Kotitalouden teemanumero

Päätoimitaja: Anna-Maija Kirkakri

2 Pääkirjoitus: Oletko ekotehokas
4 Suomalaiset ovat kesämökkikansaa
7 Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Äänekoskella
10 Aurinko riittää nollaenergiamökin energianlähteeksi
14 Ekotoimivakoti.fi - oikotie parempaan asuntosuunnitteluun
18 Hyvä keittiösuunnittelu on käyttäjälähtöistä
21 Hyvät säilytysratkaisut
24 Makupaloja Habitare-messuilta
26 Green Care – hyvinvointia ja hoivaa maaseudulla
30 Perheen ruokatalous kustannustehokkaaksi 
32 Energiansäästöstä kilpailutekijä ammattikeittiöön 
36 Kotityöpalvelualalle tulossa laatujärjestelmä ja kehittämiskeskus
40 Laitteita liesipalojen ennaltaehkäisyyn
43 Hyviä käyttökokemuksia pesuainetta säästävistä tuotteista 
46 Vuosisisältö
  KANNEN KUVA: SAKARI ALASUUTARI

teho09-6

  • Mökkeilyn ekotehokkuus kiinnostaa
  • Ekotoimiva koti - sivustosta apu suunnitteluun
  • Ammattikeittiöt energiatehokkaiksi

Pääkirjoitus: Anna-Maija Kirkkari

Oletko ekotehokas

 

Mitähän se paljon puhuttu ekotehokkuus ihan oikeasti tarkoittaa? Kuka tai mikä on ekotehokasta tai kuinka ekotehokkaaksi voi ryhtyä? Jonkin määritelmän mukaan ekotehokkuus on tuotantoa, jossa syntyy vähemmän päästöjä ja saasteita. Vähemmästä tuotetaan enemmän ympäristöä säästäen. Tuotetaan siis energiatehokkaasti, kestäviä, myrkyttömiä ja uudelleen kierrätettäviä tuotteita. Ekotehokkuus on trendikästä tai ainakin siitä on trendikästä puhua, mutta mitä se sitten meidän arjessamme tarkoittaa?

Ekotehokkuus on ennen kaikkea valintoja. Se ei ole joko/tai -toimintaa, vaan päivittäisiä yksittäisiä päätöksiä esimerkiksi ruokaostoksia tehdessä. Tietoisuuden lisääntyessä on yhä helpompaa toimia ja tehdä valintoja ekotehokkuuden puolesta. Tulevaisuudessa voimme lukea erilaisista tuoteselosteista tuotteiden tuotannon aiheuttaman hiilijalanjäljen. Jatkossa siis valintaperuste esimerkiksi elintarvikkeissa ei siis välttämättä enää olekaan hinta tai maku tai terveellisyys vaan ekotehokkuus.

Pelkkä ekotehokkuus ei riitä valintaperusteeksi, ainakaan kaikille kuluttajille. Jotta ekotehokkuus voi olla meidän joka päivästä toimintaa, sen täytyy olla toimivaa. Tässä lehdessä on muun muassa kerrottu asuntojen suunnittelijoille kehitettävistä nettisivuista, joista löytyy vinkkejä ekotehokkaista ja toimivista asumisen ratkaisuista. Lisäksi lehdestä löytyy juttuja energiatehokkuudesta ja liesipalojen ehkäisystä. Ekotehokkuutta nekin.

 

Miellyttävää joulunodotusta

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto