LEHDISTÖTIEDOTE
10.4.2008
 


Lattiakanalat ja varustellut häkit munivien kanojen tuotantoympäristönä
– tuloksia tiloilta 

Kananmunia ei enää vuodesta 2012 alkaen saa tuottaa perinteisissä häkkikanaloissa. Sallittuja tuotantomuotoja ovat lattiakanalat tai varustellut häkit, ns. virikehäkit.  Viime vuoden lopussa päättyneen seurantatutkimuksen mukaan sekä lattia- että virikehäkkikanaloissa voidaan päästä hyviin tuotantotuloksiin.  

Tuotannonseurannassa olleilla tiloilla mukaan munintatulokset tuotantomuotojen välillä vaihtelivat yllättävän vähän. Lattiakanaloissa munan pakkaamolaatu oli hyvä, sen sijaan virikehäkkikanaloissa pakkaamolaatu oli hieman keskimääräistä huonompi, pääasiassa särömunien suuremman määrän vuoksi. Särömunien osuuteen voi olla monia syitä, esim. pitemmät munankuljettimet tai munien koneellinen pakkaus. Likamunia oli molemmissa kanalatyypeissä suhteellisen vähän, mutta keskimäärin hieman enemmän virikehäkkikanaloissa.  

Virikehäkit ovat tuotantoympäristönä hyvin lähellä perinteistä häkkituotantoa, mutta virikkeiden käyttö ja häkin suurempi koko tuovat uusia sekä työhön että tuotantoon liittyviä haasteita.  Sairaiden eläinten havaitseminen pesistä voi olla vaikeampaa, ja pesien likaantuminen on ollut jossain määrin ongelma. Lattiakanaloissa lannan varastointi kanalassa huonontaa kanalailmaa ja ammoniakkipitoisuudet ovat ajoittain korkeat. Suurin osa lannasta on mahdollista poistaa säännöllisesti lantaraapalla, jolloin ilman laatu paranee. Työn luonne lattia- ja virikehäkkikanaloissa on erilainen tuotantomuodosta johtuen. Kokonaistyönmenekki ei selvitysten mukaan kuitenkaan kovin olennaisesti eroa eri tuotantomuodoissa. Tulokset ovat yksikerroksisista lattiakanaloista, sillä tutkimusta aloitettaessa kerroslattiakanaloita ei ollut vielä toiminnassa. 

Kokemusten mukaan virikehäkeissä kanat käyttävät mielellään tarjolla olevia virikevarusteita. Suurin osa munista tulee pesiin ja orsia käytetään ahkerasti yöpymiseen. Myös kylpypesään jaettuja kuivikkeita kanat käyttävät mieluusti. Vain osa tuottajista on käyttänyt kuivikkeita häkeissä, koska ne on pitänyt jakaa käsin. Osassa laitteista on valmiudet myös automaattiselle kuivikkeen lisäykselle, mutta laitteiden toimivuus käytetyillä kuivikkeilla on ollut huono. 

Uusien tuotantoympäristöjen edellytyksiä munantuotannossa tutkittiin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT), Suomen siipikarjaliiton, Eviran ja TTS tutkimuksen yhteisessä hankkeessa. Juuri ilmestyneessä TTS tutkimuksen tiedotteessa esitellään TTS tutkimuksen ja Siipikarjaliiton käytännön tiloilta keräämiä tuloksia.   

Tiedotteen saa ostettua kätevästi TTS KAUPASTA osoitteessa www.ttskauppa.fi
TTS tutkimuksen tiedote, Luonnonvara-ala: maatalous, 9/2007 (603) Lattiakanalat ja varustellut häkit munivien kanojen tuotantoympäristönä – tuloksia tiloilta 

Lisätietoja  
Reetta Palva                                            
gsm 044 7143 692                                  
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.                             
TTS tutkimus, luonnonvara-ala               

Jari Pärkö
gsm 0400 224 506
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Siipikarjaliitto