Päättyneessä kolmen vuoden ilmanvaihto-tutkimuksissa luotiin periaatteet kylmän ilmanalan tuotantotilojen suunnittelua varten. Edellisen kerran tuotantorakennusten ilmanlaatua ja kuormittavuustekijöitä on tutkittu 1980-luvulla.

Ilmanvaihtotutkimuksen tavoitteena oli päivittää sisäilmastoon vaikuttavia laskenta- ja tavoitearvoja sekä luoda suunnittelijoille, laitemyyjille ja tarkastaville viranomaisille yhtenäinen käytäntö niiden soveltamiseen viljelijän rakennushankkeissa. Tutkimuksessa luodut periaatteet perustuvat maatilarakennuksissa tehtyihin ilmanvaihtojärjestelmien laskennallisiin tarkasteluihin sekä mittauksiin käytännön kohteissa.

Ilmanvaihtojärjestelmien taso vaihteli käytännön kohteissa hyvin paljon, ja ilmanvaihto toimi vain tyydyttävästi uusissakin kohteissa. Muutostarpeet olivat kuitenkin pääsääntöisesti vähäisiä ja helppoja toteuttaa, mutta niillä saavutettava hyöty merkittävä.

Projektin päämääränä oli vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja tuottavuuteen parantamalla maatalouden tuotantorakennusten ilmanvaihdon toimivuutta ja riskienhallintaa. Keskeiseksi tarpeeksi todettiin, että ilmanvaihdon suunnittelun tasoa ja menettelytapoja on parannettava. Toimivuuden varmentamisella varmistetaan, että lopputulos vastaa suunnittelun alussa asetettuja vaatimuksia.

”Maatalouden tuotantorakennusten toimiva ilmanvaihto” -tutkimushanketta hallinnoi ja toteutti VTT yhdessä Työterveyslaitos Kuopion, MTT:n ja TTS tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoittajina olivat MMM, Mela, Valio, ETL, Maatalouskoneiden tutkimussäätiö ja yksittäiset kone- ja laitekauppiaat. Tutkimuksen loppuraportti löytyy netistä:
http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2009/T2521.pdf

Lisätietoa: MMM, agronomi Sakari Alasuutari, TTS tutkimus, PL 5, 05201 Rajamäki, puh 044 7143 688, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Julkaisu: Alasuutari, S. 2009. Toimivalla ilmanvaihdolla parempaan tuotanto- ja työympäristöön.. TTS tutkimuksen tiedote, Luonnonvara-ala: maatalous 9/2009 (618 ), 6s.
www.ttskauppa.fi

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto