Pihan punaisella kivituhkalla pinnoitettu luontopolku Kastrullimampsellin kierros on suunniteltu kiertämään Sammatin piha-alueita. Sitä kiertäessään kulkija voi eläytyä ympäristöön ja arjen askareihin, joissa pihan ensimmäiset tulokkaat, kastrullimampsellit ahersivat aikoinaan. Uuttakin on, kuntoilupuisto, entisen vedenkannon ja raskaiden peltotöiden sijaan. Kastrullimampsellin kierros on mahdollista kulkea rollaattoria apuna käyttäen.  

 

sammatin perennamaa

 

Lyylin Ansari -kasvihuone

Kastrullimampsellin kierros alkaa ravintolasalin viereiseltä terassilta, jossa voi pistäytyä kasvihuoneessa. Kasvihuoneessa vaihtuu kasvukauden mittaan näkeminen ja tekeminen. Kirkasvalo yhdessä kukkivien kasvien kanssa hoitaa myös masentunutta mieltä. Työpajalaiset ohjaajansa kanssa hoitavat kasvihuonetuotannon. Vieraat voivat osallistua istutus- ja hoitotoimenpiteisiin. Kasvihuoneessa kasvatetaan tomaattia, kurkkua ja yrttejä talon oman keittiön tarpeisiin ja myyntiin. Kasvihuone toimii puutarha-alan opiskelijoiden oppimisympäristönä.

Eliaksen yrttitarha

Eliaksen yrttitarhassa yrtit on istutettu lehtikuusesta valmistettuihin laatikoihin. Laatikot on sijoitettu siten, että luontopolku kiertää ympyränmuotoon sijoitetut laatikot. Yrtteihin on helppo tutustua esteettä.

Yrtit ovat osa suomalaista kansanperinnettä. Niitä on käytetty lääkkeeksi, säilöntäaineeksi, ruuan jatkeeksi, hätäravinnoksi, kaunistautumiseen ja taikoihin. Kokkien on hyvä tutustua yrtteihin ruoanvalmistuksessa. Puutarhurriopiskeljat oppivat hoitamaan niitä ja matkailualan opiskelijat voivat kertoa yrteistä vierailijoille.

Tutustu Elias Lönnrotin yrteistä, rohdoksista ja kotilääkäristä kertovaan sivustoon >>

Laavu

Laavulla voi istahtaa nokipannukahville ja leipäjuustolle tai vaikkapa tarinoimaan Elias Lönnrotista. Laavulla erä- ja luonto-oppaiksi ja Green Care -matkailuyrittäjiksi opiskelevat oppivat, kuinka nuotio sytytetään ja kuinka siinä valmistetaan evästä retkeilijöille tai vierailijoille.

Tuoksujen puisto

Tuoksujen puistossa voi huumaantua kärhöobeliskien ja ruusujen tuoksusta. Tämä osa pihasta toimii koko Sammatin yksikön käyntikorttina, sillä se sijaitsee sisääntulotien oikealla puolella navettaa vastapäätä. Alueen istutukset ovat osa puutarhaopiskelijoiden kasvien tunnistamiseen ja hoitoon liittyvää opiskelua.

Kuntoilupuisto

Kuntoilupuistoon on sijoitettu erilaisia pihakuntoilulaitteita, jotka soveltuvat kaikenikäisille. Kuntoilupuisto tarjoaa matkailualan opiskelijoille oivallisen paikan ohjata eri-ikäisiä vierailijoita aktiviteettien pariin.

Puutarhalampi

Puutarhalammen äärellä voi istahtaa ja antaa veden solinan rauhoittaa mieltä. Vesiaiheen kasvien hoito ja veden kunnosta huolehtiminen kuuluu puutarhaopiskelijoiden opintoihin.

Puistoalueella on myös paljon vanhoja jalopuita, joiden ikää ja lajia voi arvuutella muutkin kuin alan opiskelijat. Keväällä hedelmä- ja koristepuiden kukinta levittää tuoksua ympäristöönsä. Puiden leikkaamisessa puutarhuriopiskelijat harjaantuvat puistoalueiden hoitoon.

Geokätköt

Alueelle on sijoitettu geokätköjä, joiden etsiminen on mielenkiintoinen tapa kokea luontoa ja saada tietoa paikan historiasta. Tästä osa-alueesta hyötyvät matkailualan opiskelijat, samoin kuin erä- ja luonto-oppaaksi tai Green Care -yrittäjiksi opiskelevat.

Geokätköily (geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, ja sisällä olevasta lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä sekä käyntipäivän. Kullakin geokätköllä on Internetissä oma kätkökuvaus, joka voi varsinaisten ohjeiden lisäksi sisältää myös taustatietoa kätkön sijaintipaikasta tai lisävihjeitä helpottamaan kätkön etsimistä. Kätkön koordinaatit voidaan joko antaa suoraan (peruskätkö) tai jonkin arvoituksen tai tehtävän ratkaisuna. Geocaching.com-sivustolla koordinaattien näkeminen edellyttää rekisteröitymistä sivustolle.

Ulkokeittiö

Ulkokeittiö korvaa hoivakodin piha-alueella olleen elämysruoan valmistuspisteen. Leivinuuni, kotagrilli ja rosvonpaistikuoppa mahdollistavat monenlaiset ruokaelämykset ja terassi yhdessäolon ruoanvalmistuksen äärellä. Kesäkeittiö toimii kokiksi ja luonto- ja eräoppaiksi opiskelevien oppimisympäristönä.

Frisbeegolf

Virkistyspuutarhan alueelle sijoittuu 9-korin frisbeegolfrata, jonka voi kiertää pääosin luontopolkua pitkin liikkuen.

Frisbeegolf (tunnetaan myös nimillä kiekkogolf ja liitokiekkogolf) on urheilulaji, jonka perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa: frisbeegolfin tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa.

Kiekkogolfrata koostuu väylistä, jotka pelaajat pelaavat edellisen väylän lopusta seuraavan väylän alkuun edeten, kunnes kaikki väylät ovat pelattu. Väylän pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä ja se päättyy maalikoriin. Kiekkogolfradat ovat tyypillisesti 9- tai 18-väyläisiä. Radat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä, joten pelaajien ei tule muuttaa näitä esteitä vähentääkseen väylän haastavuutta.

 

rosvonpaistitulet