Uusien testien mukaan pölynimurit puhdistavat lattiat hyvin, mutta matoilla tökkii. Järeämmille menetelmille on tarvetta, sillä paksut matot eivät välttämättä puhdistu imurin yleissuuttimella. TTS Työtehoseura selvitti imureihin liitettävien mattotamppareiden tehoa. Testin mukaan ne helpottavat siivousta ja ovat hyvä valinta, jos kotona on paksuja mattoja ja karvaisia kotieläimiä.
Mattojen tamppaaminen mattotelineellä on raskasta ja vaurioittaa niitä. Maton voi imuroida vaivattomasti mattotampparilla, jos sellainen kuuluu imurin vakio- tai lisävarustukseen. ”Testin tampparit irrottivat matoista tehokkaasti roskaa ja pölyä, mutta räsymatoille niillä ei ole käyttöä”, tiivistää tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Ilmavirralla vai moottorilla?
Ilmanvirtauksen avulla toimiva ”turbomattosuutin” liitetään yleissuuttimen tapaan imurin imuputkeen. Imurin imuteho, tiiveys ja putkistojen sekä suuttimien muotoilu vaikuttavat harjarullien pyörimisvoimaan. Moottoroitu mattosuutin kiinnitetään imurin imuputkeen ja kytketään liitosjohdon tai -nastojen välityksellä imuriin, josta suuttimen moottori ottaa sähkövirtaa harjasten pyörittämiseen.

Testissä imuroitiin erilaisia mattoja
Testissä olleen Electroluxin UltraSilencer -imurin lisävarustukseen kuuluu noin 60 euroa maksava, ilmanvirtauksen voimalla toimiva ZE014 AeroPro -turbomattosuutin. Miele Complete C 3 -imurissa on vakiona moottoroitu mattosuutin. Testissä kokeiltiin myös ilmanvirtauksella toimivaa Miele STB 205-3 -turbomattosuutinta, joka maksaa lisävarusteena 85 euroa. Testatut turbomattosuuttimet sopivat useimpiin saman merkin imurimalleihin.

Koesarjat tehtiin imuriin kuuluvalla lattia-mattosuuttimella ja toistettiin ilmanvirtauksella toimivilla turbomattosuuttimilla sekä moottoroidulla mattosuuttimella. Lattia-mattosuuttimet toimivat hyvin käytävä-, yleis-, kynnys- sekä räsymattojen imuroimisessa. Paksujen karvalankamattojen imurointi oli raskasta ja mattoihin jäi hiuksia ja karvoja.

Turbomattosuutin toimii monilla matoilla
Turbomattosuuttimen käyttö keventää imurointia, mutta voi joskus tarrata kiinni mattoon. Testin turbosuuttimet soveltuivat tehoa säätämällä monenlaisille matoille. Kynnys-, käytävä- ja pienten nukkamattojen imurointitulos oli turbomattosuuttimella hieman parempi kuin lattia-mattosuuttimella, mutta paksut matot puhdistuivat turboilla selvästi paremmin. Kevyiden räsy- ja muiden mattojen hapsujen kanssa oli ongelmia. Pienten mattojen imuroiminen turbosuuttimella on turhaa, sillä ne puhdistuvat helposti lattia-mattosuuttimella tai ravistelemalla.

Moottoroitu mattosuutin paksuille matoille
Moottoroidun mattosuuttimen imurointitulos oli erinomainen pitkälankaisilla, paksuilla karvalanka- ja muilla tiivisnukkaisilla matoilla. Pienikokoisilla räsy- ja muilla matoilla suutin ei toiminut, sillä se imi hapsuja ja matot eivät pysyneet paikollaan. Mattosuuttimen moottori sammui, jos se jäi kiinni maton reunaan. Imurin moottori ei silti sammunut.
Imurointi sujuu kevyesti, mutta laitteen nostelu ja kantaminen on työlästä ja suutin vie tilaa siivouskomerosta.  Suuttimen käyttökuntoon valmistelu vie oman aikansa, joten parin pienen maton takia laitetta tulee tuskin otettua käyttöön.

Mattosuuttimet parantavat siivoustulosta
Perheen mattovalinnat, elintavat ja kotieläimet vaikuttavat siihen, onko turbo- tai moottoroidulle mattosuuttimelle käyttöä. ”Testin turbosuuttimilla mattojen imurointitulos oli parempi kuin perinteisellä lattia-mattosuuttimella ja niillä voi imuroida lähes kaikenlaisia mattoja. Turbomattosuutin on käytössä näppärämpi kuin moottoroitu mattosuutin, joka puolestaan on hyvä valinta, jos kodin matot ovat suuria ja paksuja tai taloudessa on kokolattiamatto”, toteaa Tarja Marjomaa TTS:sta. Mattotampparit pitävät ääntä, jota koetaloudet eivät kuitenkaan kokeneet erityisen häiritsevänä. Käsinsolmittujen, hauraiden ja hyvin pitkänukkaisten mattojen imuroimisessa on tamppareiden kanssa oltava varovainen.

Lisätietoja vertailusta:
tutkija Tarja Marjomaa, p. 0447143698   Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

tamppari electrolux w
Suurempi kuva>>
Testattavana oli ZE014 AeroPro -turbomattosuutin (oik), jonka voi hankkia lisävarusteena noin 60 euron hintaan. Suutin sopii useimpiin Electroluxin imurimalleihin. Testi-imurina oli Electroluxin UltraSilencer ZUSANIMAL+ -imuri. Vasemmalla normaali mattosuutin.

tamppari Miele w
Suurempi kuva >>
Toinen imuri oli Miele Complete C 3 Electro, jossa on vakiovarusteena moottoroitu mattosuutin (ylin). Lisäksi testissä kokeiltiin ilmavirran avulla toimivaa Miele STB 205-3 -turbomattosuutinta (oik), joka maksaa 85 euroa ja sopii lisävarusteena useimpiin Mielen pölynimurimalleihin. Vasemmalla normaali mattosuutin.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto