| Voikukka on
monivuotinen lehtiruusukkeellinen kasvi, jonka keltainen kukinta
on runsainta alkukesästä. Voikukka leviää
tehokkaasti kovien hyvin säilyvien pähkylöiden
avulla. Kasvi on kotoisin Keski-Aasian vuoristosta, mutta se on
sopeutunut eri olosuhteisiin. Taraxacum on johdettu kreikkalaisista
tautia ja hoitoa tarkoittavista sanoista ja officinalis tarkoittaa
lääkkeenä käytettyä.
Ensimmäiset maininnat voikukasta lääkkeenä
löytyy 1000-luvulta arabialaisten lääkäreiden
teoksista. He kertovat eräänlaisesta villistä endiivistä
nimeltä Taraxcacon, jota Intiassa viljeltiin maksavaivoihin.
Apteekkarit käyttivät Euroopassa voikukan juuria 1500-luvulla.
Rohto tunnettiin nimillä Herba Taraxacon ja Herba Urinaria,
joka viittaa virtsaneritystä edistävään ominaisuuteen.
Rohdoksi kerätään voikukan juuria, mutta
myös lehtiä, kukkia ja kukkanuppuja voi käyttää
kotona. Juuren vaikutus perustuu paljolti sen sisältämiin
karvasaineisiin. Voikukkaa käytettiin vatsalääkkeeksi
ja nykyisin se tunnetaan sappirohtona ja nestettä poistavana
kasvina. Kasvin käyttöalueita ovat mahan ja suoliston
vaivat sekä ruokahaluttomuus.
Voikukan lehdet sisältävät runsaasti
karoteenia, B-, C- sekä D-vitamiineja. Lehdet kerätään
alkukesällä, mielellään ennen kukintaa. Juuret
kaivetaan maasta joko keväällä ennen kukintaa tai
myöhään syksyllä. Nuput kerätään
mahdollisimman nuorena. Lehdet käytetään tuoreina
tai kuivattuna salaatteihin, muhennoksiin ja keittoihin. Juuret
sopivat keittoihin, mausteeksi kaljaan ja muihin juomiin tai paahdettuna
kahvin tapaan. Terälehdistä saa kauniin väristä
viiniä. Voikukan käyttöä vähentää
sen kitkeryys, vaikka mitä kitkerämpi kasvi on, sitä
terveellisempi se on. Valkaiseminen miedontaa kitkerää
makua. Kosmetiikassa voikukalla on ihoa puhdistavia ja kirkastavia
ominaisuuksia.
Voikukan maitiaisneste ei ole vaarallista, mutta siitepöly
voi aiheuttaa allergisia oireita.
|