Ruoan hinnan kallistuminen on aiheuttanut monille kotitalouksille paineita vähentää ruokamenojaan. Terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta ei silti haluta tinkiä, sillä sen merkitys terveyteen ja hyvinvointiin tiedostetaan. Nykyajan perheissä tehdään pitkiä työpäiviä ja harrastetaan monenmoista, joten myös ruoanvalmistukseen käytettävä aikaresurssi on rajallinen.

”Pikaruoka” on helppoa, muttei sovi jokapäiväiseksi ateriaksi, sillä se lihottaa runsaan hiilihydraattisisältönsä vuoksi. Useimmissa perheissä perheenjäsenet lounastavat päivittäin kodin ulkopuolella, joko tarhassa, koulussa, lounasravintolassa tai vastaavassa paikassa. Päivällinen syödään kotona, jos se osataan ja ehditään valmistaa.

TTS tutkimuksessa on käynnistynyt hanke, jossa vertaillaan erilaisia ruokatalouden toimintatapoja toisiinsa. Vertailutietoon perustuen tehdään opas, jonka avulla erilaisissa elämäntilanteissa asuvat, erityyppiset taloudet selviytyvät ruokatalouden hoidosta mahdollisimman joustavasti ja niillä aika- ja raharesursseilla, jotka heillä ovat käytössään. Hankkeen kustannuksiin on saatu osarahoitusta Alli Paasikiven säätiöltä. Opas valmistuu vuonna 2010.

AIKA ON RAHAA
Monissa talouksissa on pohdittu, kuinka tarjota monipuolista, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa perheelle niin, että kustannukset ja ruoan hankkimiseen sekä valmistamiseen käytetty aika ovat kohtuulliset? Kannattaako syödä ulkona, käyttää einesruokia, raakapakasteita ja puolivalmisteita, vai valmistaa ruoka itse? Entä kannattaisiko ruokaa valmistaa kerrallaan koko viikon tarpeiksi, pakastaa ja lämmittää mikroaaltouunissa?

TTS:ssä on vuosien mittaan tehty useita selvityksiä, jotka liittyvät ruokatalouden rationalisointiin. Selvitysten mukaan ruoanvalmistamisen keskittäminen esimerkiksi kerran viikossa tapahtuvaksi toiminnoksi, jolloin valmistetaan kerrallaan useampia ruokia, säästää viikon varrella huomattavasti aikaa. Myös rahaa ja polttoainetta säästyy, jos ruokaostokset keskitetään ja käytetään hyväksi erikoistarjouksia tai kausituotteita. Syksyllä ajankohtaisista juureksista voi saada itse valmistaen esimerkiksi 3,5 eurolla viisi litraa keittoa. Valmiita ruokia on pakastimessa jokaiselle arkipäivälle ja niitä on helppoa lämmittää mikroaaltouunissa. Sarjaruoanvalmistus edellyttää suunnitelmallisuutta ja mielellään koko perheen panosta, mutta se voi samalla olla myös mukavaa yhdessäoloa.


TOIMINTATAVAT VAIKUTTAVAT KUSTANNUKSIIN
Ruokatalouden hoitotavat ovat muuttuneet ja ne ovat murroksessa. Nykyisin kaupassa on paljon eineksiä, raakapakasteita, puolivalmiita elintarvikkeita, valmiskastikkeita ja -keittoja sekä muita esikäsiteltyjä tuotteita, joiden käyttäminen helpottaa ruokatalouden hoitoa. Talouden koosta riippuen myös ulkona syöminen tai valmiin ruoan hakeminen tai tilaaminen kotiin voi olla järkevä ratkaisu. Miten perheen ruokatalous kannattaa järjestää, jotta siitä selviydytään arjen keskellä mahdollisimman taloudellisesti ruoan monipuolisuudesta ja terveellisyydestä tinkimättä? Selvitystä erilaisten ruokataloudenhoitotapojen vaikutuksesta ruokakustannuksiin, energiankulutukseen, jätteiden muodostukseen ja käytettäviin aikaresursseihin erityyppisten perheiden kannalta tarvitaan.

KÄYTÄNNÖN KOKEILUILLA MALLEJA ERILAISILLE TALOUKSILLE
TTS tutkimuksessa käynnistyneessä hankkeessa mallinnetaan erilaisiin talouskohtaisiin tarpeisiin erilaisia esimerkkejä lyhyen ja pidemmän jakson ruokatalouden toteutusvaihtoehdoista. Niissä otetaan huomioon muun muassa erikokoiset taloudet mukaan luettuna myös nuoret ja ikäihmiset, aika- ja raharesurssit, ruuanvalmistustaidot ja ruokatalouden toimintavaihtoehdot sekä kotona tarvittava välineistö kuten keittiön työvälineet, pienkoneet, ruuan valmistus- ja kuumennuslaitteet, ruuan kylmäsäilytys- ja pakastuslaitteet.


LISÄTIETOJA


TTS TUTKIMUS
Anneli Reisbacka
Projektipäällikkö, Maat. ja metsät. maist.
Gsm 050 5527 252
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto