Tämän päivän ihmisillä on aikaisempaa enemmän vaatteita, harrastusvälineitä ja muita erilaisia tavaroita, joiden säilytys tuottaa päänvaivaa. Tilavakin asunto saattaa näyttää ahtaalta, mikäli tavarat eivät ole löytäneet omia, käytön kannalta luontevia paikkojaan. Kodin siistinä pitäminen helpottuu, kun jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Vaikka säilytystilojen tarve on joka perheessä erilainen, harvoin kuulee huomautuksia niiden ylimitoituksesta. Uutta asuntoa suunniteltaessa tai kotia remontoidessa onkin syytä pysähtyä kunnolla miettimään säilytysratkaisuja.

Kaikissa kodin tiloissa säilytetään jotain. Omakotitaloasukkaalla on käytössään säilytykseen sopivaa tilaa usein myös asunnon ulkopuolella. Puolilämpimät tai kylmät ulkovarastot sopivat monenlaiseen säilytykseen, ja energiaa säästyy kun esimerkiksi urheiluvälineitä ja kausitavaroita ei pidetä ympäri vuoden lämmitetyissä tiloissa. Autotalli ja askarteluhuone on varustettava kunnollisilla säilytyskalusteilla. Nykyään tarvitaan tilaa myös monenlaisille kierrätettäville tavaroille ja jätteille; keittiön lisäksi vaihtoehtoisia säilytyspaikkoja voivat olla sopivat komerot, varastot ja autotalli.

Eteiseen on varattava riittävästi säilytystilaa, mutta se on myös kodin käyntikortti, jota ei kannata täyttää harvemmin käytetyillä vaatteilla ja kengillä. Näitä varten on hyvä olla erillinen vaatehuone, ja mahdollisesti myös harrastusvaatehuone pääsisäänkäynnin tai kuraeteisen yhteydessä. Siellä on luonteva säilyttää esimerkiksi urheilutarvikkeita, retkeily- ja kalastustarvikkeita. Tarpeeksi tilava eteinen/kuraeteinen mahdollistaa myös lastenvaunujen ja rollaattorien säilytyksen sekä niiden puhdistamisen. Siivouskomerolle löytyy luonnollinen paikka kuraeteisestä tai eteistilojen yhteydestä. Lapsiperheissä on muistettava sijoittaa pesuaineet lasten ulottumattomiin.

Keittiö on usein nykykotien monitoimitila. Ruuanvalmistukseen ja ruokailuun tarvittavien välineiden, astioiden ja ruokatarvikkeiden lisäksi voidaan tarvita säilytyspaikkoja myös esimerkiksi lasten askartelutarvikkeille ja tietokonevarusteille.  Ruokatavaroiden ja pienkoneiden säilytyksen suunnittelu vaatii perehtymistä keittiön käyttäjien ruoanlaittotapoihin.  Hyvin suunnitellussa ja toimivassa keittiössä tarvittavat varusteet ovat lähellä oikeita työpisteitä.  Kulmamekanismit, apteekkikomerot ja muut erityisratkaisut tuovat tehokkuutta säilytykseen. Talousjätteiden lajittelulle on keittiössä  myös varattava riittävästi tilaa. Jätekaapin on hyvä olla muunneltava ja hyvällä käyttökorkeudella.

Kodin vaatehuoltoon ja vaatteiden säilytykseen tarvitaan myös paljon tilaa. Vaatehuolto- tai kodinhoitohuoneeseen tarvitaan voidaan varata tilaa likapyykin lisäksi myös liinavaatteiden, varapatjojen ja vaikkapa ompelukoneen ja ompelutarvikkeiden säilytykselle. Jokaisessa makuuhuoneessa tarvitaan joko vaatekaappi tai erillinen vaatehuone huoneen läheisyyteen. Sopiva vaatekaapin leveys on 180 cm henkilöä kohden. Lastenhuoneiden säilytys on hyvä suunnitella niin, että se kannustaa ja helpottaa lapsiakin pitämään tavaroitaan järjestyksessä.

Työhuoneiden merkitys on kasvanut etätöiden yleistymisen myötä. Etätyöpisteen yhteyteen on syytä varata erikseen kaappitilaa työhön liittyvälle materiaalille. Kirjat, paperit ja kansiot on hyvä säilyttää ovellisissa hyllyissä suojassa pölyltä. Kannatinkiskoista ja hyllyistä syntyy myös edullisesti hyvä ja toimiva kotityöpisteen säilytys. Hyvin mietitty tavaroiden säilytys helpottaa työhuoneen muunneltavuutta esimerkiksi vieras- tai muuksi makuuhuoneeksi. Olohuoneen säilytystarve unohtuu helposti suunnitteluvaiheessa ja tilaa varataan vain sohvaryhmälle ja televisiolle.  Olohuoneessa voidaan esimerkiksi lukea, kuunnella musiikkia, leikkiä, musisoida tai tehdä käsitöitä. Monessa kodissa on perheen yhteinen tietokonepiste olohuoneen yhteydessä. Nämä kaikki tarvitsevat asianmukaista säilytystilaa tarvikkeilleen. Kirjat ansaitsevat kunnollisen kirjahyllyn, mikä voidaan toki sijoittaa myös muualle kuin olohuoneeseen.

Säilytystilojen valaisu ja tuuletus on tärkeää. Tehokas valaistus parantaa tilojen toimivuutta.  Ilman on päästävä kiertämään pienissäkin vaatekaapeissa, jotta vältetään tunkkainen haju ja säilytettävien tavaroiden mahdolliset vauriot. Tilan korkeus kannattaa ottaa käyttöön vaatehuoneissa ja komeroissa. Markkinoilla on paljon hyviä ja toimivia ratkaisuja, jotka auttavat ratkaisemaan säilytysongelmat. Monipuoliset hylly-, kori- ja laatikkoratkaisut, ripustustangot, seinäritilät ja esimerkiksi kaappien ulosvedettävät kaappimekanismit, joilla voidaan hyödyntää kaappien takaosat, tekevät kodin säilytysratkaisuista toimivat ja muunneltavat. Kekseliäs säilyttäjä hyödyntää myös esimerkiksi sängynaluset ja portaiden alustat.

Kodin säilytystilat -tiedote on julkaistu TTS tutkimuksen tiedotesarjassa Kodin toiminnallisuus, teknologia ja palvelut.  Tiedotteen numero on 645 Kodin säilytystilat. Tekijät: Heli Mäntylä, Tarja Marjomaa, Minna Kuusela. Julkaisu on saatavissa TTS kaupasta osoitteesta www.ttskauppa.fi

Lisätietoja:

TTS TUTKIMUS

Minna Kuusela
Tutkija, Arkkitehti
Gsm 044 7143 695
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Heli Mäntylä
Projektipäällikkö
Gsm 044 7143 697
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tarja Marjomaa
Tutkija
Gsm 044 7143 698
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto