Mitä kuorma-auton kuljettaja näkee ohjaamossa istuessaan? Tämä voi yllättää monet. Viikon aikana 600 Nurmijärveläistä 1-6 luokkalaista koululaista tutustui liikenneturvallisuusasioihin Työtehoseuran Rajamäen toimipisteessä.
Tapahtuma sisälsi tietopuolisen osuuden, jossa esitellään raskasta liikennettä lasten ja nuorten näkökulmasta sekä järjestettiin leikkimielinen tietokilpailu asianmukaisin palkinnoin.

Tietopuolisen koulutuksen jälkeen ryhmille näytettiin käytännössä, miten nuori tienkäyttäjä voi ennakoida raskaan kuorma-auton liikkeitä ennakkoon sekä miksi kuorma-autonkuljettaja ei pysty havaitsemaan kevyttä liikennettä kaikkialta autonsa ympäriltä.

Koululaisille kerrottiin kuorma-auton valoista ja niiden merkityksestä. ”Jos auton takana syttyvät valkoiset valot ja alkaa kuulua piippaus, on se merkki siitä, että auto alkaa peruuttaa. Silloin on syytä siirtyä kauemmas”, opasti Työtehoseuran kouluttaja Markku Hietamäki pieniä kuulijoita. ”Myös vilkkujen seuraaminen on tärkeää.”

Lapsille havainnollistettiin kuorma-auton ympärille asetettujen keilojen avulla katvealueita, jossa liikkuvia kuljettaja ei näe. ”Kuorma-autossa on yllättävän paljon alueita, jossa liikkuvia ei havaitse – edessä, peilien takana, auton sivuilla ja takana”, kertoi Markku Hietamäki. ”Jos esimerkiksi ylittää suojatien aivan kuorma-auton edestä, voi jäädä kuljettajalta huomaamatta.” Vaikka kuorma-autossa on paljon peilejä, eivät ne näytä joka paikkaan. Toisaalta pelit aiheuttavat myös katveita yllättäviinkin paikkoihin. Myös auton sivulla oleviin katveisiin voi jäädä, kun auto on kääntymässä oikealle. ”Mistä teidät, että kuljettaja on nähnyt sinut?” kysyi Hietamäki ja sai epäröinnin jälkeen oikean vastauksen: ”Siitä, että auto on pysähtynyt.”

Heijastimen merkityksestä kerrottiin sekä teoriassa että käytännössä. ”Metrimäärät ovat vaikeita hahmottaa, mutta lyhtypylvään välejä laskemalla voidaan sanoa että, jos heijastinta käyttävä näkyy kolmen pylvään päästä, ilman heijastinta näkyy vasta yhden pylväänvälin päästä”, opasti kouluttaja Petri Pitkänen tilanteesta, jossa auto ajaa lähivaloilla. Kaikki tapahtumaan osallistuneet nuoret saivat heijastimen, jotta syksyinen koulutie olisi mahdollisimman turvallinen.

Rajamäen koulun 2B:n oppilaat kuuntelivat kiinnostuneina opastusta. Opettaja oli tyytyväinen järjestettyyn tapahtumaan ja kertoi vanhemmilta tulleesta hyvästä palautteesta: ”Hienoa, että tällainen on järjestetty!”

 

 

2015 10 a 075w
Punaisten keilojen luona seisovat, eli kaikki kuvan lapset ovat kuljettajalle näkymättömiä.

Parempi kuva

2015 10 a 056w

Valkoinen valo takana ja piippaava ääni tarkoittavat, että kuorma-auto on peruuttamassa.
Parempi kuva

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto