Metsät pullistelevat mustikoita ja ämpärillisen poimii parissa tunnissa. Poimurilla poimittaessa mukaan tulee myös roskia, joiden puhdistamiseen saattaa verkkaisemmalta tekijältä kulua toiset kaksi tuntia. TTS Työtehoseuran testissä verrattiin imuriin liitettävää marjanpuhdistajaa käsin puhdistamiseen. Marjanpuhdistaja osoittautui näppäräksi ja hintansa arvoiseksi marjastajan apulaiseksi.

Imuriin liitettävä marjanpuhdistin kootaan kolmesta osasta ja kiinnitetään esimerkiksi pöytälevyyn. Pölynimurin imuletkun pää liitetään puhdistajaan. Marjat syötetään hitaasti puhdistimen suppiloon, josta ne kulkeutuvat putkea pitkin alle asetettuun astiaan. Putken keskiosassa on imuaukko, josta imurin ilmavirta vetää marjoja kevyemmät roskat imurin pölypussiin. Käsin puhdistuksessa hyvä apu on reunallinen marjaritilä, johon kaadetaan pieni erä marjoja kerrallaan. Ritilää ravisteltaessa osa roskista varisee pohjaristikon läpi, loput noukitaan käsin.

Työtehoseuran testissä puhdistettiin ämpärillinen, eli noin 6,5 kiloa poimurilla poimittuja mustikoita. Testi toistettiin kaksi kertaa. Toisella poimintakerralla sää oli poutainen ja tuulinen, joten marjat olivat pinnaltaan kuivia. Toinen marjaerä oli hieman kosteampi.

Marjanpuhdistaja liki puolitti puhdistus

Marjanpuhdistajan kokoamiseen kului aikaa viitisen minuuttia ja marjojen puhdistamiseen toiset viisi minuuttia. Puhdistustulos oli hyvä, mutta koska marjojen seassa oli puolukanraakileita, marjat jälkipuhdistettiin marjaritilän päällä. Tähän työvaiheeseen kului aikaa keskimäärin 35 minuuttia, eli ämpärillisen puhdistamisen kokonaisaika oli 45 minuuttia. Saman marjamäärän käsinpuhdistamiseen marjaritilän avulla kului aikaa 1 h 20 minuuttia.

”Marjanpuhdistajan käytössä on aluksi etsittävä imurin sopiva imuteho, jotta roskien mukana ei imuroi marjoja. Kun oikea säätö on löytynyt, puhdistustyö on vaivatonta. Parhaassa tapauksessa marjanpuhdistaja puolittaan puhdistukseen kuluvan työajan, eli siitä on todellista hyötyä etenkin, jos marjoja on paljon. Kosteat mustikat puhdistuvat myös yllättävän hyvin”, kertoo tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta. Mikäli marjat ovat todella märkiä, voi niitä esikuivattaa ennen puhdistamista. Tämä onnistuu esimerkiksi levittämällä marjat hetkeksi kuitukankaan tai huokoisen paperin päälle. ”Isoista investoinneista ei ole kyse, sillä marjanpuhdistaja maksaa 11–14 euroa ja marjaritilä noin kolme euroa”, Marjomaa toteaa.

Pakasta nopeasti ja pakastimen pakastuskyvyn mukaan

Marjat kannattaa pakata ilmatiiviisti ja pakastaa nopeasti, jotta niiden laatu säilyy hyvänä. Pakastetuissa marjoissa tapahtuu soluhengitystä, joka laskee marjojen luontaista sokeripitoisuutta, joten ripaus sokeria on etenkin pehmeäkuorisille marjoille paikallaan. Sokeri säilyttää marjojen värin, aromin ja C-vitamiinipitoisuuden hyvällä tasolla.

”Ennen pakastamista on tarkistettava, kuinka paljon omassa pakastimessa voi kerrallaan pakastaa. Pakastuskyky (kg/vrk) on mainittu pakastimen arvokilvessä ja sillä tarkoitetaan enimmäismäärää, jonka pakastin pystyy jäähdyttämään vuorokauden aikana huoneenlämpöisestä -18 asteeseen”, opastaa Marjomaa. Pakastimen pakastuskytkin on syytä laittaa päälle mielellään 12–15 tuntia ennen pakastusta. Lähes täyden pakastimen jäähtyminen pakastuslämpötilaan voi kestää vuorokauden. Jäähtymisaika on laitekohtainen ja riippuu pakastettavasta määrästä, pakastimen täyttöasteesta, tilavuudesta ja tehosta. Laite ei vaadi esijäähdytystä, jos pakastettavia on alle kolme kiloa.


Pakastettaessa ruoka-aineissa oleva neste jäätyy kiteiksi

Nopeassa jäädytyksessä muodostuu pieniä, samankokoisia jääkiteitä ja tuotteen solurakenne säilyy ehjänä. Hitaassa jäätymisessä jääkiteistä tulee suuria ja epäsäännöllisen muotoisia ja ne rikkovat tuotteen solurakennetta. Vaurion huomaa vasta pakasteita sulatettaessa; sulatetusta tuotteesta irtoaa runsaasti nestettä ja se on vetinen. ”Isoja marjaeriä pakastettaessa kannattaa poiminta tai hankinta ajoittaa useammalle päivälle ja pakastaa marjat laitteen pakastuskapasiteetin mukaisissa erissä”, suosittelee tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.


Lisätietoja:
tutkija Tarja Marjomaa, p 044 7143698
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.


Kuvat: TTS - Työtehoseura, Tarja Marjomaa
Kuvatekstit:

Kuvatekstit:

Konepuhdistus w

Konepuhdistus: Konepuhdistus.JPG
Imuriin liitettävä marjanpuhdistin kootaan kolmesta osasta ja kiinnitetään esimerkiksi pöytälevyyn. Pölynimurin imuletkun pää liitetään puhdistajaan. Marjat syötetään hitaasti puhdistimen suppiloon, josta ne kulkeutuvat putkea pitkin alle asetettuun astiaan. Putken keskiosassa on imuaukko, josta imurin ilmavirta vetää marjoja kevyemmät roskat imurin pölypussiin.

Koneen ja jalkiperkauksen tuotos w

Koneen ja jälkipuhdistuksen tuotos: Koneen_ja_jälkiperkauksen_tuotos.JPG
Marjanpuhdistimen puhdistustulos oli hyvä, mutta koska marjojen seassa oli melko paljon puolukanraakileita, marjat jälkipuhdistettiin marjaritilän päällä. Oikealla konepuhdistuksen puhdistustulos ja vasemmalla älkipuhdistuksella käsin kerätyt roskat, jotka koostuivat lähinnä puolukanraakileista.

Perkaus kasin w

Perkaus käsin: Perkaus_kasin.JPG
Metsät pullistelevat mustikoita ja ämpärillisen poimii parissa tunnissa. Poimurilla poimittaessa mukaan tulee myös roskia, joiden käsin puhdistamiseen saattaa verkkaisemmalta tekijältä kulua toiset kaksi tuntia. Vertailussa käytettiin reunallista marjaritilää, joka halkaisija oli 35 cm.

Mustikkaamparit w

Mustikkaämpärit: Mustikkaamparit.JPG
Mustikkasato on tänä vuonna etenkin Etelä-Suomessa erinomainen. Marjaa on niin paljon, että hitaammankin poimijan ämpäri täyttyy parissa tunnissa.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto