Hyvät työvälineet helpottavat ja nopeuttavat siivousta
Siivouksessa tulee eteen tilanteita, jolloin pelkkä siivouspyyhe ei riitä tai sen käyttäminen on hankalaa. Erilaiset säädettävät varret helpottavat pääsyä korkeille pinnoille. Myös ahtaiden tilojen puhdistukseen sekä erikoiskohteiden pyyhkimiseen on erilaisia siivousta helpottavia työvälineitä.

Puhtaat ja tarvittaessa tilakohtaiset siivouspyyhkeet
Hyvä siivoustulos edellyttää puhtaita siivousvälineitä. Likaisilla siivousvälineillä vain levitetään likaa paikasta toiseen. Siivousvälineiden valinnassa kannattaa miettiä niiden toimivuutta, puhdistusta, kuivaamista ja säilytystä. Ammattimaiset kotisiivoojat joutuvat miettimään myös puhtaiden ja likaisten siivousvälineiden ja pyyhkeiden kuljetusta.

Kalustepyyhkeitä tarvitaan erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten kalusteiden, keittiön, pesutilojen ja wc:n puhdistukseen. Pyyhkeiden käyttökohteiden tunnistamisessa voi käyttää niiden värin mukaista koodausta. Toinen mahdollisuus on merkitä pyyhkeet selvästi tekstiilien merkkauskynällä, jolloin myös tilapäiset siivoojat osaavat valita kohteenmukaisen pyyhkeen eivätkä mahdollisesti pyyhi wc-pyyhkeellä muita asunnon kalustepintoja.

Moppaus pölyä sitovalla kuituliinalla voi korvata lattioiden imuroinnin
Monet imuroivat sileät lattiat, mutta sen asemesta kannattaisi laajojen lattiapintojen puhdistuksessa kokeilla moppaamista pölyä sitovalla kuituliinalla. Moppaaminen on yleensä imurointia nopeampi menetelmä. Kotitalouksissa käytettävien moppien ja kuivaimien leveys on yleensä 40-50 cm, kun taas lattia-mattosuuttimen imurointileveys sileiltä pinnoilta on noin 30 cm. Monessa imurissa matto-lattiasuutin on myös niin korkea, ettei sillä pääse puhdistamaan ahtaita kaapistojen alustoja.

Mikrokuitupyyhkeet ja muut välineet pölyjen pyyhkimiseen.
Mikrokuituliinoja käytetään entistä enemmän pölypyyhkeinä. Mikrokuituliina soveltuu myös tekstiilipintaisten huonekalujen ”pikasiivoukseen”, kun saatavilla ei ole pölynimuria tai sitä ei haluta ottaa muuten esille. Tekstiilipinnalla oleva irtopöly tarttuu hyvin mikrokuituiseen pyyhkeeseen

Pölyjen pyyhkiminen ei aina onnistu pyyhkeellä pinnan muodon tai sijainnen vuoksi. Tämä varten ole olemassa erikoisvälineitä, kuten pölyä sitovia huiskia, joilla voi pyyhkiä pölyt myös hankalista paikoista. Samoin markkinoille on tullut erikoismoppeja, jota soveltuvat ahtaiden tai korkealla olevien tasojen pyyhkimiseen.

Varrelliset työvälineet helpottavat työtä ja lisäävät työturvallisuutta
Työvälineet vaikuttavat työasentoihin ja työn kuormittavuuteen. Pitkäaikaista työskentelyä kädet nostettuna hartiatason yläpuolelle, kuten myös kurkottelua tulisi välttää. Varrellisilla työvälineillä kädet voidaan pitää alhaalla lähellä vartaloa, kuten parvekelasien ja suihkutilojen pesussa. Varrelliset työvälineet vähentävät turhaa kiipeilyä ja kurkottelua, mikä edistää työturvallisuutta.

Panostus kunnon työvälineisiin kannattaa
TTS tutkimus on testannut erilaisia kotitalouksien siivouksessa käytettäviä pesu- ja puhdistusvälineitä. Niiden käytettävyydessä ja suorituskyvyssä on ollut eroja. Hyvillä työvälineillä ja menetelmillä saadaan helpotettua työtä, parannettua puhtaustulosta ja vähennettyä työn aiheuttamia tapaturmariskejä.

Lisätietoja on saatavissa TTS tutkimuksen tiedotteesta Kevennä siivousta erikoisvälineillä 9/2009 (646) (hinta 6,10 €). Sitä voi tilata osoitteesta www.ttskauppa.fi


Lisätietoja selvityksestä:
TTS tutkimus, tutkija Arja Rytkönen, GSM 044 7143 696

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto