TTS:ssa on selvitetty, mitä koneellinen pyykinpesu ja -kuivaus kotona maksavat. Pyykinpesun ja -kuivauksen kokonaiskustannukset muodostuvat kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista. Pyykinpesun muuttuvia kustannuksia ovat vesi, sähkö ja pesuaine. Kuivauksessa kuluu lähinnä sähköä. Kiinteiden kustannusten lähtökohtana on koneen hankintahinta. Pyykkihuolto on arkinen taitolaji, jossa pyykkäri vaikuttaa myös omalla toiminnallaan kokonaiskustannuksiin.

PESUTOTTUMUKSET VAIKUTTAVAT KOKONAISKUSTANNUKSIIN

Pyykinpesun kustannuksiin vaikuttaa eniten se, kuinka paljon pyykkiä taloudessa syntyy. Pyykin materiaalilla, likaisuudella ja lian laadulla on vaikutusta koneen pesulämpötilan ja -ohjelman valintaan. TTS:n tutkimusten mukaan kirjopesuohjelman sähkönkulutus voi kaksinkertaistua, kun lämpötilaa nostetaan 40 asteesta 60 asteeseen. Pesuaineen yliannostus lisää huuhtelutarvetta. Pesukoneiden pika- ja vajaatäyttöohjelmat kuluttavat lähes yhtä paljon vettä kuin perusohjelmat.

Tutkimusten mukaan 1600 kierrosta/min lingottu pyykki kuivuu kuivausrummussa noin 25 prosenttia pienemmällä sähkönkulutuksella kuin 1000 kierrosta/min lingottu pyykki. Puolilleen täytetty kuivausrumpu kuluttaa noin 20 prosenttia enemmän sähköä pyykistä haihdutettua vesikiloa kohden kuin täytenä. Koneellinen kuivaus vie aina enemmän sähköä kuin pyykinpesu.

SINKKUTALOUDEN PYYKINPESUUN KULUU REILU SATANEN VUODESSA

TTS:n laskelmien mukaan kotitalouden pyykinpesun kiinteät kustannukset ovat noin 90 euroa vuodessa. Muuttuvat kustannukset vaihtelevat pesukertojen mukaan ja ovat yhden hengen taloudessa keskimäärin 27 euroa vuodessa, kun pyykkiä pestään kaksi koneellista viikossa. Kahden hengen taloudessa muuttuvat vuosikustannukset ovat 43 euroa, kun pyykkiä pestään kolme koneellista viikossa. Lapsiperheessä, jossa pyykkiä pestään kuusi kertaa viikossa, ovat pyykinpesun muuttuvat vuosikustannukset noin 92 euroa.

Kiinteät ja muuttuvat kustannukset yhteenlaskettuina ovat pyykinpesun vuotuiset kokonaiskustannukset yhden hengen taloudessa noin 120 euroa, kahden hengen taloudessa 140 euroa ja neljän hengen lapsiperheessä 190 euroa. Esimerkkilaskelman lapsiperheessä pyykin rumpukuivauksen kokonaiskustannuksiksi laskettiin noin 170 euroa vuodessa, (muuttuvat kustannukset noin 50 euroa ja kiinteä kustannus 120 euroa).

Kotona tapahtuvan pyykinpesun ja koneellisen kuivauksen yhteenlasketut vuosikustannukset olivat laskelmien esimerkkinä käytetyssä lapsiperheessä 360 €.

LAITEVALINNOILLA MERKITYSTÄ PYYKKIHUOLLON KOKONAISKUSTANNUKSIIN

Pesukoneen ja kuivausrummun energiatehokkuusominaisuuksilla ja suorituskyvyllä on vaikutusta pyykkihuollon kokonaiskustannuksiin. Täysien koneellisten peseminen ja kuivaaminen on kustannus- ja energiatehokasta, joten valintatilanteessa kannattaa tutustua erikokoisiin koneisiin ja valita omiin käyttötarpeisiin sopivin.

Pyykinpesun muuttuvia kustannuksia voi kontrolloida käyttämällä tarkoituksenmukaisia pesuohjelmia ja -lämpötiloja sekä annostelemalla pesuainetta niin, ettei lisähuuhteluja tarvita. 

LISÄTIETOJA LEHDISTÖLLE:

TTS tutkimuksen tiedote 6/3009 Pyykinpesun ja -kuivauksen kustannukset

Tarja Marjomaa             
Gsm 044 7143 698 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto