Asumisen teemanumero

Päätoimitaja: Anna-Maija Kirkakri

2 Pääkirjoitus: Asumisen turvallisuus
4 Eko on puutarhan luksusta
8 Viherympäristöstä laatua ikäihmisten arkipäivään
12 Turvallisuus osana ikäihmisten asumispalveluja
14 Grön Omsorg – Vihreä Hoiva Ruotsissa
17 SyysViirun resepti virkeään vanhuuteen: kotiruokaa, kädentaitoja
ja kulttuuria sekä ulkoilua kauniissa ympäristössä
18 Senioriasumiseen suunnitteluohje
22 Mistä tunnet aidon ekotalon?
25 Ekologinen keittiö
28 Toimivuutta mökkikeittiöön
32 Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto – Eko- ja kyläpassin kriteerit
36 TTS Oma Koti ja Kevätpuutarha-messuilla
38 Induktioliesien käytännön energiatehokkuutta tutkitaan
40 Höyry – lisäominaisuus pyykinpesukoneessa
42 Kumipalloilla säästöä pyykinkuivaukseen?
43 Helpota ruoanvalmistusta oikeilla valinnoilla
44 Juhlaruoka turvallisesti tarjolle
46 Ammattitaitoisista elementtiasentajista on kysyntää

teho11-3

  • Puutarha - luo virikkeitä ja on ekologinen
  • Turvallinen ja vierkeä seniori-ikä
  • Asumisen ja mäkkeilyn toiminnallisuus ja ekologisuus 

Pääkirjoitus: Anna-Maija Kirkkari

ASUMISEN TURVALLISUUS

Tämän vuoden pääsiäisenä saimme mieheni kanssa ikävän puhelinsoiton keskellä yötä. Lähellä kotiamme yksin asuva äitini soitti meille hädissään ja kertoi, että joku yrittää pyrkiä hänelle väkisin sisään. Lähdimme tietysti heti äidin avuksi ja äidin ovella oleva sisäänpyrkijä kertoi olevansa diabeetikko, jolla oli diabeteskohtaus. Tilasimme hänelle ambulanssin, joka vei henkilön pois. Seuraavana aamuna huomasimme, että äidin pihalla olleeseen autoon oli murtauduttu ja sitä oli yritetty käynnistää. Lukko oli rikottu, johdot oli revitty ohjauspyörän alta ja suojakotelot poistettu ja rikottu. Työvälineinä oli käytetty läheisestä vajasta löytyneitä puutarhasaksia, kuokkaa, lehtiharavan harjaksia yms. Välittömästi epäilykset kohdistuivat sekavasti käyttäytyneeseen edellisyön diabeetikkoon.

Poliisi hoitaa asiaa eteenpäin ja löytänee syyllisen, mutta jonkinlaista jälkipyykkiä joudumme käymään mekin. Olisimmeko voineet estää tapahtuman jotenkin? Jos pihapiirissä ja talossa olisi varashälytin, miten varas olisi toiminut? Jos äidilläni olisi koira, olisiko varkausyritys edes alkanut? Mitä olisi tapahtunut, jos sisäänpyrkijä olisi päässyt sisään? Tai jos yöllisellä hiipparilla oikeasti olikin diabeteskohtaus (jota ambulanssimiesten verensokerimittaus ei kyllä osoittanut), olisiko hän uskaltanut tulla pyytämään apua lainkaan varashälyttimen soidessa? Entä tottuuko iäkäs äitini varashälyttimen käyttöön, vai tulevatko hänelle riesaksi turhat hälytykset? Entäs pihalla juoksentelevat jänikset ja peurat jopa hirvet, maaseudulla kun asumme, aiheuttavatko nekin hälytyksiä?

Varmaa kuitenkin on, että turvallisuutta on tältäkin uhalta kuten monelta muultakin jotenkin pyrittävä parantamaan. Jo pelkästään sen tähden, että turvallisuuden tunne lisääntyy. Oli niistä laitteista sitten oikeasti apua tai ei. Omaisuuden tuhoamisen estäminen on myös ekologista toimintaa. Tässä lehdessä on kirjoituksia mm. senioriasumisen ratkaisuista ja ekotehokkaista toimintatavoista. Toivottavasti niistä jokainen saa vinkkejä omaan turvalliseen asumiseensa.

Hyviä lukuhetkiä ja antoisaa kesää!

 

 

 

 

 

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto