Yritysmaailmassa on tavallista, jopa välttämätöntä, asettaa lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteita. Usein nämä tavoitteet liittyvät rahaan, liikevaihtoon ja voittoon. Maatalousyrityksessä tällainen vuosittainen tai vähän pidemmän tähtäimen tavoitteen asettelu ei ole säännönmukaista. Maatalousyrityksessä on yleistä tavoitella jotain maataloustuotteen määrään liittyvää tasoa esimerkiksi hehtaarikohtaista satotasoa. Sen sijaan taloudelliset vuosittaiset tavoitteet ovat harvinaisempia.

Heikko kannattavuus on maatalouden suurin ongelma tällä hetkellä. Tämän päivän maatalousyrittäminen on tarkasti säädeltyä ja yrittäjän liikkumavara on melkoisen pieni. Tuotteesta saatavaan hintaan on vaikea vaikuttaa ja kustannusten hinnan nousuakin voi usein vain ihmetellä. Tästäkin huolimatta voisi ajatella, että maatalousyrittäjä asettaisi tavoitteeksi esimerkiksi saada maatalousyrittämisestä itselleen palkkaa vaikkapa 1500 € kuussa? Selkeästi asetettu tavoite auttaa saavuttamaan sen. Tavoite muistuttaa maalista, jota kohden kaikki päätökset ja toimenpiteet tehdään. Jos koko suunnittelun lähtökohdaksi otetaan yrittäjän kohtuullinen kuukausipalkka, millaisella tuotevalikoimalla ja resursseilla tämä on suomalaisilla maatiloilla mahdollista. Muuttaisiko tällainen tavoitteen asetus suomalaisen maatilan nykyistä toimintaa?

Maatalousyrittäminen mielletään usein kutsumusammatiksi ja tällöin myös tiukka taloudellinen tavoitteen asetanta on vierasta. Sitä ei oikein pidetä edes hyväksyttävänä, eihän maatalousyrittäjä nyt rahanahne ole. Mutta viimeistään nyt on syytä ottaa maatalousyrityksessäkin muun yritysmaailman opit käyttöön. Ilman kohtuullista toimeentuloa maatalousyrittäjälläkään ei ole mitään. Ilman sitä ei myöskään pysty kehittämään muita kuin suoraan taloudellisia tavoitteita, kuten tuotannon laatua, ympäristötehokkuutta tai tuotannon turvallisuutta.


Lisätietoja:

Anna-Maija Kirkkari
tutkimusjohtaja, TTS
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto