Kotitalouden teemanumero 

Päätoimittaja Merja Sillanpää


Sisältö

5 Pohjoismaiset kotitaloudet tyytyväisiä kotitalouskoneisiin
7 Kotitalouksien sähkölaitteiden käyttö perustuu sosiaalisiin malleihin
10 Kuluttajatutkimuksesta näköaloja asumiseen
11 Kuluttajatestit tänään
13 Hämeenlinnan asuntomessuilla perhe pääosassa
16 Kesämökeistä ympärivuotisiin vapaa-ajan asuntoihin – Mökkikanta muutoksessa
19 Tavoitteena kotona selviytyminen - kunnan työntekijöiden kesken yhteistyötä
20 Siivousammattilainen tarvitsee toimivat siivousvälineet
22 Kotisiivous ammattina – haasteellista yrittämistä
23 MOPAKE – tärkeä solmukohta yritysverkoston kehittämisessä
24 Pesukoneiden ominaisuuksista – selkoinformaatiota?
27 Tuoksut tuovat joulun tunnelman
28 Kaikille aisteille Kuhajoen Ruokamessut
30 Oppilaitoksissa ohjaus on välittämistä
33 Kattausnäyttely kukkasidonnan SM-kilpailuissa

Palvelut & Vakiot
2 Pääkirjoitus: Suomalaiset eivät vielä ahkeroi ilmastotalkoissa
4 Aikakausi vaihtuu TTS:ssä
26 Helmiina: Vanha konsti parempi
32 TTS tutkimus ja koulutus mukana Viini, ruoka & hyvä elämä 2007 -messuilla
32 TTS koulutuksella uusi koulutusjohtaja
34 Neuvonnasta: Apua, pyykinpesukone haisee ja homehtuu
35 Jouluruokien turvallisen kylmäsäilytys
36 Teho 2007 vuosisältö
38 Summary

teho07_6b.jpg
  • -Mitä meltä kodinkoneista?
  • -"Testattu tuote" myy
  • -Mökit modernisoituvat
Pääkirjoitus
Tutkimus- ja kehittämispäällikkö
Merja Sillanpää

Suomalaiset eivät vielä ahkeroi ilmastotalkoissa

TTS tutkimuksen Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut toimialalla suunnitellaan parhaillaan kiivaasti tulevien vuosien toimintaa. Olipa kyseessä sitten asuminen tai kodinkoneet, energiatehokkuuden näkökulma on korostetusti esillä. Sammatin koerakentamisalue tarjoaa kolmelle seuraavalle vuodelle laajan tutkimuskentän, jossa ekotehokkuus on päänäkökulma.

Vaikka asia koetaan tutkimuksessa tärkeäksi, suomalaiset pärjäävät toistaiseksi huonosti ilmastotalkoissa. Suomi on esimerkiksi kaukana Ruotsin perässä muun muassa energiansäästössä, ilmastonmuutosta hillitsevien lämmitystapojen käyttöönotossa ja liikennemäärien vähentämisessä. Ruotsi johtaa vertailua, kun taas Suomi keikkuu Valko-Venäjän ja Algerian kanssa sijalla 36. Vertailua on monen mielestä varmasti vaikea uskoa, sillä suomalaisilla lienee hiukan parempi käsitys itsestään.

Sähkönkulutuksen kasvu on suuri suomalainen ongelma, sillä sähkönkulutus on kasvanut samaa tahtia kuin talouskin. Talous on kasvanut myös Ruotsissa, mutta sähkönkulutus on pysynyt siellä vakaana jo yli kymmenen vuotta.

Miksi me suomalaiset emme pysty säästämään? Kotitalouksien energiankulutuksesta puolet on lämmitystä ja suurin osa kodeista lämpiää sähköllä tai öljyllä. Suomalaiset pitävät lämpimästä: huoneistojen lämpötilat ovat talvella Euroopan korkeimpia, vaikka ulkolämpötila on Euroopan matalin.

Ilmastolle parempien lämmitysvaihtoehtojen käyttöä ei Suomessa juuri tueta. Ruotsissa valtio tukee maalämpöpumpun hankkimista investointituella. Heikkoa sijoitusta selittänee myös Suomen myöhäinen vaurastuminen muihin pohjoismaihin verrattuna. Puulämmitys, alhainen sisälämpötila, kaivosta kannettava vesi, laskiämpärit ja ulkokäymälät edustavat monille suomalaisille köyhää lapsuutta tai nuoruutta maaseudulla. Kompostit, kuivakäymälät ja pellettilämmitykset eivät välttämättä herätä myönteisiä mielikuvia. Miksi palata vapaaehtoisesti köyhyyteen, kun tietty elintaso on jo saavutettu.

Väitän, että monille suomalaisille energiatalkoisiin lähtö on edelleen asenteellisesti vaikeaa. Periaatteessa asenteet ovat kunnossa, mutta tietoa puuttuu. Vanhanaikaisella valistaja-asenteella muutosta tuskin saadaan aikaan. Tutkimuksen avulla saadaan uutta tietoa, joka toivottavasti välittyy myös teoiksi. Ekotehokkuus ei välttämättä tarkoita kylmyyttä, pimeyttä ja epämukavuutta. Ekologinen valinta voi jopa parantaa elämisen laatua. Monet suomalaiset pyöriskelevät unettomina liian lämpimissä makuuhuoneissaan. Lämpötilan lasku tuo ihanan viileyden ja levollisen unen.

Tulevan pimeän kauden piristävästä valaistuksestakaan ei enää tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Led-valoista löytyy jo kiitettävästi ratkaisuja jouluvalaistukseen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto