- Jouni Pohjolainen kouluttautuu aikuisena nuoruuden unelma-ammattiinsa

Jos Jouni Pohjolainen olisi nuorena kuullut MP-mekaanikon koulutuksesta, olisi hän varmasti jo tuolloin hakeutunut alalle. Moottoripyörät ja niillä kilpailu on ollut Jounin harrastuksena jo pitkään. Jouni ajautui kuitenkin varastotöihin, jossa työskenteli viimeiset 2 vuotta. Alan vaihto tuli kuitenkin ajankohtaiseksi viime vuonna toukokuussa kun Jouni jäi työttömäksi.

” Olin jo työttömäksi jäädessäni tietoinen MP-mekaanikon koulutuksesta. Ala kiinnosti minua todella paljon jo harrastusteni vuoksi. Prosessi eteni nopeasti. Hakeuduin työvoimakoulutukseen työvoimatoimiston kautta ja aloitin opinnot lokakuussa”, Jouni kertoo.

TTS koulutuksessa järjestettävä MP-mekaanikon peruskoulutus eli virallisemmin pienkonekorjaajan koulutus on perustutkintoon valmistava koulutus, jota toteutetaan Nurmijärven toimipisteessä Rajamäellä.

Koulutusta toteutetaan oppisopimus- ja työvoimakoulutuksena. Koulutuksen aikana opetellaan muun muassa moottori- ja raivaussahojen, ajoleikkureiden, mönkijöiden, moottorikelkkojen, mopedien, moottoripyörien ja perämoottoreiden, huoltoa ja korjaamista.

” Osaan jo harrastukseni vuoksi korjata moottoripyöriä, joten niiden korjaaminen on tuttua, mutta pienkoneiden korjauksen ja tekniikan osalta olen saanut paljon uutta tietoa. Mukavinta opinnoissa on käytännön korjaamotyö ja erityisesti moottoripyörien korjaaminen ”, Jouni kertoo.

Jouni_ja_Pekka

Kuva: Jouni Pohjolainen (vasemmalta) ja kouluttaja Pekka Kananen tutkivat moottoripyörän vioittunutta pakoaukon säädintä.

Opinnot kestävät työvoimakoulutuksena 14 kuukautta ja oppisopimuksena 2-3 vuotta. Työssäoppimista 14 kuukautta kestävien opintojen aikana on noin 4 kuukautta.

” Työssäoppimispaikka on jo tiedossa ja toivottavasti sen kautta löytyy myös varsinainen työpaikka. Kaikille alaa miettiville sanoisin, että jos moottoripyörät ja pienkoneet kiinnostavat, niin alalle ja TTS koulutukseen kannattaa hakeutua ehdottomasti”, Jouni toteaa.

TTS koulutuksella on pitkä historia moottoripyörien ja pienkonekoulutuksiin liittyen. Jo yli 60 vuotta sitten eli vuonna 1949 järjestettiin ensimmäinen moottorisahakurssi 16 - 18kg sahoille. Tuon ajan sahat olivat paitsi painavia, myös epäluotettavia, joten koulutus tuli totiseen tarpeeseen. Pienkonekoulutuksen nimellä koulutus aloitettiin vuonna 1971. Vuonna 1975 koulutus jaettiin tarkemmin aihealueiden mukaisiin moduuleihin, jolloin moottoripyörille, perämoottoreille ja muille koneille tuli virallisesti omat koulutuksensa.

TTS kouluttaa alalle ammattilaisia työelämän tarpeisiin. Viime vuosina kysyntä on vaikuttanut koulutuksen painopisteen suuntaamisen moottoripyörien ja mönkijöiden korjaamiseen.

”Aikaisemmin pienkonemekaanikot työllistyivät moottorisahoja, ruohonleikkureita ja muita pienkoneita korjaaviin yrityksiin. Viimeisten vuosien aikana kaikkien pienkoneiden määrät ovat kasvaneet, mutta moottoripyörien ja mönkijöiden määrä on erityisesti kasvanut, mikä vaikuttaa myös koulutuksen painotuksiin. Myös teknisen osaamisen vaatimukset ovat lisääntyneet erityisesti sähkö- ja moottoritekniikan osalta. Moottorinohjausjärjestelmät, ABS-jarrut ja jopa väylätekniikka ovat yleistyneet moottoripyörissä ja tämä aiheuttaa koulutustarvetta jopa kokeneille mekaanikoille.”, kertoo auto- ja pienkonealan koulutuspäällikkö Kari Kaihonen.   

Kysynnän ja koulutustarpeiden lisääntymisen vuoksi TTS on laajentanut pienkonealan koulutustaan viimeisen vuoden aikana.

”Olemme tarjonneet 90-luvulta lähtien ammattitutkintoa, joka on tarkoitettu alalla työskenteleville henkilöille. Vuoden 2009 syksyllä tutkintojärjestelmään tuli pienkonekorjaajan perustutkinto, jonka otimme heti tarjontaamme. Nyt voimme siis tarjota koulutusta alalle tuleville ja jatkokoulutusta alan ammattilaisille. Aikuiskoulutuksen lisäksi tarjontaa laajennetaan tämän vuoden aikana myös TehoAPAJA -toimintaan, jossa yli 18-vuotiailla on mahdollisuus oppia perustaidot pienkoneiden huoltamisesta”, Kari Kaihonen kertoo.

Työ pienkonealalla on hyvin monipuolista. Joustavuutta ja asiakaspalvelutaitoja tarvitaan monessa tilanteessa.

” Koneet ja laitteet vaihtelevat yrityksissä hyvin paljon. Samassa liikkeessä voidaan myydä ja huoltaa ruohonleikkureita, moottorisahoja, moottorikelkkoja, mönkijöitä, mopoja ja moottoripyöriä. Yritykset ovat yleensä suhteellisen pieniä ja tämän vuoksi MP-mekaanikot ovat paljon tekemisissä myös asiakkaiden kanssa. Joustavuutta tarvitaan, sillä töiden määrä vaihtelee voimakkaasti kausittain”, Kari Kaihonen toteaa lopuksi.

Seuraava pienkonekorjaajan perustutkintoon tähtäävä MP-mekaanikon koulutus alkaa 30.8.2010. Koulutus alkaa autoalan perustaidot koulutuksella, joka kestää 2 kk. Mikäli henkilöllä on hankittuna vastaava osaaminen perustaidoista, voi hän hakeutua suoraan varsinaiseen koulutukseen, joka alkaa 1.11.2011.

TTS järjestää myös jatkokoulutusta perustutkinnon suorittaneille tai jo alalla työskenteleville. Koulutuksen voi tehdä ammattitutkintoon tähtäävänä oppisopimuksena. Myös perustutkinnon voi suorittaa oppisopimuksella. Haku työvoimakoulutuksiin tapahtuu työvoimatoimiston (www.mol.fi) kautta ja oppisopimuskoulutuksiin oppilaitoksen kautta (www.tts.fi) elokuun loppuun mennessä. Muista esim. sähkötekniikan kursseista voi tiedustella suoraan Kari Kaihoselta, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


LISÄTIETOJA

TTS koulutus
Kari Kaihonen, koulutuspäällikkö
Gsm 040 7647 960
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto