Maatalouden teemanumero
Päätoimittaja: Anna-Maija Kirkkari
2 Pääkirjoitus
4 Traktorin polttoaineen kulutus kuriin
8 Suorakylvöllä polttoainelasku pienemmäksi
11 Polttoainekustannukset tuntuvat koneurakoinnissa
14 Miten säästää energiaa viljankuivauksessa?
18 Tuoresäilöntä on entistä kiinnostavampi vaihtoehto
23 Säästä energiaa tuotantorakennuksissa
26 Lannoittamisen kustannusjahti
30 Lannan parempi hyödyntäminen
34 Maatilan menestystekijät
38 Maatalousyrityksen johtaminen koetaan tärkeäksi ja stressaavaksi
40 Maatalousalan ammatillinen peruskoulutus antaa eväät yrittäjäksi
42 Niska-hartiavaivat yleistyneet asemalypsyssä
44 Amerikkalaisten maito tuotetaan suurilla perhetiloilla

teho08-5.jpg 

  •   

 

 

 

 

 

 

Polttoainekustannukset kuriin
Energiatehokas viljansäilöntä:
kuivaamalla tai tuoresäilönnällä
Lannoittamisen kustannusjahti
Kannen kuva: Sakari Alasuutari

Pääkirjoitus: Anna-Maija Kirkkari

Energiansäästö tavaksi

Kun energian hinta nousee voimakkaasti, taustalla on usein jonkinlainen kriisi. Suuri tai pieni. Hinnan noustessa tulemme kiusallisen tietoiseksi energiakustannuksista. Ryhdymme automaattisesti miettimään energiaa säästäviä toimenpiteitä ja vaihtoehtoja. Jopa ylireagoimme ja saatamme tehdä vähän onttojakin tekoja energiansäästön nimissä.

Tarvitsemmeko aina kriisin, muistaaksemme toimia kohtuullisesti, järkevästi ja rationaalisesti? Onko mahdollista ottaa energiansäästö osaksi jokapäiväistä ja normaalia elämäämme? Monet hyviksi havaitut keinot ovat jääneet halvan energian aikana unholaan. Yksi esimerkki on viljankuivurin eristäminen, jota myös TTS tutki 70-luvun energiakriisin jälkimainingeissa. Näissä tutkimuksissa kuivurin eristäminen lisäsi kuivaustehoa noin 15 prosenttia. Pari vuotta sitten juttelin kuivurin pystytysporukan kanssa, joka rakentaa 5–6 kuivuria vuodessa. He sanoivat, etteivät he olleet kymmeneen vuoteen asentaneet yhtään eristettyä kuivuria. Toivottavasti he olivat poikkeus. Eristetty kuivuri olisi tänäkin vuonna tienannut hintansa kylmien kuivaussäiden ja korkean polttoaineen hinnan johdosta.

Kun teimme TTS tutkimuksessa pari vuotta sitten kyselyn energian kulutuksesta maatiloilla, tuloksena olivat valtavat energiankulutuksen vaihtelut tilojen välillä, vaikka tuotantosuunta, tuotantomäärät, kokoluokka ja menetelmät olivat samanlaisia. Se miten osa tiloista pystyi toimimaan huomattavasti pienemmillä energiamäärillä kuin toiset, on vielä meille tutkijoillekin arvoitus. Mitään selvää yksittäistä syytä ei ollut kyselyn perusteella löydettävissä. Energiansäästö syntyykin pienistä puroista. Esimerkiksi valaistus voi olla melkoinen energiasyöppö isoissa navetoissa, joissa loisteputkivalaisimia tarvitaan paljon ja niiden päällä oloaika on vuoden mittaan merkittävä.

Tarvitsisimme huomattavan paljon lisätietoa, millä toimenpiteillä energiaa säästyy ja mihin energiansäästötoimenpiteisiin kannattaisi keskittyä nykypäivän maatiloilla. Tiloilla pitäisi olla käytettävissä vertailutietoa, joiden avulla voisi tehdä päätöksiä säästöihin liittyvistä investoinneista ja niiden takaisinmaksuajoista.

Antoisaa syksyä

 

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto