Jätehuollon aktiivinen kehittäminen ja toimivuuden seuraaminen, hyvä yhteistyö kunnan ja jätealan yrittäjän välillä sekä suorat kontaktit asukkaisiin ovat perusta hyvin toimivalle vapaa-ajan asuntojen jätehuollolle Äänekoskella.

TTS tutkimus on selvittänyt vapaa-ajan asuntojen jätehuollon nykyisiä käytäntöjä kyselyllä ja haastatteluilla osana Eko LATu -hanketta. Pitkään, 35 vuotta alalla toiminut Äänekosken jätehuollon esimies Raimo Eklund oli yksi haastatelluista.

Kolmas osasta noin 2400 vapaa-ajanasunnosta Äänekoskella toimitetaan jätteet aluekeräyspisteisiin ja lopuissa on kiinteistökohtainen jätteenkeräys tai kimppa-astiat. Kimppa-astia voi olla esimerkiksi mökkinaapurien, tietohoitokunnan, asukas- tai kyläyhdistyksen yhteinen jäteastia. Hyötyjätepisteet ovat myös vapaa-ajan asukkaiden käytettävissä ja jätteiden lajittelu sujuu pääsääntöisesti hyvin. Kiinteistöjen jäteastiat on pyritty saamaan kuljetusreittien varteen hinnoittelulla. Asiakkaalta peritään kilometriperusteinen lisämaksu, jos auto joutuu poikkeamaan reitiltä.

Raimo Eklund kiertää aktiivisesti kierrätys- ja aluekeräyspisteitä. Jos hän huomaa ongelmia, hän ohjeistaa käyttäjiä, esimerkiksi lyhyillä napakoilla ohjeilla lajittelusta tai vaihtaa tekstejä ajankohtaiseksi. Eklundin mielestä kaupungin ja yrittäjän yhteistyö toimii, samoin kaupungin ja yhdistysten, jotka hoitavat osaa hyötyjätepisteistä pientä korvausta vastaan. Kuljetusyrittäjän kautta saadaan myös palautetta, jos lajittelussa ongelmia. Näin saadaan tehokkaasti kiinni ”väärinkäytökset”.

Keräilypisteitä on Eklundin mukaan vielä liikaa. Niiden sijoittelulla pyritään suurempiin yksiköihin ja valvotuimpiin paikkoihin. Jätehuollossa ei saa jämähtää paikoilleen, aina on kehitettävää ja uudet määräykset vaikuttavat siihen. Jätehuoltoa on katsottava kokonaisuutena. ”Tavoitteena on, että jätehuolto toimisi hyvin, se tuottaisi mahdollisimman vähän kustannuksia ja olisi myös ympäristöystävällinen palvelevuutta unohtamatta”, Eklund kiteyttää.


LISÄTIETOJA:

TTS TUTKIMUS
Anne Korhonen, tutkija
Gsm 044 7143 701
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto