Metsätalouden teemanumro

Päätoimittaja Anna-Maija Kirkkari

 Sisältö
2 Pääkirjoitus: Metsä on elävä omaisuus
4 Pelletin käyttöä voitaisiin lisätä moninkertaiseksi
8 Energialinjaukset siirtyivät syksylle
11 Lämpöyrittäjille kasvupotentiaalia pientaloista
14 Vilja rakennusten lämmityspolttoaineena
17 Vilja on edelleen edullinen polttoaine
20 Puulämmitys ja ilmanlaatu puntaroitavana
24 Hydraulihalkojalla pilkettä ja halkoa
26 Pikatestissä Vipukirves
28 Siirtelykaato hankintahakkuiden vauhdittajana?
32 Metsäkoneoppia metsäalasta kiinnostuneille
34 Koulutusta bioenergia-alalle
36 Puunkorjuuta kehitetään Kiinan eukaviljelmillä
40 Romania elää murroskautta
44 Maaseutuyrittäjyyttä Portugalissa
 teho08-4.jpg

 

 Pelletissä potentiaalia
Oikea lämmitystapa vähentää päästöjä
Metsäkoneenkuljettajat tositoimissa

Pääkirjoitus: Anna-Maija Kirkkari 

METSÄ ON ELÄVÄ OMAISUUS

Isänmaallinen teko, talvisodanhenki, yhteinen asia. Edellä mainitut sanat ovat vilisseet mediassa viime kuukausina, kun juttujen aiheena ovat olleet puukaupat ja metsänmyynti. Metsänomistajia kovistellaan sanallisesti ja valtiovalta tarjoaa porkkanoita verohelpotusten muodossa. Puun tarve on kova, vaikka toisaalta olemme saaneet kuulla, että menekkivaikeuksiakin on joillain alueilla ja puutavaralajeilla ollut.

Herättääkö verohelpotus tai isänmaan pelastaminen nykyajan uinuvat metsänomistajat? Varmasti piristystä tapahtuu ainakin jonkin verran ja hetkellisesti. Pidemmällä tähtäyksellä neuvonta- ja aktivointitoimenpiteet olisi varmaan kohdistettava metsästä vieraantuneisiin perintömetsien omistajiin, jotka haluavat säilyttää isoisän metsän koskemattomana. On kuitenkin huomattava, että metsä omaisuutena on erilainen kuin esimerkiksi arvopaperit. Metsä on elävä materiaali, joka tarvitsee hoitoa voidakseen hyvin ja säilyäkseen isoisän aikaisessa kunnossa ja
arvossa. Esimerkiksi päätehakkuuikäisessä kuusimetsässä lahoprosentti saattaa nousta muutamassa vuodessa suhteellisen korkeaksi ja säilyttäminen alentaakin arvoa päivä päivältä.

Isoisät hoitivat metsän usein itse, mutta onneksi nykyajan metsänomistajalle on muitakin vaihtoehtoja. Kuitenkin sekä isoisän että nykyisen metsänomistajan on pitänyt tehdä vähintään yksi asia itse ja se on päätös metsänhoidosta. Päätöksen kanssa ei tarvitse painiskella yksin, sillä asiantuntija-apua on Suomessa runsaasti saatavilla. Nyt olisi vain jokaisen metsänomistajan tajuttava, että ilman hoitoa metsän arvo eli omaisuuden arvo alenee ja sen vaikutus voi olla roimasti suurempi kuin nykyisen verohelpotuksen. Suomen metsät tarvitsevat metsänomistajien päätöksiä sekä nyt verohelpotusten aikana että niiden jälkeen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto