Vaikka kodinkoneiden sekä viihde- ja elektroniikkalaitteiden tuotekehityksellä on onnistuttu pienentämään laitteiden sähkönkulutusta, voi huoleton käyttäjä kaksinkertaistaa sen. Energiankäyttö on elämäntapa-asia. Jo aivan pienetkin muutokset käyttötottumuksissa sekä energiatehokkuuden ottaminen yhdeksi laitehankintojen valintakriteeriksi vähentävät sähkönkulutusta. TTS:ssa valmistuneessa tiedotteessa tarkastellaan kodinkoneiden ja viihde-elektroniikkalaitteiden energiankulutukseen vaikuttavia tekijöitä. Tiedote on tarkoitettu perusoppaaksi kodintekniikka-alalle ja myös kodintekniikkaa ostaville ja käyttäville kuluttajille.

On järkevää valita vähän sähköä kuluttava kodinkone, mutta sekin voi olla kodin sähkösyöppö, jos laite ei vastaa sijoitus- ja käyttöominaisuuksiltaan talouden tarpeita. Laitteen sijoituspaikan lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa lämpötilanvalitsimen säätö, ympäristön lämpötila, käyttötiheys, käyttötavat ja hoito. Hyvät käyttöohjeet tukevat laitteiden energiatehokasta käyttöä.

Energiaa säästävää laiteteknologiaa tarvitaan lisää
Tutkimusten mukaan sähkölaitteet kuluttavat reilun kolmanneksen kodin sähkönkulutuksesta. Kodinkoneiden osuus tästä on noin neljännes. Viihde- ja tietotekniikkalaitteiden sähkönkulutus on jo samalla tasolla kuin kylmäsäilytyslaitteiden kulutus. Viihde-elektroniikan sähkönkulutuksesta noin puolet kertyy valmiustiloista. Tulevaa kehitystä on vaikeaa arvioida, sillä tekniikka kehittyy ripeästi. Kodin sähkölaitteissa pitäisi olla entistä enemmän tekniikkaa ja automatiikkaa, joka toimii kaikissa olosuhteissa energiataloudellisesti ja joka ei ole riippuvainen käyttäjän toimenpiteistä.

Kodinkoneiden sähkönkulutus on merkittävä
Kylmäsäilytyslaitteet kuluttavat paljon sähköä, koska ne ovat koko ajan päällä. Niiden kulutus on noin 13 % kotitaloussähkön kulutuksesta. Ruoanvalmistuslaitteista suuritehoisimmat ja käytetyimmät ovat liesi, mikroaaltouuni sekä kahvin- ja vedenkeittimet. Niiden kokonaissähkönkulutus on merkittävä, joskin käyttäjällä on suuri vaikutus siihen, millaiseksi kulutus lopulta muodostuu. Kotitaloussähkön kulutuksesta lieden ja muiden ruoanvalmistuslaitteiden osuus on noin 6 %.

Astianpesu- ja pyykinpesukoneiden tärkeimmät ympäristövaikutukset liittyvät sähkön ja veden kulutukseen. Veden kulutus on uusissa laitteissa alhainen ja sähkön kulutus vaihtelee käytetyn pesuohjelman mukaan. Uudet astianpesukoneet kuluttavat vettä noin 10–12 litraa pesuohjelmaa kohden ja sähköä keskimäärin 1 kWh/pesukerta. Uudet pyykinpesukoneet kuluttavat vettä keskimäärin 50 litraa, josta 10–20 litraa lämmitetään pesuvaiheessa. Sähköä pyykinpesukoneet käyttävät 60 asteen pesuohjelmassa keskimäärin 1 kWh. Kuivausrummun sähkönkulutus on, toimintatekniikasta riippuen, 2-5 kWh puuvillapyykkiä maksimitäytöllä kuivattaessa. Kotitaloussähkön kulutuksesta astianpesun osuus on noin 2 % ja pyykinpesun sekä kuivauksen osuus on noin 4 %.

Koneiden ja laitteiden valinta ja käyttö energiatehokkuuden näkökulmasta
Kodinkoneiden sekä viihde- ja elektroniikkalaitteiden käyttö vaikuttaa merkittävästi kodin sähkönkulutukseen, joka lisääntyy koko ajan. Tehostetulla energianeuvonnalla voidaan parantaa kuluttajien energiatietoisuutta niin, että onnistuneiden laitevalintojen lisäksi he oppivat myös käyttämään koneita ja laitteita energiatehokkaasti. TTS tutkimuksen julkaisemasta tiedotteesta ”Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä” löytyy perusohjeet teknisesti energiatehokkaiden kodinkoneiden sekä viihde- ja elektroniikkalaitteiden valintaan ja käyttöön.

LISÄTIETOJA LEHDISTÖLLE:
TTS TUTKIMUS
Tarja Marjomaa
Gsm 044 7143 698
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

LÄHDE:
TTS tutkimuksen tiedote, Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut 1/2010 (648). Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä. Tarja Marjomaa ja Anneli Reisbacka, TTS tutkimus

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto