Kotieläintilat ovat suuria energiankuluttajia. Sähköenergian osuus on noin viidennes (22 %) maatilojen energiankulutuksesta. Lypsykarjatiloilla valaistuksen osuus sähkönkulutuksesta on noin 10 % luokkaa, sikatiloilla vastaavasti jo 30-40 % luokkaa.

Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa valaistustarpeesta tuotantorakennuksissa, valaistuksen järjestämisen vaihtoehdoista sekä erityisesti valaistuksen vaatimasta energiantarpeesta ja valaistuksessa käytettävän energian säästömahdollisuuksista.

Hankkeen tavoitteena on yhdistää olemassa oleva tieto valaistuksen vaikutuksesta eläinten biologisiin tarpeisiin ja nykyaikaisen valaistuksen mahdollisuudet.

Hankkeessa kootaan kirjallisuuden pohjalta valaistussuositukset, ja kartoitetaan erilaisia teknisiä ratkaisuja ja uusia valaisintyyppejä. Uusille 2000-luvulla rakennetuille kotieläintiloille tehdään kyselytutkimus, jossa kartoitetaan nykyisiä valaistusratkaisuja ja selvitetään viljelijöiden tyytyväisyyttä nykytilanteeseen. Hankkeessa tullaan myös tekemään tutkimuskäyntejä eri tuotantoeläinten tuotantorakennuksiin, joissa dokumentoidaan olemassa olevia hyviä valaistuskäytäntöjä ja toisaalta arvioidaan mahdollisia puutteita. Tavoitteena on saada tutkimukseen mukaan navetoita, nautakasvattamoja, sikaloita, kanaloita, broilerkasvattamoja ja talleja.

 Tutkimuksen tulokset suunnataan ensisijaisesti kotieläintuottajille, jotka ovat suunnittelemassa uutta tuotantorakennusta. Toinen tärkeä kohderyhmä ovat kotieläinrakennusten suunnittelijat ja neuvojat, jotka toimivat rakennus- ja tuotantosuunnittelun asiantuntijoina ja tiedon eteenpäin viejinä kentällä.

Tutkimus on Maatalouskoneiden tutkimussäätiön rahoittama.

Lisätietoa: MMM, agronomi Sakari Alasuutari, TTS tutkimus, PL 5, 05201 Rajamäki, puh 044 7143 688, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto