. Museo on matkailualan opiskelijoille oivallinen oppimispaikkaympäristö.
Lue lisää: Maaseutu perinnön säilyttäminen.

Kahvila Kastrullimampselli

Kahvila Kastrullimampsellin keittiö ja myymälä yhdistelmä on sijoitettu toiseen päätykammariin. Kastrullimampsellin kokopuiset keittiökalusteet on suunniteltu ja rakennettu Ekologinen keittiö -hankkeessa. Keittiö toimii myös elämysruokakurssien keittiönä. Keittiön leivinuunissa voi valmistaa ruokaa ja paistaa leivonnaisia. Leivinuuni on Suomen ensimmäisiä puhtaasti palavia leivinuuneja uudenlaisen sisärakenteensa ansiosta, se muurattiin Rakennustiimin järjestämällä kansainvälisellä savirappauksen tulisijamuurauskurssilla. Kastrullimampselli on avoinna kesä-heinäkuussa kesäkahvilana ja Sammatin infopisteenä. Eri alojen opiskelijat oppivat kahvilassa asiakaspalvelua ja kassan käyttöä.

 

 salin interioori

emannan tyohuone


eteisnakyma